Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Λάκης Λαζόπουλος: Εκεί στον Alpha…

«...η δημοκρατία αποκαθίσταται όταν οι εκδότες απολογούνται  στους βουλευτές και όχι οι βουλευτές στους εκδότες. Δημοκρατία δεν υπήρχε. Δέκα άνθρωποι κάναν κουμάντο. Όποιον θέλανε ανεβάζανε όποιον θέλανε κατεβάζανε. Τι λόγια λέγαν για τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι να τον ανεβάσουνε και τι λόγια λέγαν οι ίδιοι μέχρι να τον κατεβάσουνε».



 
Είναι βαθιά η στεναχώρια όλων μας, εκεί στον Alpha. Ίσως ακόμα μεγαλύτερη για αυτούς που ξεκίνησαν από τα πρώτα βήματα μέχρι τη σημερινή δύσκολη, πολύ δύσκολη συγκυρία. Σε όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων και της εξαθλίωσης της χώρας έκλεισαν επιχειρήσεις, εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους και οι δημοσιογράφοι στο σύνολό τους συγκάλυπταν τις κυβερνήσεις, τα έβρισκαν όλα φυσιολογικά και όλα καλώς καμωμένα βαφτίζοντας τις απολύσεις ως μεταρρυθμίσεις, και τις περικοπές των μισθών και συντάξεων ως αναγκαίες θυσίες για να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να έρθει η ανάπτυξη. Το τι έχει συμβεί το ξέρουμε.
Το πώς το αναλύει ο καθένας αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο. Η ανάπτυξη δεν ήρθε και οι περικοπές συνεχίζονται.
Αλλά τουλάχιστον νιώθω πως πάρα πολλοί δημοσιογράφοι αντιλαμβάνονται τώρα που οι ίδιοι χάνουν τις δουλειές τους, τη φρικαλεότητα των δικών τους λόγων, για όλους όσους αυτά τα χρόνια χάναν τις δουλειές τους. 
Σε όλη αυτή την περίοδο του νεογερμανικού βασανιστηρίου στο οποίο έχει υποβληθεί η  χώρα μας, άνθρωποι οι οποίοι δεν έφταιγαν σε τίποτα πετάχτηκαν σαν σκουπίδια στο δρόμο μαζί με τις ζωές τους και τα όνειρά τους. Κάποια στιγμή η κρίση αυτή θα έφτανε και στις πόρτες των ΜΜΕ.
Βούλιαξε από τα χρέη το Μega και δεν κατάφερε το μεγαλύτερο κανάλι της χώρας να κρατηθεί όρθιο μέσα στην κρίση. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η κατάσταση δεν μπορούσε να παραμένει έτσι. Όταν το πρώτο κανάλι χρεοκοπεί τότε κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο. Πώς μπορεί να υπάρχει χώρος για τόσα κανάλια όταν το κανάλι με την μεγαλύτερη ακροαματικότητα και με τις περισσότερες διαφημίσεις χρεοκοπεί και με μετόχους εκδότες πολύ δυνατούς οικονομικά; Τα κανάλια πούλαγαν προστασία στους πολιτικούς, οι εντολοδόχοι τραπεζίτες των πολιτικών δίναν υπέρογκα δάνεια ελαφρά τη καρδία, στους ίδιους τους εκδότες και τα κανάλια τους, δάνεια που τώρα δεν μπορούν να αποπληρωθούν και ο ελληνικός λαός έφτασε να πληρώνει την μεν ΕΡΤ μέσα από το γνωστό «χαράτσι» στον λογαριασμό της ΔΕΗ (ένα πολύ μικρό ποσό επιβάρυνσης για να έχουμε ένα δημόσιο κανάλι), ενώ μέσω φόρων και περικοπών μισθών και συντάξεων, πλήρωνε και τα θαλασσοδάνεια των καναλιών στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.
Πλήρωνε, δηλαδή, με απλά λόγια και την δημόσια αλλά και την ιδιωτική τηλεόραση. Μολαταύτα, ακόμα και στο Μega, όπου οι μέτοχοι φέρουν ακέραια την ευθύνη, οι εργαζόμενοι δεν έφταιξαν σε τίποτα να πληρώσουν αυτή την ιστορία, την αμαρτωλή ιστορία. Σωστά λοιπόν αποφασίστηκε να μπει μία τάξη και ώρα ήταν τα ιδιωτικά κανάλια να περάσουν και αυτά στη νομιμότητα.
Η μία γραμμή ήταν να γίνει νομιμοποίηση των ήδη υπαρχόντων καναλιών, τα οποία λειτουργούσαν εδώ και πολλά χρόνια ως υγιείς επιχειρήσεις σε επίπεδο καταβολής φόρων, σε επίπεδο πληρωμής των εργαζομένων, σε επίπεδο τήρησης των κανόνων της ελεύθερης αγοράς, όσα εξ αυτών τηρούσαν τους κανόνες αυτούς.
Μπορούσανε λοιπόν να μπούνε κριτήρια κατά την εκτίμηση κάποιων, δύσκολα αλλά μπορούσαν, ώστε να επιλεγούν εκείνα τα τηλεοπτικά «αυθαίρετα» τα οποία θα μπορούσαν να νομιμοποιηθούν. Να πληρώσουν ένα ποσόν της τάξης των 50 ή ακόμα και 60 εκατομμυρίων αποκτώντας άδεια για 10ετη χρήση, ενώ αν στο μέλλον υπήρχε χώρος για καινούργια συχνότητα, η άδεια αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο ακριβή αγγίζοντας το ποσό των 80 εκατομμυρίων και άνω.
Αυτή θα ήταν μία σκέψη η οποία θα διατηρούσε το παρόν τοπίο ως είχε και θα νομιμοποιούσε τρόπον τινά τα τηλεοπτικά «αυθαίρετα».
Αυτό με τη σκέψη ότι δεν θα έπρεπε να βρεθούν εργαζόμενοι στον δρόμο. Ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να προστεθούν όροι για αύξηση του αριθμού εργαζομένων ανά άδεια και να απορροφηθεί ακόμα μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων.
Άλλωστε, η τηλεοπτική αυθαιρεσία προέκυπτε από την ψήφο των βουλευτών, οι οποίοι δίναν συνεχείς παρατάσεις με τροπολογίες που κατατίθεντο κάθε παραμονή καινούργιου χρόνου. Δεν ήταν παράνομοι οι σταθμοί, απλώς «νομίμως» υπήρχε παράταση της ανομίας.
Με απλά λόγια, ο ένας κρατούσε τον άλλον. Αλλά  τι να κάνουν και οι καημένοι βουλευτές; Έρημοι κι απρόσωποι. Αν δεν ψήφιζαν την τροπολογία θα τους έτρωγε το μαύρο σκοτάδι. Θα έπεφτε σ’ αυτούς το μαύρο πάνω. Ούτε σε δελτία ειδήσεων θα τους καλούσαν ποτέ, ούτε σε πάνελ. Ποτέ. Κανείς. Γι’ αυτό ρίξαν μαύρο στην ΕΡΤ για να μην πέσει πάνω τους το μαύρο. Δεν χωρεί αμφιβολία πως οι νταβατζήδες της τηλεόρασης είχανε την πολιτική κυριαρχία του τόπου και η δημοκρατία αποκαθίσταται όταν οι εκδότες απολογούνται  στους βουλευτές και όχι οι βουλευτές στους εκδότες. Δημοκρατία δεν υπήρχε. Δέκα άνθρωποι κάναν κουμάντο. Όποιον θέλανε ανεβάζανε όποιον θέλανε κατεβάζανε. Τι λόγια λέγαν για τον Γιώργο Παπανδρέου μέχρι να τον ανεβάσουνε και τι λόγια λέγαν οι ίδιοι μέχρι να τον κατεβάσουνε.
Η δεύτερη σκέψη ήταν...
Γιά νά διαβάσετε ολόκληρο τό άρθρο τού Λάκη Λαζόπουλου πιέστε ΕΔΩ

