Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Η Συμμορία της Δραχμής δεν θέλει συμφωνία

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗΣ 
 Συμφωνούμε ότι ο πρώτος, άμεσος, σπουδαιότερος στόχος είναι (και πρέπει να είναι...) να φρενάρει και να αρχίσει η αναστροφή της ύφεσης, προκειμένου να αναχαιτισθεί η καταστροφή των θέσεων εργασίας και να γίνει δυναμική εκκίνηση μιας νέας διαδικασίας, απορρόφησης της ανεργίας (όχι διά της μετανάστευσης αλλά) διά της δημιουργίας νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας; Αν ναι, τότε το δέον γενέσθαι μεταξύ των υπαρκτών διαθέσιμων επιλογών, είναι ολοφάνερο: Να υπογράψουμε συμφωνία με τους εταίρους που είναι και (οι μοναδικοί στον κόσμο πρόθυμοι...) δανειστές μας.

Οι ώρες είναι κρίσιμες, οι κουβέντες μας πρέπει να είναι καθαρές. Τα «ναι μεν αλλά», οι ασαφείς ρητορείες και τα πολιτικάντικα λόγια είναι τα τελευταία που χρειάζεται ο ελληνικός λαός σήμερα.

Η ρήξη με τους εταίρους μας στις δεδομένες συνθήκες δεν συνιστά θεμιτή επιλογή. Ενδεχόμενη ρήξη θα οδηγούσε αναγκαστικά και αυτόματα στο υποχρεωτικό ολιγοήμερο κλείσιμο των τραπεζών και στην τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα υπέγραφε ο σημερινός πρωθυπουργός (μιας κυβέρνησης που θα αποδεικνυόταν εξαιρετικά βραχύβια, βραχύτατη παρένθεση...) για να επιβάλλει μέτρα ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάληψη καταθέσεων. Οι συνέπειες θα ήταν βαριές και διαρκείς, θα άνοιγαν ολισθηρό δρόμο όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για τους δημοκρατικούς θεσμούς, που θα δοκιμάζονταν σκληρά από την κοινωνική αναστάτωση, την παράλυση του κράτους, τη διάλυση κρίσιμων υπηρεσιών του. Κι ας θυμόμαστε, ότι σε τέτοιες συνθήκες οι εθνικοί κίνδυνοι, αντικειμενικά, πάντα μεγεθύνονται.

Προφανώς, υπάρχουν συμφέροντα που θεωρούν ότι η ρήξη με τους εταίρους κρύβει μεγάλες ευκαιρίες για αυτά τα ίδια. Είναι τα συμφέροντα που έχουν κωδικοποιηθεί «Συμμορία της Δραχμής». Πρόκειται για τα βρώμικα κεφάλαια της διαπλοκής, που τοκίζουν σε μια καταστροφή, για να γλιτώσουν από την απειλή της ποινής. Για τα συμφέροντα που έχουν πλουτίσει μέσω θαλασσοδανείων και τοκίζουν στην καταστροφή για να διαγραφούν τα δάνειά τους και να διατηρήσουν τη λεία, τα πλούτη τους. Για τα συμφέροντα του παρασιτισμού, που έχοντας λεηλατήσει τον τόπο, κατέφυγαν σε μαύρους λογαριασμούς και τοκίζουν στην καταστροφή με την προσδοκία να επανακάμψουν αγοράζοντας έναντι πινακίου φακής την Ελλάδα – τη γη, τις επιχειρήσεις, τον κόσμο της εργασίας.

