Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Tό -τέως- μονοπάτι μέ τίς λεύκες...

...μοιάζει μ' ένα επαρχιακό δρόμο πού, σίγουρα, κάποτε τόν έχω ξαναπεράσει γιατί είναι χαραγμένος στή μνήμη μου. 
Βρισκόταν ή έξω από τό Στρασβούργο -στό "πήγαινε" γιά τίς Βρυξέλλες- ή στά περίχωρα τής Φρανκφούρτης. 
Όπως καί νάχει τό θυμάμαι σέ μιά -λίγο- πιό στενή εκδοχή. 
Νά, κάτι σάν μακρύ μονοπάτι...
 
...πού τό φαρδύνανε, τό ασφαλτοστρώσανε καί έγινε :"ο δρόμος μέ τίς Λεύκες"
Ποιός ξέρει σέ τί αριθμό φθάνει... (έχει καί νούμερα; Aφού δέν υπάρχουν σπίτια...)
Τό μόνο γνωστό είναι ότι από 'δώ περνάνε τώρα πιά,  μόνον οι "διαπραγματευόμενοι", πηγαίνοντας "κατά 'κεί" μέ τ' αυτοκίνητα τους, έχοντας τόν "οβολό" στό στόμα... (Μωρέ, ποιόν οβολό; Μέ τή χρεωστική καί τήν πιστωτική, πάνε!)

Πώς είπα; Μέ τ' αυτοκίνητά τους;...
Τσ, τσ, τσ! Γιά φαντάσου!...
Τήν Αχερουσία τήν αποξήρανε. Κατάργησε καί τή βάρκα... 
Ασφαλτόστρωσε τό μονοπάτι, φύτεψε καί πέντε λεύκες...

Γιά δές εκμοντερνισμούς!... 
Γιά δές εξωρραϊσμούς!...
Πολύ trendy ο μαστρο-Χάρος...
Δ.Ν.Α. 

ΣΗΜ. : (Τό παραπάνω είναι αναδημοσίευση ανάρτησης τής "Ν.Μ." τής 16ης Μαίου 2015 στήν οποία έχουν γίνει μερικές τροποποιήσεις) Δ.Ν.Α.

Καμίνης: Ντροπή το δημοψήφισμα, μας καλούν να αποφανθούμε για ένα κουρελόχαρτο


Δραματική έκκληση απεύθυνε στην κυβέρνηση ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, προκειμένου να επιστρέψει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να ακυρώσει το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε «κουρελόχαρτο» εν μέσω αποθέωσης των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα.
«Η κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε αρχικά, ενώ στη συνέχεια έκανε επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας:
«Το δημοψήφισμα έτσι όπως διεξάγεται είναι ντροπή. Μας καλούν να αποφανθούμε δήθεν για ένα κουρελόχαρτο, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Απαντάμε «Ναι» για να κρατήσουμε την χώρα ενωμένη και στον πυρήνα της Ευρώπης. Το «Ναι» σαρώνει σε όλη την Ελλάδα. Απεθύνομαι σε δύο κατηγορίες συμπολιτών: Πρώτα σε αυτούς που είδαν την ζωή τους να εξαθλιώνεται αυτά τα χρόνια. Δεν πρέπει να υποκύψουν στον πειρασμό του τίποτα. Πάντα από το κακό υπάρχει και χειρότερο».
Τέλος, ο Κ. Καμίνης αναφέρθηκε στους φιλοευρωπαϊστές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «Απευθύνομαι στους φίλους μου που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, στους Ευρωπαϊστές φίλους μου. Παλέψαμε πολλά χρόνια για τα δικαιώματα και την ελευθερία στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πληγωθεί βαθύτατα και πρέπει κάτι να κάνουν για να αλλάξει η κατάσταση».
Μπουτάρης: να κάτσουν να τα βρουν στο +1
Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη: «Εκφράσαμε την αγωνία μας στον ΠτΔ. Είναι διπλή, δεν πρέπει να διχαστούμε, αφού δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που έχουν κάνει άπειρα λάθη και οι δικές μας να καθίσουν στο και ένα να βρουν συμφωνία. Το δημοψήφισμα δεν οδηγεί πουθενά, είπε ο κ. Μπουτάρης».
kathimerini.gr

Θέλουμε ριζική αντιμετώπιση του χρέους...