"Ο κ. Πολάκης έχασε άλλη μία ευκαιρία νά μήν μιλήσει"...

Δεν είναι αυτή η Αριστερά, κύριε Πολάκη

tvxs.gr Τελευταία ανανέωση 14:59 | 12 Σεπ. 2016
Νικόλ Λειβαδάρη
Εάν η κοινωνική ευαισθησία μετριέται με το πόσα... ξενύχτια έριξε ο καθείς εξ ημών στο προαύλιο του ραδιομεγάρου όταν έπεσε το «μαύρο» στην ΕΡΤ, τότε ίσως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μας αναγνωρίζει το δικαίωμα στοιχειώδους κριτικής επί της σημερινής του ανάρτησης στο Facebook.
Κι εάν ο σεβασμός στην – μισθωτή – δημοσιογραφική εργασία δεν αφορά μόνον τους δημοσιογράφους των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και εκείνους που διαπρέπουν με κομματικά ένσημα της Κουμουνδούρου, τότε ο κ. Παύλος Πολάκης προφανώς και οφείλει μια συγνώμη στην δημοσιογράφο του Alpha κυρία Ευαγγελία Τσικρίκα. Την οποία αποκάλεσε «θεραπαινιδα και λιβανιστήρι των παράνομων καναλαρχών και του Σαμαρά». Επειδή, λέει, στο παρελθόν είχε αναρτήσει φωτογραφίες της – από επαγγελματικές συναθροίσεις – με τον Αντώνη Σαμαρά και στελέχη της ΝΔ και τώρα τολμά να ερωτά τον πρωθυπουργό «γιατί την απολύει».
Προφανώς, κατά το δόγμα Πολάκη όσοι δημοσιογράφοι τυγχάνει να έχουν αναρτήσει αντίστοιχες φωτογραφίες με τον νυν πρωθυπουργό δεν είναι παρά «λιβανιστήρια του Τσίπρα». Εξίσου προφανώς, το εν λόγω δόγμα λίγο απέχει από το αλήστου μνήμης «δόγμα Μουρούτη». Με βάση το οποίο, ο τότε διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Σαμαρά αποκαλούσε δημοσίως «ροζ και πράσινα παπαγαλάκια» όσους δημοσιογράφους της ΕΡΤ δεν είχαν εγγράψει κομματικά ένσημα στη Συγγρού και τους απειλούσε – μέσω twitter – με εξοβελισμό στο πυρ το εξώτερον...

Κι ακόμη πιο προφανώς, το συγκεκριμένο δόγμα μπορεί να είναι προσφιλές στην εκάστοτε εξουσία, δεν είναι όμως καθόλου Αριστερό φίλτατε κύριε Πολάκη.

