Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ενα βυθισμένο βοηθητικό λιμάνι στο αρχαίο Στάδιο της Δήλου

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ
Eνα βοηθητικό εμπορικό λιμάνι φαίνεται ότι λειτουργούσε κάποτε στην αρχαία γειτονιά του Σταδίου, στη –βυθισμένη, σήμερα– βορειοανατολική πλευρά της Δήλου, όπου πραγματοποιεί θαλάσσια έρευνα η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών.
Το περασμένο φθινόπωρο, η επιστημονική ομάδα είχε διαπιστώσει πως τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα, που μέχρι τότε θεωρούνταν λιμενικές εγκαταστάσεις, αποτελούσαν τα ανατολικά όρια της συνοικίας του Σταδίου. Στην περιοχή εκτιμάται ότι λάμβαναν χώρα οικιστικές και εμπορικές δραστηριότητες κατά την ύστερη ελληνιστική εποχή. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, παρόμοιες εγκαταστάσεις έχουν ανακαλυφθεί στην Πομπηία και στο Ηράκλειο (Herculaneum) της Ιταλίας.
Στη διάρκεια της ερευνητικής περιόδου που...
συνέχεια
...μόλις ολοκληρώθηκε, εντοπίστηκε και αποτυπώθηκε ένας νέος χώρος σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από την ακτογραμμή. Πρόκειται για τμήμα ενός κτίσματος με τουλάχιστον πέντε δωμάτια, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος του αιγιαλού και περικλείεται από δύο δρόμους. Στο εσωτερικό του χώρου και σε βάθος 70 εκ. βρέθηκαν και αποτυπώθηκαν 15 πακτωμένα αποθηκευτικά αγγεία. Παράλληλα, αποτυπώθηκαν με γραφική και φωτογραφική μέθοδο οι τοίχοι του κτίσματος, καθώς και εννέα πεσμένα τμήματα κιόνων, που πιθανότατα αποτελούσαν τμήμα της κιονοστιχίας του κτιρίου.
Ακόμα δύο αγγεία εντοπίστηκαν στη διάρκεια του καθαρισμού του χώρου, όπου τον Οκτώβριο είχαν αποκαλυφθεί 16 πήλινοι αμφορίσκοι, σωζόμενοι κατά το ήμισυ σε βάθος 1,5 με 2 μέτρων. Οι μεγάλοι λινθόπλιθοι, που ήταν τοποθετημένοι κατά μήκος της ακτογραμμής, πιστεύεται ότι αποτελούσαν την προς Ανατολάς προκυμαία της συνοικίας του Σταδίου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, από τη συνεχιζόμενη έρευνα προκύπτει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν το δεύτερο αρχαίο λιμάνι του νησιού, που λειτουργούσε βοηθητικά στον κεντρικό λιμένα της δυτικής πλευράς.
Η υποβρύχια ανασκαφή εντάσσεται στο πλαίσιο της έρευνας της καταδυόμενης αρχιτέκτονος και αρχαιολόγου Μάνθας Ζαρμακούπη, εξωτερικής συνεργάτιδος στον Τομέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ και λέκτορος στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, με θέμα την πολεοδομική εξέλιξη της Δήλου κατά την ύστερη ελληνιστική περίοδο και χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο του Birmingham και τη Roman Society. Από την πλευρά της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων έλαβαν μέρος η επιστημονική υπεύθυνη και καταδυόμενη αρχαιολόγος Μαγδαληνή Αθανασούλα, ο καταδυόμενος εργατοτεχνίτης Σπυρίδων Μουρέας και ο καταδυόμενος Λουδοβίκος Μερσενιέ. Από το ΕΙΕ συμμετείχε, επίσης, ο καταδυόμενος αρχαιολόγος Αλέξης Τούρτας.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.