Το πρόγραμμα, στην πραγματικότητα έχει τελειώσει από το καλοκαίρι...

Στο Eurogroup είχαμε μια πρώτη συζήτηση και θα συνεχίσουμε αύριο για τα μέτρα και το αίτημα μας, δήλωσε στην αρχή της συνέντευξής του, στην ΕΡΤ (Πάνος Χαρίτος), Γιάννης Δραγασάκης.

Ζητάμε νέο διετές πρόγραμμα από τον ESM για να...
έχουμε ορίζοντα με προοπτική, ενώ καταθέσαμε αίτημα για αναστολή της πληρωμής του ΔΝΤ. Υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί αργότερα, πρόσθεσε.

Το αίτημα μας έχει να κάνει με ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για δύο έτη για να μπορέσουμε να πάρουμε τα μέτρα, να κάνουμε τις αλλαγές και να βγούμε στις αγορές.

Υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το χρέος. Θα θέλαμε ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά χρειαζόμαστε χρηματοδότηση για να πληρώσουμε το χρέος μας, τις υποχρεώσεις μας...


 
Πέταξαν στα σκουπίδια το κείμενο μας... 
Στείλαμε έξι σημεία. Είναι μέσα και τα εργασιακά. Θα σας πούμε αναλυτικότερα για αυτά μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Είμαστε ακόμη στο...
τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Θέλαμε ένα πρόγραμμα για να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και να πάμε σε αναπτυξιακή λογική για να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες της κοινωνίας, τη διαφθορά, τη λειτουργία του κράτους, τη φοροδιαφυγή.

Στο νέο πακέτο προσθέτουμε αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση χρέους.

Νέοι φόροι θα μπουν. Ήταν και στην προηγούμενη πρόταση μας, ενώ για την πρόταση των δανειστών εμφανίστηκε και την εμπλοκή που σημειώθηκε τόνισε:

Οι προτάσεις τους οι προηγούμενες μας οδηγούν σε ύφεση 10%. Πέταξαν στα σκουπίδια το κείμενο που αρχικά είχαν χαρακτηρίσει «καλή βάση». Έτσι είχαμε εμπλοκή...

Ο Ολλανδός ζητάει κι άλλο αίμα…

Η Ελλάδα αναμένεται να στείλει αύριο νέα πρόταση στους Θεσμούς, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, λίγη μόνο ώρα μετά την...
ολοκλήρωση της νέας, έκτακτης συνεδρίασης των υπουργών της Ευρωζώνης για την χώρα μας.

Ωστόσο, ο Γερούν Ντάισελμπολουμ προειδοποίησε ότι πλέον, οι όροι ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι σκληρότεροι.

Και πρόσθεσε, πως το αίτημα για τρίτο πακέτο στήριξης θα εξεταστεί μετά το δημοψήφισμα...

Ενα βυθισμένο βοηθητικό λιμάνι στο αρχαίο Στάδιο της Δήλου

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ
Eνα βοηθητικό εμπορικό λιμάνι φαίνεται ότι λειτουργούσε κάποτε στην αρχαία γειτονιά του Σταδίου, στη –βυθισμένη, σήμερα– βορειοανατολική πλευρά της Δήλου, όπου πραγματοποιεί θαλάσσια έρευνα η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.
Το περασμένο φθινόπωρο, η επιστημονική ομάδα είχε διαπιστώσει πως τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα, που μέχρι τότε θεωρούνταν λιμενικές εγκαταστάσεις, αποτελούσαν τα ανατολικά όρια της συνοικίας του Σταδίου. Στην περιοχή εκτιμάται ότι λάμβαναν χώρα οικιστικές και εμπορικές δραστηριότητες κατά την ύστερη ελληνιστική εποχή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, παρόμοιες εγκαταστάσεις έχουν ανακαλυφθεί στην Πομπηία και στο Ηράκλειο (Herculaneum) της Ιταλίας.
Στη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου που...