Εκτός εάν «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι», είναι μόνον όσοι δίνουν τη μάχη της επιβίωσης στην ιδιωτική αγορά των media. Και η ζώνη της επαγγελματικής αγνότητας ανήκει ντε φάκτο, εκ γενετής και αποκλειστικά – ελέω ποιού αριστερού Θεού άραγε; - στους συναδέλφους του δημοσίου και των κομματικών εντύπων...


Σημείωση : Ο υπέρτιτλος γράφτηκε από τή "Ν.Μ."

Ο «άξονας του Νότου» φέρνει νεύρα στο Βερολίνο

Tvxs Ανάλυση Τελευταία ανανέωση 16:55 | 13 Σεπ. 2016
Tο Βερολίνο έχει νεύρα, ο ευρωπαϊκός Νότος ξορκίζει αίφνης (;) τη λιτότητα και, μαζί, και τις πολιτικές του αγωνίες, και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ενώπιον νέας ανοιχτής, όσο και δύσκολης, πρόκλησης: Να μετατρέψει την σημειολογική – σε πρώτο χρόνο – επιτυχία της συνόδου του Club Med στην Αθήνα σε ουσιαστικό και στρατηγικό όχημα αλλαγής των συσχετισμών και των συμμαχιών στην Ευρώπη.
Το πρώτο τεστ επί της πραγματικής δυναμικής που μπορεί να έχει αυτό το όχημα αναμένεται την Παρασκευή, στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Μπρατισλάβα. Και η πρώτη γεύση επί του βαθμού δυσκολίας του εγχειρήματος ήρθε ήδη από χθες, με τα δύο «όχι» της Μέρκελ και του Σόιμπλε προς την Αθήνα.
 
Το «όχι» για τις γερμανικές αποζημιώσεις
Το πρώτο «nein» διαμηνύθηκε από τον γερμανό κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφαν Ζάιμπερτ και αφορούσε τις γερμανικές...

ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ : Δελτίο Τύπου γιά τήν υποδοχή τού πρωταθλητή Αλέξανδρου Παπαμιχαήλ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ                                                                                                                      ΔΗΜΟΣ   ΜΥΚΟΝΟΥ                                            
                                    
                             
Ο ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

Τον έμπειρο Έλληνα Πρωταθλητή στο βάδην και αθλητή του Α.Ο. Μυκόνου Αλέξανδρο Παπαμιχαήλ, υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς στο Δημαρχείο Μυκόνου.
 

Ο Δήμαρχος Μυκόνου, συνεχάρη τον Πρωταθλητή μας για την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, του ευχήθηκε ακόμα περισσότερες επιτυχίες και του τόνισε, ότι βρίσκεται δίπλα του και πως θα τον υποστηρίξει σε ότι χρειάζεται.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο Έλληνας πρωταθλητής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο πήρε την 20η θέση στον τελικό των 20χλμ του βάδην και την 28η θέση στο μαραθώνιο του βάδην (50 χλμ.), σε δύσκολες συνθήκες αγώνα με αρκετή ζέστη και υγρασία και μας έκανε όλους υπερήφανους.

Επίσης, έχει συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, καθώς και σε αρκετά Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ είναι κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 5 χλμ. Κλειστού στίβου, στα 20χλμ και 50 χλμ ανοικτού στίβου.

Ο Πανελληνιονίκης του βάδην και αθλητής του Α.Ο. Μυκόνου ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την στήριξη του στα αθλητικά σωματεία του νησιού και την προώθηση του αθλητικού πνεύματος και της ευγενούς άμιλλας στο νησί.

Μύκονος, 13-09-2016                                                                                                                                              
                            ΔΗΜΟΣ ΜΥΚΟΝΟΥ

Η φυλακή του «San Pedro», ρέ παιδιά, «San kati na mou thimizi»...!

 Η φυλακή του «San Pedro»

Η φυλακή του “Σαν Πέδρο” δεν είναι μια συνηθισμένη φυλακή. Μοιάζει περισσότερο σαν μια μικρή πόλη, στην οποία ακμάζει το εμπόριο ναρκωτικών, το Real Estate αλλά και για πολλά χρόνια και ο τουρισμός. Σε αυτή ζουν μεταξύ άλλων και παιδιά, που οι γονείς τους έχουν καταδικαστεί, αλλά και οι σύζυγοι φυλακισμένων.
Το ντοκιμαντέρ του ABC το 2003 αποκάλυψε έναν βίαιο κόσμο, όπου η διακίνηση ναρκωτικών αποτελεί και ένα από τα βασικά έσοδα. Οι φυλακισμένοι εργάζονται για να πληρώνουν ενοίκιο, δημιουργώντας μια κοινωνική διαστρωμάτωση, όπου οι πλουσιότεροι τρόφιμοι έχουν ιδιωτικά μπάνια και κουζίνες, ενώ οι φτωχότεροι στοιβάζονται σε μικρά κελιά ή κοιμούνται στο ύπαιθρο. Οι 1.500 κρατούμενοι του Σαν Πέδρο έχουν διαμορφώσει και μια δομή διακυβέρνησης με εκλεγμένους εκπρόσωπους από κάθε τμήμα της πόλης.
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για μια ειρηνική κοινωνία. Η βία αποτελεί καθημερινό φαινόμενο, ενώ η κοκαΐνη που παράγεται στο Σαν Πέδρο, καταναλώνεται και διακινείται εντός και εκτός των τειχών της φυλακής - πόλης. Ένα μέρος του εισοδήματος προέρχεται και από τον τουρισμό. Οι ενδιαφερόμενοι μέχρι πρόσφατα μπορούσαν να πληρώσουν ένα ποσό στους τρόφιμους για να δουν από κοντά τον τρόπο ζωής στο Σαν Πέδρο. Το 2013, με αφορμή τις αναφορές για τον βιασμό ενός παιδιού, ανακοινώθηκε ο τερματισμός των τουριστικών επισκέψεων. Ωστόσο το Σαν Πέδρο παραμένει ακόμη ανοιχτό για επιχειρήσεις.