Αυτήν συμφέρει και αυτή τοκίζει στην έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, με τη συνδρομή πολύ μικρού μέρους του πολιτικού προσωπικού είτε από συμφέρον είτε από ιδεοληψία: Η Συμμορία της Δραχμής. Οι ώρες είναι κρίσιμες, οι κουβέντες μας πρέπει να είναι καθαρές. Στις απορίες και τις (ενίοτε υποκριτικές) εκκλήσεις να εξαρτηθεί η υπογραφή μιας συμφωνίας από το ακριβές περιεχόμενό της, η απάντηση οφείλει να είναι έντιμη, σαφής, χωρίς μισόλογα. Ετσι, κατά τη γνώμη μου, ναι, πρέπει να διεκδικήσουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία αλλά πάντως, σε κάθε περίπτωση, η χώρα έχει ζωτικό συμφέρον να συνάψει συμφωνία. Ναι, να επιδιώξει μια καλή συμφωνία αλλά, οπωσδήποτε, να υπογράψει συμφωνία!

Γιατί, προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε (στην πράξη κι όχι στα έπη τα πτερόεντα...) δικαίωμα σε ένα καλύτερο αύριο (από αύριο κι όχι κατά Κέυνς μακροπρόθεσμα...) είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας.

Σύμφωνοι, από την ουσία, από το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας θα προσδιοριστούν η ταχύτητα και η δυσκολία της νέας προσπάθειας για αναστροφή της ύφεσης και απορρόφηση της ανεργίας. Από αυτήν την άποψη, το βάρος που δίδεται πάλι στην υπερβολική φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και συνήθων υποζυγίων, δεν είναι καλός οιωνός. Αλλά, τούτου λεχθέντος, είτε λιγότερο είτε περισσότερο καλή η συμφωνία, πέραν πάσης αμφιβολίας πιστεύω ότι αυτή καθαυτήν η υπογραφή συμφωνίας είναι η προϋπόθεση για να αρθεί η αβεβαιότητα σχετικά με την ευρωπαϊκή θέση της χώρας (αυτήν, που σήμερα νεκρώνει κάθε δραστηριότητα) και να έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα επόμενα βήματά μας σε μια δύσκολη πορεία υπέρβασης της ύφεσης και καταπολέμησης της ανεργίας. Ανευ συμφωνίας, ο τόπος δεν θα δοκιμάσει καν τέτοια βήματα. Θα δοκιμαστεί. Σκληρά.
Έντυπη "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Αισιόδοξες εξελίξεις στό Παρίσι :

Ο Μοσκοβισί παντρεύτηκε την 35χρονη σύντροφό του 
Χαλαρός και ευδιάθετος ο Πιερ Μοσκοβισί παντρεύτηκε την 35χρονη σύντροφό του στο ηλιόλουστο Παρίσι.



Την αγαπημένη του Αν Μισέλ Μπαστερί νυμφεύθηκε ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στο Δημαρχείο των Παρισίων. Εκεί τους υποδέχτηκε η δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό, ενώ το ζευγάρι πλαισίωσαν εκλεκτοί καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν.

Η κουμπάρα του ζευγαριού ήταν η πρώην συνεργάτιδα του κ. Μοσκοβισί Σαφιά Οτοκορέ.Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων επέλεξε ένα ηλιόλουστο καλοκαιρινό πρωινό στο υπέροχο Παρίσι για να επισημοποιήσει τη σχέση του με την 35χρονη οικονομολόγο και πρώην βοηθό του Αν Μισέλ Μπαστερί.

Μετά την τελετή οι νεόνυμφοι πήγαν πεζή στο εστιατόριο Pizza Chic στο Saint Germain des Prés για να απολαύσουν το γεύμα τους, ενώ σήμερα το βράδυ θα παραθέσουν δείπνο σε φίλους και συγγενείς στην ιδιαίτερη κατοικία τους.
 
thetoc.gr

Σημείωση "Ν.Μ." : O υπέρτιτλος, δικός μας

Η συγκλονιστική αντίδραση ενός σκύλου όταν ένα αυτιστικό παιδί παθαίνει κρίση. Ενα πραγματικά ανεκτίμητο βίντεο...