Ποιες είναι οι δυσλειτουργίες μετά την επιβολή capital controls. Προβλήματα σε εξαγωγές και εισαγωγές

Προβλήματα σε εξαγωγές και εισαγωγές καταγράφει ο ΣΕΒ


30/06/2015

Τα προβλήματα που προκαλεί στη λειτουργία των επιχειρήσεων η επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) καταγράφει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) σε σχετικό σημείωμα. Πρόκειται για προβλήματα στο εξωτερικό εμπόριο (εισαγωγές/εξαγωγές), στη ρευστότητα και στις συναλλαγές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ο ΣΕΒ επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι η απαίτηση 100% προπληρωμής των εισαγωγών έχει επεκταθεί και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ κάνει λόγο για κίνδυνο καταστροφής πρώτων υλών και προϊόντων που δεν μπορούν να παραληφθούν, εφόσον καθυστερεί η εξόφληση των εισαγωγών, καθώς και για καθυστερήσεις στη μεταφορά των προϊόντων, προβλήματα στη μισθοδοσία, στα συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ), κ.α.
Ο Σύνδεσμος έχει κωδικοποιήσει 25 συνολικά προβλήματα στις συναλλαγές που περιλαμβάνουν τα εξής:
Προβλήματα στις εισαγωγές/εξαγωγές
- Παρατηρούνται καθυστερήσεις στις διαδικασίες εισαγωγών Α' και Β' υλών από το εξωτερικό (εντός και εκτός Ε.Ε.) και σε πολλές περιπτώσεις, ακυρώσεις από την πλευρά των προμηθευτών.
- Προμηθευτές του εξωτερικού έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται προς δυσμενείς όρους συναλλαγών, ακόμη και 100% προπληρωμή, ακόμα και σε μεγαλύτερες και (μέχρι προχθές) φερέγγυες ελληνικές επιχειρήσεις.
- Οι δυσμενείς όροι έχουν επεκταθεί και στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπου, μέχρι σήμερα, οι 3PLs (επιχειρήσεις Logistics) είχαν επηρεαστεί λιγότερο από τις προ-πληρωμές.
- Προκύπτουν προβλήματα στην εξόφληση των εισαγωγών, λόγω της απαιτούμενης έγκρισης από την αρμόδια Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέσω της συνεργαζόμενης Τράπεζας.
- Οι εξαιρέσεις που προτείνονται στην ΠΝΠ σχετικά με τις εισαγωγές πρώτων υλών, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν στην πράξη, γιατί η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δεν θα προλαβαίνει να ανταποκριθεί εντός των ορίων που επιβάλλουν οι εμπορικές συμφωνίες.
- Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή και παραλαβή παραγγελιών συνεπάγεται κίνδυνο καταστροφής ευπαθών πρώτων υλών και προϊόντων (πχ τρόφιμα).
- Οι εξαγωγές, καθώς και οι παραγγελίες με ενέγγυες πιστώσεις (LC), δεν μπορούν να εκτελεστούν, λόγω της «αργίας» των τραπεζών. Το ίδιο ισχύει για όλους τους όρους πληρωμής που περιλαμβάνουν εμπλοκή της τράπεζας (π.χ. CAD).
- Αδυναμία προστασίας έναντι συναλλαγματικών και παρεμφερών κινδύνων για αγορές και πωλήσεις σε νόμισμα διαφορετικό του ευρώ (USD, GBP, SEK κλπ)
- Πελάτες εξωτερικού που παραλαμβάνουν ex-works αδυνατούν να βρουν φορτηγά, γιατί αυτά αναγκάζονται να έρθουν άδεια Ελλάδα, ελλείψει φορτίων (εισαγωγών) προς Ελλάδα.
Προβλήματα από την έλλειψη ρευστότητας
- Η μη εξαίρεση βιομηχανίας από τους περιορισμούς της ΠΝΠ δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην τήρηση εμπορικών και οικονομικών όρων. Ειδικά, σε θέματα χρήσης εξοπλισμού σαν υπηρεσία (as a service) από τη βιομηχανία, οι πάροχοι μειώνουν τη διαθεσιμότητα της υποστήριξης, με αποτέλεσμα να πρέπει να μειωθεί η παραγωγή, ώστε να μην προκύπτουν βλάβες, έλλειψη υλικών, κτλ. Στο ίδιο θέμα, πάροχοι υπηρεσιών αναθεωρούν τους όρους πληρωμής ως προϋπόθεση συνέχισης της υποστήριξης.