Live Science : Αυτές είναι οι δέκα πιο απομονωμένες κοινωνίες στον κόσμο

 Αφιέρωμα

tvxs.gr  Τελευταία ανανέωση 09:24 | 13 Σεπ. 2016
Συνήθως όταν αναφερόμαστε στις κοινωνίες έχουμε στο μυαλό μας την κυρίαρχη δομή της οικογένειας, της τοπικής κοινότητας και του κράτους - έθνους. Όμως όπως καταδεικνύουν και τα παρακάτω παραδείγματα υπάρχουν πολλοί τρόποι οργάνωσης μιας κοινωνίας. Δομές που δημιουργούνται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, αντίξοες, σχεδόν αδιανόητες για τους περισσότερους από εμάς.
Κοινωνίες πρωτόγονες αλλά και σύγχρονες, ενδεικτικές της διαφορετικότητας, αλλά και μιας αρχέγονης ανάγκης, που εκδηλώνεται σε κάθε πιθανό μέρος, όπου υπάρχουν άνθρωποι, από τις φυλακές μέχρι τα πυκνά δάση του Αμαζονίου, απομονωμένα νησιά, πάνω στους πάγους και υπόγεια, πάνω στα δέντρα, ακόμη και μέσα σε μια άτρακτο.
Αυτές είναι οι δέκα πιο απομονωμένες και ιδιότυπες κοινωνίες, όπως τις επέλεξε το περιοδικό Live Science:
(Στή συνέχεια διαβάστε γιά τίς 10 πιό απομονωμένες κοινωνίες)

Και εθνικής εμβέλειας ραδιοφωνικές άδειες...


radiofwno_2012Το υπουργείο υποδομών σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα προκηρύξει τις ραδιοφωνικές άδειες. Η κυβέρνηση θα χορηγήσει το δικαίωμα ραδιοφωνικής εκπομπής έναντι οικονομικού ανταλλάγματος , τη δυνατότητα πανελλαδικής εμβέλειας. Σύμφωνα με...
πληροφορίες, αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην προσπάθεια για την επαναφορά του ΕΣΡ, τότε τη διαδικασία για τη χορήγηση των ραδιοφωνικών αδειών στην Αττική θα κινηθεί από το υπουργείο υποδομών. Επίσης το ενδεχόμενο δημοπρασίας για τις ραδιοφωνικές άδειες απομακρύνεται, όπως και αυτό της καταβολής αντιτίμου. Σε αντίθεση με την τηλεόραση θα γίνει προσπάθεια να μπουν περισσότεροι σταθμοί, ακόμη και συνεταιριστικά σχήματα (βλέπε Flash, Nitro) και για αυτό υπάρχει σκέψη οι άδειες να χορηγηθούν χωρίς χρήματα. Υπάρχει όμως και η εισήγηση πως θα πρέπει να ισχύσει για τις άδειες, ό,τι και για την τηλεόραση, δηλαδή να πληρωθούν κάποια ποσά στο ελληνικό δημόσιο...
typologies.gr

Ιούλιος και Αύγουστος φέτος ήταν οι πιο ζεστοί μήνες από το 1980...

Φωτογραφία: pixabayΟ φετινός Αύγουστος διεκδικεί επί ίσοις όροις από τον φετινό Ιούλιο τα σκήπτρα του πιο ζεστού μήνα στα μετεωρολογικά χρονικά μετά το 1880, σύμφωνα με το...

Tελετή μνήμης...

Τη μνήμη των θυμάτων της 11 Σεπτεμβρίου 2001, 15 χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τίμησαν οι Αμερικανοί, με την επίκληση των ονομάτων των νεκρών, αλλά και τον ειδικό φωτισμό στο σημείο που βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι, στη Νέα Υόρκη.
naftemporiki.gr


DW: Έμφαση σε επενδύσεις και ανάπτυξη από τον Γιούνκερ


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τις τελευταίες μέρες με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων αλλά και ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών του (φωτ. αρχείου). 
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
Πρωτοβουλίες για τόνωση των επενδύσεων, της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην Ευρώπη αναμένεται να εξαγγείλει την Τετάρτη από το βήμα της Ευρωβουλής ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις τις τελευταίες μέρες με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων αλλά και ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να οριστικοποιήσει το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών του.
Εισήγηση για διπλασιασμό πόρων του «πακέτου Γιούνκερ»
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο κ. Γιούνκερ θα ανακοινώσει στους ευρωβουλευτές την πρόθεση της Επιτροπής για παράταση της λειτουργίας του επενδυτικού πακέτου που φέρει το όνομα του για τρία επιπλέον χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2020, καθώς και τον διπλασιασμό των πόρων του.
Το ισχύον «πακέτο Γιούνκερ» αφορά την περίοδο 2015-2017, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του φτάνει τα 315 δισ. ευρώ. Το πρώτο έτος λειτουργίας του εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια ύψους 115 δισ. ευρώ.
Η δεύτερη πρωτοβουλία που ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να αναλάβει, αφορά εισήγηση για τη μερική τροποποίηση του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο στην ουσία επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της Ευρωζώνης ελέγχοντας το δημόσιο έλλειμμα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναμένεται να εισηγηθεί να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα δαπάνες για την παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, ώστε να απελευθερωθούν εθνικοί πόροι που θα τονώσουν την ανάπτυξη.