Η συγκλονιστική αντιδραση ενός σκύλου όταν αυτιστικό παιδί παθαίνει κρίση

Ένας έφηβος που πάσχει από αυτισμό, παθαίνει συχνά κρίσεις και αρχίζει να χτυπά τον εαυτό του.
Ωστόσο, από τότε που ήταν μικρός, ηρεμούσε κάθε φορά που ερχόταν σε επαφή με τα σκυλιά.
Ετσι, του αγόρασαν ένα κουτάβι το οποίο μεγάλωσε μαζί του. Σήμερα, το κουτάβι είναι ένα τεράστιο ροτβάιλερ, το οποίο είναι απίστευτα δεμένο μαζί του.
Ενα βίντεο δείχνει το παιδί ενώ παθαίνει κρίση. Οι αντιδράσεις του σκυλιού είναι ανεκτίμητες... thetoc.gr  Δείτε το βίντεο

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (13.06.15)

                                                                                                                                από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Η υποκρισία Βαρουφάκη και η τσίπα των φοροφυγάδων


Είναι τουλάχιστον υποκριτικό από πλευράς του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη να ανακοινώνει τη συγκρότηση επιτροπής με έργο τη διασταύρωση όλων των καταθέσεων των Ελλήνων με τα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία, ενώ την ίδια στιγμή να προωθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου για την αμνήστευση των αδήλωτων εισοδημάτων.

Αυτό που μας λέει ο υπουργός επί της ουσίας είναι το εξής: Εάν σας πιάσω με τη νέα επιτροπή που συγκροτώ με αδήλωτα εισοδήματα δεν θα επιβάλω πρόστιμα και προσαυξήσεις, αλλά θα σας καλέσω να πληρώσετε φόρο 30% και να κλείσουμε τις διαφορές μας.
Αλλιώς δεν εξηγείται μέσα σε διάστημα 15 ημερών να ανακοινώνει κίνητρα για αποκάλυψη μαύρων χρημάτων και συγκρότηση επιτροπής για να βρει τα αδήλωτα εισοδήματα.
Εχουν περάσει σχεδόν πέντε μήνες από τις εθνικές εκλογές και παρά το γεγονός ότι τα ταμεία είναι άδεια, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ούτε ένα μέτρο για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αντίθετα ένα από τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν ήταν η βελτίωση της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2015 με ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη δήλωνε στο CNBC ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και να απαντά όταν ερωτάται για το ύψος των προσδοκόμενων εσόδων: Δεν ξέρουμε, είναι
σαν κυνήγι θησαυρού. Είναι σαν μια ανασκαφή. Δεν ξέρεις για τί ψάχνεις, ελπίζεις να βρεις ένα μεγάλο θησαυρό. Είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε έναν θησαυρό. Το θέμα είναι αν έχουμε τα μέσα για να το κάνουμε».

ΥΓ. Αν διαβάσει κανείς τα σχόλια που έχουν υποβληθεί στο πλαίσιο της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων θα έπρεπε να μείνει άφωνος. Αλλά στην Ελλάδα ζούμε. Το πρόβλημα των σχολιαστών είναι γιατί θα φορολογηθούν τα μαύρα χρήματα στο εσωτερικό με συντελεστή 30% ενώ αυτά του εξωτερικού με 15%. Προφανώς και δεν υπάρχει λίγη τσίπα.
matrix24.gr

Ο Κώστας Μητρόπουλος σατιρίζει την επικαιρότητα

                                                                                             από "ΤΑ ΝΕΑ"

Πώς το ΔΝΤ τορπίλισε τον συμβιβασμό Αθήνας - δανειστών...


Είχαν συμφωνήσει περικοπές στα εξοπλιστικά, αντί στις συντάξεις, και η Λαγκάρντ το πήρε πίσω...
Την ευθύνη για το ναυάγιο του συμβιβασμού μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης ρίχνει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ).