- Αδυναμία διενέργειας πωλήσεων (and vice versa) στο εσωτερικό για εταιρικούς πελάτες, χωρίς Internet banking (ισχύει όριο των 500 ευρώ σε εμπορευματικές συναλλαγές B2B).
- Η απαίτηση «τοις μετρητοίς» για την αποπληρωμή υλών ενέχει κινδύνους για την ορθή λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας. Πλέον πλήττει και τις μεγαλύτερες μεταποιητικές μονάδες.
- Με την «αργία» των τραπεζών, έχει δημιουργηθεί δυσκολία στη διαδικασία καταβολής μισθών (για εταιρείες χωρίς e-banking), καθώς και στην ολοκλήρωση υλοποίησης χρηματοδοτούμενων έργων.
- Έχουν δημιουργηθεί προβλήματα σε θέματα πληρωμών σε όσους εισπράττουν είτε μετρητά είτε πληρώνονται μέσω αντικαταβολής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μεταφορείς. Αυτό συνεπάγεται με αδυναμία αποστολής προϊόντων σε πελάτες του εξωτερικού.
- Προβλήματα προκύπτουν στην τροφοδοσία καυσίμων των φορτηγών μεταφοράς, λόγω απαίτησης πληρωμής σε μετρητά.
- Μεγάλη πιθανότητα αδυναμίας πληρωμών εισφορών υπέρ δημοσίου (ΙΚΑ, ΦΠΑ, κτλ).
- Ακύρωση παραγγελιών, λόγω μεγάλης δυσλειτουργίας στη διαχείριση των αντικαταβολών.
- Ανάγκη για επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας (security).
- Σε εταιρείες με παρουσία σε χώρες του εξωτερικού απαιτούνται διαρκώς μετακινήσεις και ταξίδια στελεχών. Η έλλειψη ρευστότητας και η μη χρήση (ή/και αποδοχή) ελληνικών πιστωτικών καρτών στο εξωτερικό προκαλεί αναβολές και ματαιώσεις ταξιδιών, καθυστερήσεις προθεσμιών, αθετήσεις συμβατικών υποχρεώσεων και φυσικά ανάσχεση/αναστολή επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Προβλήματα που απορρέουν από την «αργία» των τραπεζών
- Το πάγωμα των εμβασμάτων από και προς το εξωτερικό πλήττει τις επιχειρήσεις. Από τη στιγμή που τα εμβάσματα δεν εκκαθαρίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των προμηθευτών, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκτελωνίσουν τα φορτία.
- Προκύπτει αδυναμία πληρωμών σε υποχρεώσεις εντός της χώρας, λόγω της μη δυνατότητας χρήσης εγκεκριμένων ορίων σε αλληλόχρεους λογαριασμούς.
- Με τη μη έκδοση εγγυητικών επιστολών, καθίσταται αδύνατη η ανάληψη έργων και αποκλείονται οι επιχειρήσεις από τρέχοντες διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης, παρουσιάζεται αδυναμία σε περιπτώσεις αιτήματος αντικατάστασης ήδη εκδοθέντων εγγυητικών από ελληνικές τράπεζες.
- Στον τομέα των εισπράξεων, απαιτήσεις που έχουν ωριμάσει, καθυστερούν και επηρεάζουν τις χρηματοροές, τις λοιπές πληρωμές, κτλ.
- Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το τρέχον έτος είναι καταληκτικό για τα χρηματοδοτούμενα από το τρέχον ΕΣΠΑ έργα, στοιχείο το οποίο συνεπάγεται την οξύτατη ανάγκη για εμπρόθεσμη χρηματοδότηση και πληρωμή σωρείας συμβατικών υποχρεώσεων των δημόσιων φορέων. Το κλείσιμο των τραπεζών ουσιαστικά δυσχεραίνει έως και αναστέλλει την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.
- Η σημερινή κατάσταση βάζει σε κίνδυνο και μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία των επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
newsbeast.gr