naftemporiki.gr

Tό πρώτο κουδούνι τής σχολικής χρονιάς...

Στιγμιότυπο από τον αγιασμό για τη νέα σχολική χρονιά στο 132ο Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας. 
 naftemporiki.gr

Στον Πειραιά το «Πλοίο της Ειρήνης»


Πλοίο της Ειρήνης Φτάνει στο λιμάνι στις 16 Σεπτεμβρίου με επιβάτες, ανάμεσα σ’ άλλους, επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι ενώ μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του ΟΛΠ

Με μια μεγάλη συναυλία ειρήνης και αλληλεγγύης την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του ΟΛΠ, ο Πειραιάς θα υποδεχτεί το «Πλοίο της Ειρήνης» (Peace Boat), το οποίο πραγματοποιεί το 92ο παγκόσμιο ταξίδι του και ανάμεσα στους περίπου 2.000 επιβάτες του βρίσκεται ομάδα επιζώντων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι («Χιμπακούσα»).
Κύριο αίτημα των επιβαινόντων: ένας κόσμος ελεύθερος από πυρηνικά, πολέμους και βία. Το ταξίδι του πλοίου ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και θα ολοκληρωθεί έπειτα από 92 ημέρες στο ίδιο λιμάνι.
Για τις εκδηλώσεις υποδοχής του πλοίου αλλά και για τους στόχους του παγκόσμιου ταξιδιού μίλησαν ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ (Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης) Πάνος Τριγάζης και η Karen Hallows, διεθνής συντονίστρια της ομώνυμης οργάνωσης που έχει έδρα το Τόκιο, σε συνέντευξη Τύπου.
Τη συναυλία, η είσοδος στην οποία θα είναι ελεύθερη, θα δώσει ο Νίκος Ανδρουλάκης με την ορχήστρα του, ενώ στο πρόγραμμα θα πάρει μέρος και ιαπωνική χορευτική ομάδα, προερχόμενη από το «Πλοίο της Ειρήνης».
Παρουσιάστρια του προγράμματος θα είναι η ηθοποιός Αντωνία Γιαννούλη. Ξεχωριστό στοιχείο της συναυλίας θα είναι η ερμηνεία από τον Ν. Ανδρουλάκη τραγουδιού που έγραψε και μελοποίησε ο Κύπριος ποιητής Τεύκρος Ανθίας το 1963, αφού είχε λάβει μέρος μαζί με τον Γρηγόρη Λαμπράκη στην ιστορική πρώτη μαραθώνια πορεία ειρήνης, και το οποίο παρουσιάζεται επίσημα για πρώτη φορά μετά 53 χρόνια.
Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν το ΠΑΔΟΠ και η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, με τη στήριξη του ΟΛΠ και της Περιφέρειας Αττικής.
Σε αυτές, εκτός από τη συναυλία, συμπεριλαμβάνονται επίσκεψη της ομάδας «Χιμπακούσα» στην Ακρόπολη, συναντήσεις στη Βουλή και το υπουργείο Εξωτερικών, συνάντηση στην Ακαδημία Πλάτωνος με επιτροπή κατοίκων που διοργανώνουν διήμερο ειρήνης.
Τα μεσάνυχτα της 16ης Σεπτεμβρίου το πλοίο θα αποπλεύσει για τη Σαντορίνη, όπου θα το υποδεχτεί ο δήμαρχος του νησιού.
Αμέσως μετά, στις 19 Σεπτεμβρίου, θα επισκεφτεί τη Μάλτα, στις 21 Σεπτεμβρίου τη Ρώμη, τη Μασσαλία στις 24 και στις 25 τη Βαρκελώνη.

Συναυλία για τους πρόσφυγες

Πλοίο της Ειρήνης, Συναυλία Ειρήνης

Πρόταση αντεισαγγελέα για παραπομπή του Παπαγεωργόπουλου σε νέα δίκη


papageorgopoulos-filaki

Με εισήγησή της στο Συμβούλιο Εφετών η αντεισαγγελέας Εφετών Μαγδαληνή Γαλάταλη προτείνει την παραπομπή σε δίκη του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, σε βαθμό κακουργήματος, πράξη η οποία συνδέεται με την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία, κατά το διάστημα 1999-2007.
Επίσης, η αντεισαγγελέας εισηγείται να παραπεμφθεί στο ίδιο δικαστήριο ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας, αντιμετωπίζοντας την ίδια κατηγορία.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εισαγγελική λειτουργός, κάνει επιπλέον αναφορά τόσο στις κρίσεις των δικαστηρίων, πρώτου και δεύτερου βαθμού, με τις οποίες οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης, όσο και στα βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων, που αποφάνθηκαν την παραπομπή τους σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).
 aixmi.gr

Στις 12 Δεκεμβρίου αρχίζει η δίκη της Λαγκάρντ στη Γαλλία...