 Σύμφωνα με ...
δημοσίευμα που επιγράφεται «Το ΔΝΤ τορπίλισε τον συμβιβασμό Αθήνας - δανειστών», η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά. «Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιούνκερ στον Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ. Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια, είπε ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις στην FAZ», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Στο ίδιο δημοσίευμα ο δημοσιογράφος, Τόμας Γκούτσκερ, τονίζει πως οι δύο πλευρές ήταν έτοιμες και για συμβιβασμό στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και υπογραμμίζει: «Υπήρξε και μια παράλληλη συμφωνία. Εάν για το τρέχουν έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να επιβληθεί στο 0,8% οι συμμετέχοντες θα ήταν ευχαριστημένοι. Η Λαγκάρντ αρχικά, αν και με δυσκολία, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία. Όμως την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω».

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει η εφημερίδα ένας εκ των Ευρωπαίων διαπραγματευτών είπε πως είναι εντελώς παράδοξο να αποφασίζει για την τύχη της Ευρώπης τελικά ένας Οργανισμός που δεν εκπροσωπεί κάποιο συγκεκριμένο έθνος.
tvxs.gr

Τώρα τρέχουν οι δανειστές

Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου

Ο… πολύς κ. Τόμσεν –αφού κλάφτηκε σαν μαθητούδι που τσακώθηκε με τον διπλανό του στο θρανίο, και ζήτησε από τη δασκάλα να του κάνει «ντα»- επιστρέφει σήμερα στις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, από τις οποίες υποτίθεται… αποχώρησε, επειδή του αντιμίλησε η Ελλάδα και συγκεκριμένα ο Νίκος Παπάς!  
Παλιά καραβάνα ο Γιουνκέρ άδειασε το ΔΝΤ με τον τρόπο του: την ώρα που τα ΜΜΕ στην Ελλάδα «έσκουζαν» για το κακό που πάθαμε να διώξουμε το ΔΝΤ, ο πρόεδρος της Κομισιόν απαντούσε «σιγά τα αίματα»…
Την ώρα που ειδησεο-γραφικά πρακτορεία και γραφικοί πράκτορες κινδυνολογούν «αποκαλύπτοντας» ότι οι πιστωτές εξετάζουν χρεωκοπία της Ελλάδας -επειδή οι “Ελληνες είναι κακά παιδιά- η αντιπρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, της Bundesbank, προειδοποιεί έντρομη για «απρόβλεπτες επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Και δεν προειδοποιεί την Ελλάδα, αλλά τους δανειστές της…
Την ώρα που το κανίς του Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ, γαβγίζει ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι σοβαρές, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, στέλνει το μήνυμα, και μάλιστα σε συνέδριο των σοσιαλδημοκρατών στο Βερολίνο, ότι «θα πρέπει να κάνουμε ό,τι περνά από τα χέρι μας για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις για την Ευρώπη, αν δεν επιτύχουμε. Για το λόγο αυτό, ελπίζω να μην αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις», κατέληξε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Ο Γ.Δραγασάκης, ο Ν.Παπάς και ο Ευκ. Τσακαλώτος προσέρχονται σήμερα στις διαπραγματεύσεις κομίζοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού: «Ξεχάστε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα. Η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή. Αν έχουμε μια βιώσιμη συμφωνία, όσο και αν είναι δύσκολος ο συμβιβασμός, θα σηκώσουμε το βάρος. Αν είναι, όμως, η Ευρώπη να επιθυμεί το διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς, θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε», τους είπε ο Αλ.Τσίπρας στη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου.
Δεν απομένουν παρά πέντε ημέρες για το Γιούρογκρουπ της 18ης Ιουνίου, όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Την ίδια μέρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη…
Οι δανειστές γνωρίζουν καλά ότι ο Π.Λαφαζάνης έχει κάνει σοβαρή προεργασία για τον αγωγό και δεν θα ήθελαν, σε καμία περίπτωση, να πέφτουν οι υπογραφές, παρουσία του Τσίπρα, την ώρα που θα συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ...
Τώρα τρέχουν, λοιπόν…
Η Ελλάδα επιμένει στη θέση της :΄Η βιώσιμη λύση, ή το μεγάλο ΟΧΙ !
Επειδή και ο άγιος φοβέρα θέλει. Πόσο μάλλον ο κακός δαίμονας…