Γιούνκερ: Συμβαίνουν πράγματα στην Αθήνα, που δεν τα ξέρετε…


Σιβυλλική δήλωση του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, στις Βρυξέλλες. 

Έφυγε γρήγορα από εκδήλωση, γιατί όπως είπε "πρέπει να ασχοληθώ με την Αθήνα, γιατί αυτά που γίνονται εκεί δεν…
τα έχετε φανταστεί ούτε εσείς οι δημοσιογράφοι"…

Μάρδας για Θεοχάρη: Ψεύδεται!...


Αν μου ζητούσαν σχέδιο για δραχμή θα έφευγα...
Διαψεύδει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του βουλευτή του Ποταμιού, Χάρη Θεοχάρη περί...
προετοιμασίας για επιστροφή στη δραχμή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, επισημαίνοντας ότι αν του ζητούσε η κυβέρνηση να επεξεργαστεί ένα παρόμοιο σχέδιο θα παραιτούταν. Διάψευση υπήρξε νωρίτερα και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Δημήτρης Μάρδας αναφέρει ότι τα όσα αναφέρει ο Χάρης Θεοχάρης είναι ψευδή και τονίζει «όλοι έχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές. Η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ήταν η δική μου κόκκινη γραμμή». 

Η ανάρτηση του Δημήτρη Μάρδα

«Ο κος Θεοχάρης (ΠΟΤΑΜΙ) προ λίγης ώρας ανακοίνωσε τη Βουλή ότι ομάδα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο οποίο προΐσταμαι, εργάζεται στο Πρωθυπουργικό γραφείο στο Μαξίμου, και ετοιμάζει το έδαφος για να μεταβούμε στη δραχμή!!!

» Πρώτον. Αυτό είναι ψευδές.

» Δεύτερον. Αν μου το ζητούσαν δε θα το έκανα, γεγονός που θα οδηγούσε στην άμεση παραίτησή μου.

» Τρίτον. ΌΛΟΙ έχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές. Η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ήταν η δική μου κόκκινη γραμμή, όχι της τελευταίας στιγμής, αλλά από το 1992 και με ιδιαίτερα εμφανή τρόπο από το 2010. 

» Όσοι πιστεύουν ότι η δραχμή θα σώσει τη χώρα, ας μας δώσουν πρώτα το μέγεθος της ζημίας που θα προκληθεί, κάτι που ΟΥΔΕΙΣ από αυτούς Δεξιούς ή Αριστερούς, το έκαναν έως τώρα! Τέλος το GREXIT δεν είναι σύνθημα που άνθισε τώρα. Κάποιοι άλλοι από παλαιότερα φρόντισαν για τον σπόρο»!...
tvxs.gr

Εκκληση Παπανδρέου...

Προς κυβέρνηση και δανειστές: Κάντε τώρα κάτι, πριν λήξει το πρόγραμμα.. 
Παρέμβαση Παπανδρέου, από την εκπομπή του Παύλου Τσίμα  (ΣΚΑΙ 100,3). Κάντε τώρα κατι, έστω...
τη τελευταία στιγμή, για να υπάρξει λύση . Την κάνω την έκκληση προς την Ελληνική κυβέρνηση και προς τους δανειστές.
Κατά τον Γ. Παπανδρέου, ενα πάνδημο "Ναι" θα διευκόλυνε τα πράγματα...

Κούλογλου: Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξει μια συμφωνία...