Στις 12 Δεκεμβρίου αρχίζει η δίκη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ για τον ρόλο της στη χορήγηση 400 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, όταν εκείνη...
ήταν υπουργός Οικονομικών, το 2008.

Η κ. Λαγκάρντ, της οποίας οι αιτήσεις αναίρεσης της προσαγωγής της σε δίκη απορρίφθηκαν από τη γαλλική Δικαιοσύνη, θα δικαστεί από ειδικό ανώτατο δικαστήριο (Δικαστήριο της Δημοκρατίας), το οποίο είναι αρμόδιο για εγκλήματα τα οποία διαπράττουν υπουργοί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Η Γαλλίδα πολιτικός ελέγχεται, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας το 2008 στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν (με πρόεδρο της χώρας τον Νικολά Σαρκοζί), για την απόδοση αποζημίωσης 400 εκ. ευρώ στον επιχειρηματία και πολιτικό Μπερνάρ Ταπί για την υπόθεση της πώλησης της εταιρείας του, Adidas, το 1993-1994, από την Credit Lyonnais.

Το σκίτσο του Κώστα Γρηγοριάδη

Το σκίτσο της ημέρας (12.09.2016)
                                                                                                                   από τήν ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η πραγματική ιστορία του λουκέτου στην ΕΡΤ...


Το απόγευμα της 11ης Ιουνίου 2013 ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έκλεισαν την ΕΡΤ. Σωστά πολλοί σήμερα με αφορμή την αδειοδότηση των καναλιών και την προφανή αναστάτωση των απειλούμενων με ανεργία εργαζομένων σε ΜΜΕ τα οποία δεν...
έλαβαν άδεια εθνικής εμβέλειας και ενόψει της συνέχειας της διαδικασίας περιφερειακών αδειών, αναφέρονται στο λουκέτο στην ΕΡΤ από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, λέγονται ανακρίβειες, αποκρύπτεται η πραγματικότητα, που δεν είναι δα και τόσο δύσκολο κανείς να την ανακαλύψει και έτσι  γίνονται αυθαίρετες συγκρίσεις με πολιτική και μόνο σκοπιμότητα.

Η αλήθεια λοιπόν δεν είναι είναι ότι απεργούσε επί μέρες και το σύμπαν των εργαζομένων στα ιδιωτικά Μέσα (έντυπα, ηλεκτρονικά, ψηφιακά κ.λπ). 

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά και οι βαρόνοι των Μέσων κατάφεραν να σπάσουν με αθέμιτους τρόπους την αντίσταση του κλάδου των εργαζομένων στην Ενημέρωση. Η αλήθεια είναι ότι έκαναν το παν να σταματήσει η μετάδοση της εκπομπής των εργαζομένων της αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ- open και εκτός των άλλων επιστράτευσαν τη Digea των φίλων τους καναλαρχών εθνικής εμβέλειας για να «κατεβάσει» την αναμετάδοσή του από τον τότε τηλεοπτικό 902.

Η αλήθεια είναι ότι η ΕΡΤ έκλεισε αφήνοντας στο δρόμο 2.656 εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα και πολλούς άλλους που δούλευαν στις άλλες παραγωγές της (σινεμά, ντοκιμαντέρ, σειρές κ.λπ).

Η αλήθεια είναι ότι η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου επενέβη πραξικοπηματικά όπου μπορεί να φανταστεί κανείς για να κάμψει τις λαϊκές διαμαρτυρίες και να υπονομεύσει τα σωματεία του Τύπου και ΜΜΕ.

Η αλήθεια είναι ότι το κόμμα της Ν.Δ. επίσημα με ανακοίνωσή του, τότε, επιτέθηκε στα σωματεία και την ηγεσία της ΕΣΗΕΑ μια μέρα πριν τις εκλογές του  σωματείου των δημοσιογράφων για να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, υπέρ των δικών της συνδικαλιστών. Δεν ήθελαν σωματεία που να μπορούν να τα βάζουν με τη διαπλοκή και που επί τρία χρόνια μάτωναν καθημερινά για να υπερασπιστούν θέσεις εργασίας που χάνονταν βάρβαρα χωρίς να το μάθει κανείς από τα... αμερόληπτα κανάλια, ραδιόφωνα, μεγάλες εφημερίδες, σάιτ κ.λπ. Κι ας ήταν οι απολύσεις πολλές χιλιάδες και οι περικοπές αμοιβών και δικαιωμάτων γύρω στο 50%.

Επειδή στο δημόσιο λόγο λείπει συστηματικά και ηθελημένα η ακρίβεια και η μνήμη, παραθέτω το επίσημο χρονικό των ημερών της τότε αντίστασης στο λουκέτο στην ΕΡΤ τον Ιούνιο 2013, μέσα από τις ανακοινώσεις της ΕΣΗΕΑ και του Διασωματεακού των Συνεργαζόμενων Ενώσεων και Ομοσπονδιών του Τύπου και ΜΜΕ:...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Τρίμη στην Εφημερίδα των Συντακτών πατήστε ΕΔΩ.

