Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Γερμανία (πρίν από λίγο) : Πρός συγκρότηση "μεγάλου" συνασπισμού υπό την 'Αγγελα Μέρκελ...

"Πράσινο φως" από το SPD...

...για συνομιλίες με Μέρκελ...
Με ψήφους 362 υπέρ και 279 κατά επί συνόλου 642 το έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκρινε πριν από λίγο στην Βόννη την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με στόχο την συγκρότηση "μεγάλου" συνασπισμού υπό την 'Αγγελα Μέρκελ.

Επισημαίνεται ότι η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί να γίνει με κάρτες, ωστόσο δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθεί ποια πρόταση είχε την πλειοψηφία και χρειάστηκε να καταμετρηθούν οι ψήφοι μία προς μία.

Ο αντιπρόεδρος του SPD και Δήμαρχος του Αμβούργου, Όλαφ Σολτς έχει αναλάβει την δύσκολη αποστολή να παρουσιάσει στο Συνέδριο ένα κείμενο το οποίο από την μία πλευρά θα καθησυχάζει τα στελέχη του κόμματος, ενώ ταυτόχρονα δεν θα κλείνει την πόρτα στις διαπραγματεύσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η Μεγαλοοικονόμου και οι... εξωγήινοι...

To πεπρωμένο (φυγείν αδύνατον)...
  Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε η Θεοδώρα Μεγαλοοιοκονόμου, όταν ο Γ. Αυτιάς την ρώτησε γιατί είπε "Ναι" τελικά στον Τσίπρα. 
H μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν τυχαία, είπε. Και πρόσθεσε:
Εχω μάθει στην ζωή μου, πως,  η ζωή αλλάζει, κάνει κύκλους. Δεν ξέρεις αν το βράδυ θα κοιμηθείς και το πρωί θα σηκωθείς.
Υπάρχουν τόσα πολλά απρόσμενα που κανείς δεν μπορεί να προϋπολογίσει τι θα γίνει στην εξέλιξη της ζωής του. Χάρηκα, και άλλαξε ενας κύκλος.

Και οι κουβέντα έφτασε στους... εξωγήινους...

"Κανένας δεν με έπεισε να πάω στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο εαυτός μου. Eίχα φύγει από τον Λεβέντη 10 Ιουλίου", ανέφερε. Και η συνέχεια είχε μεγαλύτερο -μεταφυσικό τουλάχιστον- ενδιαφέρον:

Εγω είπα να την παραδώσω την έδρα και μου είπαν μην την παραδόσεις γιατί θα πάει στον κ. Καλλιάνο. Ε, τι άλλο να την έκανα, να την πήγαινα στο διάστημα, στους εξωγήινους?
 Οπότε την κράτησα κι ήμουν ανεξάρτητη... 

"Financial Times": Η Ελλάδα θα πάρει εύσημα στο Eurogroup...

...για τα πρόσφατα βήματα βελτίωσης των δημοσιονομικών...


Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να δώσουν εύσημα στην Ελλάδα για τα πρόσφατα βήματα βελτίωσης των δημοσιονομικών εκτιμούν οι "Financial Times", σε δημοσίευμα για το Eurogroup της Δευτέρας.

Στην πρώτη συνεδρίαση με τον Μάριο Σεντένο στο «τιμόνι» του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα επιβεβαιώσουν ότι η Αθήνα υιοθέτησε τη συντριπτική πλειονότητα των 113 μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα, συνεχίζει το δημοσίευμα. Για να λάβει η Ελλάδα την επόμενη δόση, που εκτιμάται στα 6,7 δισ. ευρώ, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έλεγχος στις αρχές Φεβρουαρίου, για να διασφαλιστεί ότι έχουν ολοκληρωθεί τα μέτρα που απομένουν, γράφουν οι Financial Times. 

Πάντως σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο Eurogroup της Δευτέρας, οι υπουργοί θα πουν ότι η πρόσφατη πρόοδος ουσιαστικά κλείνει την τρίτη αξιολόγηση.

«Μία καθυστέρηση θα μπορούσε να μεταθέσει την έκδοση ομολόγου που η Αθήνα σχεδιάζει για τα τέλη αυτού του μήνα, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα». Τόσο ο Σεντένο, όσο και Ελληνες αξιωματούχοι, έχουν υποβαθμίσει τη σημασία της όποιας καθυστέρησης.

Τό επίκαιρο σκίτσο του...

                       ...Ανδρέα Πετρουλάκη (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 20.01.18)