Την εκτίμηση πως μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Θεσμών είναι εφικτή εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης προς το BBC της Σκωτίας και...την εκπομπή «Good Morning Scotland», με τη δημοσιογράφο Hayley Millar.
«Ελπίζω ότι ακόμα και την τελευταία στιγμή, θα επικρατήσουν ο ρεαλισμός και η λογική. Και ο ορθολογισμός εκ μέρους των δανειστών. Και ότι ακόμα και σήμερα τα μεσάνυχτα θα υπάρξει μια συμφωνία. Αν όχι όμως, ξέρετε, ζούμε σε πολύ περίεργους καιρούς. Όλο αυτό το χάος, οι έλεγχοι των τραπεζών και των κεφαλαίων κλπ, γίνονται γιατί μια χώρα αποφάσισε να οργανώσει ένα δημοψήφισμα, για να ρωτήσει τη γνώμη του λαού σχετικά με μια συμφωνία.
Και όλη αυτή η αναστάτωση για μια δόση, που αν φτάσει στην Ελλάδα, πάει κατευθείαν στο ΔΝ, για την αποπληρωμή του χρέους. Πρόκειται δηλαδή για χρήμα που δεν καταλήγει ποτέ στην Ελλάδα, αλλά πηγαίνει από τη μια τσέπη στην άλλη. Ή μάλλον από το ΔΝΤ στο ΔΝΤ», δήλωσε ο Στ. Κούλογλου.
Ερωτηθείς για το εάν οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ποιο είναι το διακύβευμα του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου κι αν ξέρουν για τι ακριβώς ψηφίζουν, απάντησε: «Ναι, κατανοούν. Αλλά υπάρχουν συνεχείς απειλές, εκβιασμοί και τελεσίγραφα και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει τους τελευταίους πέντε μήνες τώρα. Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές αλλά ακόμα και τα τελευταία πέντε χρόνια. Έχουμε τη μια προθεσμία μετά την άλλη, εδώ και πέντε χρόνια, λένε αν δεν κάνετε αυτό, θα χρεοκοπήσετε. Άρα πρέπει να ψηφίσετε υπέρ της λιτότητας.Κι έτσι έχουμε λιτότητα, και όλο και πιο πολλή λιτότητα. Είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ».
Και συνέχισε ο Στ. Κούλογλου: «Εμείς θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Αλλά χρειαζόμαστε χρόνο. Δε μπορούμε όμως σε πέντε μήνες οικονομικής πίεσης και παράλυσης και συνεχούς απασχόλησης της κυβέρνησης με τις διαπραγματεύσεις να τα κάνουμε όλα αυτά αμέσως. Όμως τα μέτρα που θέλουν να πάρουμε - και μάλιστα μας το ζητούν με τη βία - είναι απολύτως ενάντια στην οικονομική ανάπτυξη»

Χωρισμένο στα δύο το Μέγαρο Μαξίμου για τη συμφωνία...


...με τον Αλέξη Τσίπρα να μην έχει ανέβει ακόμη στο αεροπλάνο για Βρυξέλλες...
Ένα θρίλερ για το ενδεχόμενο συμφωνίας μέχρι το βράδυ μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο πρωθυπουργός δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις για τις επόμενες κινήσεις του.
Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των επαφών, ωστόσο οι εξελίξεις είναι δραματικές, τα τηλέφωνα έχουν ανάψει, τόσο εκτός όσο και εντός Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει διάσταση απόψεων αναφορικά με τις κινήσεις που πρέπει να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας.
Υπάρχει το ένα «στρατόπεδο» που εισηγείται στον πρωθυπουργό να πάρει τη συμφωνία που του δίνει ο Ζαν Κ. Γιούνκερ και να φύγει άμεσα για Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι σε αυτό το «μπλοκ» βρίσκονται και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πιέζουν για συμφωνία.
Υπάρχουν, ωστόσο, υπάρχουν εισηγήσεις να μην προχωρήσει ακόμη σε συμφωνία και να περιμένει μέχρι τα μεσάνυχτα για να υποχωρήσουν περισσότερο οι δανειστές.
Ωστόσο και οι δύο πλευρές δεν λένε στον πρωθυπουργό να επιμείνει στο ΟΧΙ, αλλά να προχωρήσει σε συμφωνία. Άλλωστε οι εικόνες από τις τράπεζες έχουν βαρύνει το κλίμα σε όλα τα επίπεδα.
Μάλιστα ο Αλέκος Φλαμπουράρης έδωσε στη δημοσιότητα τα τέσσερα σημεία που οδηγούν σε συμφωνία:

- Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις

- Αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και του κατώτατου μισθού

- Πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο, πέρα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

- Αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέους

Ταυτόχρονα τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ότι ο πρωθυπουργός μπαίνει στο αεροπλάνο για να πάει στις Βρυξέλλες δεν επιβεβαιώνονται. Για την ώρα οι συζητήσεις συνεχίζονται τηλεφωνικά με τον κ. Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αλλά και με τον Μάρτιν Σουλτς.

newsbeast.gr

Παυλόπουλος: Είναι η ώρα για μια συμφωνία...