Τα κρυφά μηνύματα



Τελικώς ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί, θα αντικατασταθεί ή θα καταργηθεί; Ο ΣΥΡΙΖΑ με το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και με αλλεπάλληλες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων του, μηδέ του Αλ. Τσίπρα εξαιρουμένου, είχε υποσχεθεί πως θα τον καταργήσει.
Η πραγματικότητα αποδείχθηκε πολύ πιο δύστροπη απ’ ό,τι τη φαντάζονταν οι βολονταριστές της ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι οποίοι είναι «μανούλες» στην ανάλυση της κατάστασης και την εκπόνηση σχεδίων για την ανατροπή της, δυσκολεύονται όμως πολύ όταν καλούνται να τη διαχειριστούν.
Σε συνθήκες εργαστηρίου είναι σχετικά εύκολο να κατασκευάζεις ιδανικά μοντέλα. Η αξιοπιστία τους δοκιμάζεται όταν έρχονται σε επαφή με τη ζωή. Προσγειώθηκαν ανώμαλα λοιπόν και μαζί μ’ αυτούς και όλοι όσοι πίστεψαν ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό.
Κι ας έχουν διαψευστεί οι προσδοκίες τους αρκετές φορές μέχρι τώρα. Δυστυχώς ισχύει η γνωστή θέση: αυτοί λένε ψέματα, εμείς ξέρουμε ότι λένε ψέματα, αυτοί ξέρουν ότι ξέρουμε και εμείς ξέρουμε ότι ξέρουν. Κάπως έτσι πάει αυτή η σχέση συνενοχής εδώ και χρόνια.
Σήμερα ο κ. Τσίπρας δεσμεύεται για αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν άλλο φόρο πιο δίκαιο, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη μείωση κατά 30% σε βάθος δύο χρόνων.
Και οι δύο απέφυγαν να μιλήσουν για κατάργησή του γιατί ο ΕΝΦΙΑ είναι ο πιο αποτελεσματικός φόρος. Το ποιος φόρος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ δεν το ξέρουμε. Τα περί αναζήτησης ισοδυνάμων, αν κρίνουμε από τις ανεπιτυχείς προσπάθειες για μικρότερα ποσά στο παρελθόν, δεν είναι πειστικά.
Αλλά και η υπόσχεση Μητσοτάκη για μείωση κατά 30% σε βάθος δύο χρόνων σκοντάφτει στα ίδια εμπόδια. Στο ερώτημα «πού θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το κενό;» η απάντηση είναι τόσο ασαφής που σε βάζει σε υποψία.
Και ο αρχηγός της Ν.Δ. και τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος υποστηρίζουν ότι τα ποσά θα εξοικονομηθούν από τον περιορισμό της σπατάλης στον δημόσιο τομέα και συμπληρώνουν για να μη φοβίσουν τον κόσμο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Αν κάποιος ζητήσει κάτι πιο συγκεκριμένο θα πέσει σε τοίχο. Ωστόσο, οι πιο σοβαροί δίνουν ένα στίγμα. Ο πρώην υπουργός Χρ. Σταϊκούρας σε πρόσφατες δηλώσεις του έκανε λόγο για «εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης». Ωραία φράση, καθόλου επιθετική. Οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ όταν θέλουν να προετοιμάσουν την κοινωνία για κάτι επώδυνο επινοούν ουδέτερους όρους.
Αντί για απολύσεις λένε αναδιάρθρωση της επιχείρησης, αντί για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας λένε συρρίκνωση του σπάταλου κράτους, αντί για μείωση των συντάξεων λένε εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος, αντί για κατάργηση δικαιωμάτων της εργασίας λένε αύξηση της παραγωγικότητας, αντί για λιτότητα λένε δημοσιονομική σταθερότητα.
Ολα αυτά αποκαλούνται «δομικές μεταρρυθμίσεις». Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια οι πολίτες κουμπώνονται όταν ακούνε τη λέξη μεταρρύθμιση. Ξύστε λοιπόν την επιφάνεια της φράσης «εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης» και θα δείτε το περιεχόμενό της.
ποια κανονική δημοκρατική χώρα θα ανέχονταν τα κόμματα και οι θεσμοί το επί 25 χρόνια φαύλο καθεστώς που υπήρχε στην Ελλάδα;» Είπε ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εμείς είμαστε ενάντια σε κάθε διαπλοκή».

από τήν   ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
efsyn.gr

Διαπλοκή...

Ανάγωγα
«Σε μια κανονική δημοκρατική χώρα αυτός ο διαγωνισμός (σ.σ. για τις άδειες) δεν θα είχε διεξαχθεί ποτέ», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη «Real News».
Ερώτηση: «Σε ποια κανονική δημοκρατική χώρα θα ανέχονταν τα κόμματα και οι θεσμοί το επί 25 χρόνια φαύλο καθεστώς που υπήρχε στην Ελλάδα;» Είπε ακόμη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «εμείς είμαστε ενάντια σε κάθε διαπλοκή».
Ερώτηση: «Είστε; Ας το δεχτούμε. Ησασταν κατά της διαπλοκής και τα προηγούμενα χρόνια; Μήπως το πρόβλημά σας δεν είναι γενικώς η διαπλοκή, αλλά η διαπλοκή που δεν είναι φιλική στο κόμμα σας;»
Τάσος Παππάς