... που θα δίνει διέξοδο στην Ελλάδα...
"Αυτή την κρίσιμη στιγμή, τη σημερινή ημέρα, είναι ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία, η οποία θα δώσει διέξοδο, όχι μόνο στην...
παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη, αλλά θα δώσει διέξοδο και στο ότι όλοι οι ευρωπαϊκοί λαοί είναι αλληλέγγυοι στο πρόβλημα του καθενός", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
"Η θέση της Ελλάδας, αδιαπραγμάτευτη, άλλωστε, είναι στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη", δήλωσε και πρόσθεσε: "Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζομαι, χωρίς να υπολογίζω ούτε ανθρώπινο κόπο και, πολύ περισσότερο, επιμέρους διατάξεις, γιατί ξέρω ότι το πνεύμα του Συντάγματος, αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι προς αυτή την κατεύθυνση".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, συναντήθηκε με τους δημάρχους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι έχουν αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση εθνικής επιτροπής υπέρ της παραμονής στην Ευρώπη και το ευρώ. Οι δύο δήμαρχοι συναντήθηκαν και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην επιτροπή μετέχουν προσωπικότητες από το χώρο της αυτοδιοίκησης, της εκπαίδευσης, του επιστημονικού και καλλιτεχνικού κόσμου. Στόχος της επιτροπής θα είναι να εξηγήσει στους πολίτες τις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε για τη χώρα η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή.

«Είμαστε εμείς, οι οποίοι θέλουμε να παραμείνει η χώρα στο ευρώ. Γιατί μη γελιόμαστε, το δημοψήφισμα ουσιαστικά αυτό το αντικείμενο έχει. Και δεν μπορεί να έχει άλλο, γιατί το έγγραφο για το οποίο υποτίθεται ότι συζητάμε και επί του οποίου θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα, ουσιαστικά δεν υπάρχει. Νομικώς δεν υφίσταται. Και βεβαίως μιλάμε για ένα δημοψήφισμα το οποίο είναι ντροπή για το δημοκρατικό πολίτευμα. Είναι ντροπή. Ο λαός φυσικά και αποφαίνεται», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Το ζήτημα όμως είναι κάτω από ποιες συνθήκες. Υπό το κράτος ενός φόβου και ενός πανικού. Είναι δυνατόν να πάμε να αποφασίζουμε για τις επόμενες δεκαετίες της χώρας με τον κόσμο να τρέχει στα ΑΤΜ, στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα; Η κυβέρνηση, έχει εξηγήσει στον κόσμο τι σημαίνει το "όχι", το οποίο μας ζητάει να ψηφίζουμε; Αν πάμε στο "όχι", το οποίο σημαίνει ρήξη με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα οι τράπεζες; Αυτό δεν το λέω για να μεγιστοποιήσουμε το φόβο των ανθρώπων αλλά είναι για να πούμε ότι πάμε σε ένα δημοψήφισμα κάτω από συνθήκες, που το επαναλαμβάνω, είναι ντροπή για τη δημοκρατία».

Είναι ο καιρός τώρα, δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να αναλάβει μια πραγματική πρωτοβουλία προς πάσα κατεύθυνση. Να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, είτε κατ' ιδίαν, είτε όλους μαζί, και επιτέλους να μιλήσουν. Ο κ. Καμίνης χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «σύμβολο της εθνικής ενότητας και ρυθμιστή του πολιτεύματος» και σημείωσε:

«Βρισκόμαστε εδώ με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, για να εκφράσουμε την ανησυχία μας, γιατί έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πολωτικό κλίμα στη χώρα και δεν θέλουμε να δούμε να διακυβεύεται η παραμονή της στην Ευρωζώνη, αλλά και κατ' επέκταση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Γι' αυτό θεωρήσαμε σκόπιμο να έρθουμε να σας επισκεφθούμε και να ακούσουμε τις δικές σας σκέψεις» συμπλήρωσε.

Τον έντονο προβληματισμό του για την παρούσα κατάσταση εξέφρασε και ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε ότι η μεγαλύτερη αγωνία του είναι ο διχασμός. «Διότι συνήθως τα δημοψηφίσματα φέρνουν διχασμό» τόνισε και επεσήμανε:  «Θα πρέπει να πιέσουμε και να συμπαρασταθούμε στην κυβέρνηση να έρθει σε μία συμφωνία». Όπως παρατήρησε «εάν δεν έρθει σε συμφωνία, κανένας δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Ή μάλλον, ξέρει αλλά δεν το φανταζόμαστε. Θα είναι μία πολύ μεγάλη ζημιά για τη χώρα. Και η δικιά μας η δουλειά είναι να αποφύγουμε τον διχασμό. Να λειτουργήσουμε έτσι, ώστε να αποφύγουμε τον διχασμό»...
tvxs.gr

Τα 4 σημεία Γιούνκερ...

Τα απορρίπτει το Μαξίμου...
ΝΕΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ
Επιβεβαιώθηκε το μήνυμα Γιούνκερ, προς την Αθήνα. Σύμφωνα με τον Χρ. Τσιγουρή (MEGA), η πρόταση του Ζαν Κλοντ έχει 4 σημεία. 
Πρώτον, να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα το κείμενο των δανειστών. 
Δευτερον, ο Τσίπρας να ζητήσει...
από τον λαό να ψηφίσει ΝΑΙ. 
Τρίτον, η κυβερνηση να διαλέξει ένα θέμα που θα αλλάξει από την πρόταση των θεσμών

 Και τέταρτον, η Αθηνα να ζητήσει έκτακτο Eurogroup. 
O M. Σπινθουράκης από τις Βρυξέλλες, συμπλήρωσε, πως, στην πρόταση υπάρχει και εγγύηση οτι θα ρυθμιστεί το χρέος σε συγκεκριμένη ημερομηνία (τον Οκτώβριο του 2015).
Πάντως, το Μαξίμου, σύμφωνα με τον Τσιγουρή, απορρίπτει την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν, αναφέροντας, πως, "η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ακούει με ενδιαφέρον οτι λέγεται και γράφεται, εργάζεται για την λύση. Ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει ΟΧΙ"...

Πρόταση της ύστατης στιγμής και τελευταίας ευκαιρίας από Γιούνκερ

Πρόταση της ύστατης στιγμής και τελευταίας ευκαιρίας απέστειλε τη νύχτα της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία.
Η πρόταση προβλέπει:
Να αποστείλει ο κ. Τσίπρας επιστολή πριν από σήμερα τα μεσάνυχτα της Τρίτης στους κ. Γιουνκέρ, Ντάισελμπλουμ, Μέρκελ και Ολάντ με την οποία θα αποδέχεται την πρόταση των θεσμών, όπως δημοσιεύτηκε την Κυριακή με μία τελευταία αλλαγή σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, αλλά και να συμφωνήσει ότι με αυτά τα δεδομένα θα ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα.
Παράλληλα θα ζητηθεί να συγκληθεί το Eurogroup αύριο πριν από τα μεσάνυχτα προκειμένου να υιοθετήσει δήλωση ότι η απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα εφαρμοστεί τον προσεχή Οκτώβριο σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Επιπλέον το Eurogroup θα αποφασίσει τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για ένα μήνα.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο από την δημοσιοποίηση της νέας πρότασης ήρθε η απόρριψή της από το Μέγαρο Μαξίμου.
kathimerini.gr

Άμεση απόρριψη της νέας πρότασης Γιούνκερ από την κυβέρνηση

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 Με τη φράση "ο Αλέξης Τσίπρας την Κυριακή θα ψηφίσει Όχι" το Μαξίμου απέρριψε την πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε ένα μήνυμα από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος Γιούνκερ έστειλε μία πρόταση τελευταίας ευκαιρίας
Οι κυβερνητικές πηγές που επιβεβαίωσαν την πρόταση εξηγούν ότι αυτή περιείχε το να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών. Αξίωνε ο κ. Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει "ΝΑΙ", διαβεβαίωνε ότι οι θεσμοί θα αποδέχονταν μια άλλάγή στο κείμενό τους και ζητούσαν από την κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup. 
Η απόριψη από το Μέγαρο Μαξίμου ήρθε από κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ακόμη ότι «η ελληνική κυβέρνηση βαδίζει προς την κάλπη, ότι ακούει με ενδιαφέρον ότι λέγεται και γράφεται και εργάζεται για λύση», σημείωναν οι πηγές.
kathimerini.gr

Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (29.06.15)

                                                                                                                                                   από τήν "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"