Οκτώ τα μετάλλια της Ελλάδας στους παραολυμπιακούς του Ρίο UPD


Ελληνική αποστολή Παραολυμπιακοί στο Ρίο | AP Photo/Silvia Izquierdo
Οι ελληνικές επιτυχίες στους παραολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο, συνεχίζονται. Τη Δευτέρα η ελληνική αποστολή πρόσθεσε τρία ακόμα μετάλλια στη συλλογή της.
Συγκεκριμένα το έκτο μετάλλιο της χώρα μας κατέκτησε η Δήμητρα Κοροκίδα στην σφαίρα στην κατηγορία F53 και το έβδομο η ομάδα μπότσια στα μικτά ζευγάρια BC3.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια έκανε κορυφαία επίδοση 4 μέτρα και 28 εκατοστά (καλύτερη φετινή της επίδοση) στον τελικό και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
Μετά το χάλκινο μετάλλιο της Κοροκίδα, ήρθε ένα ακόμη βάθρο, αυτή την φορά στο μπότσια και συγκεκριμένα στα μικτά ζευγάρια BC3.
Οι Γρηγόρης Πολυχρονίδης, Νίκος Πανάνος και Άννα Ντέντα νίκησαν 8-1 την ομάδα της Σινγκαπούρης κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο.  
Ο Πάνος Τριανταφύλλου κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην σπάθη κατηγορίας Β` μετά την ήττα 15-7 από τον Ουκρανό Ντάντσκο στον τελικό του αγωνίσματος, ανεβάζοντας τον αριθμό των ελληνικών μεταλλίων στα οκτώ.

Frankfurter Allgemeine Zeitung : Ο Ρέντσι συγκρούεται με τη Γερμανία μετά την εμφάνιση στο πλευρό του Τσίπρα

Στη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών της ευρωζώνης στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή αναφέρεται η εφημερίδα FAZ, σύμφωνα με την επισκόπηση του γερμανικού τύπου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Deutsche Welle.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο οικονομικό της ένθετο η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπογραμμίζεται ότι «ο Ιταλός πρωθυπουργός οδηγείται σε συγκρούσεις με τη γερμανική κυβέρνηση από τη στιγμή που την Παρασκευή εμφανίστηκε στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και άλλων τεσσάρων πρωθυπουργών χωρών της νοτίου Ευρώπης.

Με τη δήλωση «εναντίον μιας Ευρώπης των κανόνων, των τεχνικών λεπτομερειών, των δημοσιονομικών και της λιτότητας ο Ρέντσι επανέλαβε ουσιαστικά ό,τι έχει πει ο ίδιος επανειλημμένως και επί ιταλικού εδάφους. Τα ίδια λόγια δίπλα στον Τσίπρα όμως στέλνουν ένα μήνυμα με πολύ περισσότερους αποδέκτες: με τον τρόπο αυτό ο Ρέντσι σηματοδοτεί την έναρξη μιας στενής συνεργασίας η οποία δεν αναμένονταν στο προοίμιο της ελληνικής συνόδου των ευρωπαϊκών μεσογειακών κρατών».

«Πλέον γινόμαστε κίνημα»
Όπως σχολιάζει η FAZ, τα διπλωματικά και αρμονικά λόγια δίπλα στη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο Βεντοτένε αλλά και στο Μαρανέλο «απώλεσαν τη σημασία τους. Όπως εκτιμούν ιταλοί δημοσιογράφοι που συνόδευαν τον πρωθυπουργό τους, στην Αθήνα ο Ρέντσι βρήκε το πραγματικό του πρόσωπο. Κατά την επιστροφή ήταν πολύ ικανοποιημένος που πλέον και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εντάχθηκε στην ομάδα των νοτίων χωρών, αναφέρει η Corriere della Sera. Ο Ρέντσι είπε επ΄ αυτού: «Τώρα είμαστε πολλοί και μπορούμε να φέρουμε αναστάτωση». H Republicca τον επικαλείται με τα εξής λόγια: «Πλέον γινόμαστε κίνημα και η Ιταλία παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό». Οι Γερμανοί πιέζονται πλέον, φέρεται να πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός».

Σύμφωνα με την FAZ, το Σαββατοκύριακο ο Ματέο Ρέντσι επανέλαβε τη θέση του. Η Ευρώπη χρειάζεται μια νέα αρχή όσον αφορά τις αξίες της, όπως είπε. Στο γερμανικό μοντέλο των κανόνων ο Ρέντσι φέρεται να αντιτείνει το όραμά του περί μιας «Ευρώπης των ιδεωδών, της κοινωνίας και της ομορφιάς». Σε αυτό το πλαίσιο ο Ρέντσι και η κυβέρνησή του θέλουν να βάλουν τώρα (…) τη Γερμανία στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η Γερμανία έχει εντέλει ένα εμπορικό πλεόνασμα ύψους 80 έως 90 δις. ευρώ, όπως λένε. «Εάν τηρούσε τους κανόνες κατά γράμμα, θα έπρεπε να επενδύσει το πλεόνασμα αυτό και να αναθέτει έργα σε ευρωπαϊκές και ιταλικές επιχειρήσεις. Δεν μπορείς από τη μια να μην σέβεσαι τους κανόνες και από την άλλη να δημιουργείς προβλήματα σε εκείνους που ζητούν ευελιξία».
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
kathimerini.gr