Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Αβατο για τη δικαιοσύνη...

 Μοναχοί στα δικαστήριαΔημήτρης Ψαρράς

Πολύ βιάστηκαν να συγχαρούν εαυτούς και αλλήλους οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης του Βατοπεδίου.

Με τη χτεσινή απόφασή του το δικαστήριο απάλλαξε τους κατηγορούμενους για την υπόθεση, αλλά στην ουσία δέχτηκε ότι η κυριότητα της λίμνης Βιστονίδας και των παράκτιων περιοχών ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, αντίθετα με όσα υποστήριζε επί χρόνια η ίδια η μονή και οι πολιτικοί συνεργάτες της.

Η απαλλαγή των κατηγορουμένων αποδόθηκε από την έδρα στην έλλειψη του υποκειμενικού στοιχείου του δόλου στο πρόσωπό τους και σε λίγες περιπτώσεις στην έλλειψη στοιχείων της αντικειμενικής υπόστασης των αδικημάτων.

Η ακροαματική διαδικασία περιστράφηκε γύρω από το νομικό εύρημα ότι η μονή είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, κατά συνέπεια οι όποιες ανταλλαγές μεταξύ του Βατοπεδίου και του ελληνικού Δημοσίου έγιναν ανάμεσα σε εξίσου «δημόσιους» φορείς.

Οπότε, σύμφωνα με το δικαστήριο, δεν είναι δυνατόν να προκύψει «ζημιά».

Πάντως, ο τρόπος που έγιναν αυτές οι ανταλλαγές καθώς και οι έννομες συνέπειές τους εξακολουθούν σε κάποιο βαθμό να εκκρεμούν σε αστικά δικαστήρια.

Ομως αυτό που ονομάστηκε «σκάνδαλο του Βατοπεδίου» ήταν ακριβώς η μεταβίβαση –μέσω των ανταλλαγών– του δικαιώματος «αξιοποίησης», δηλαδή εκποίησης, εκτεταμένων γαιών, οι οποίες ήρθαν στα χέρια της μονής ως αντάλλαγμα για τη λίμνη Βιστονίδα!

Και όσο αν θεωρείται «δημόσιο» και η μονή, η διαφορά έγκειται σε μια κρίσιμη διαφορά του θρησκευτικού καθιδρύματος του Αγίου Ορους από τον όποιο «κανονικό» δημόσιο οργανισμό.
Δοσοληψίες χωρίς έλεγχο
Η διαφορά αυτή αναφέρεται στην ευκολία της μονής να προχωρά σε αγοραπωλησίες χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο...

Τέσσερις νεκροί, ανάμεσα τους ο αστυνομικός και ο δράστης…

Τουλάχιστον 20 οι τραυματίες…
Αν χρειαστεί θα επιστρατευτεί και ο στρατός…
Δηλώσεις του εκπροσώπου της Σκότλαντ Γιαρντ…

Μεγάλη επιχείρηση με ένοπλους αστυνομικούς σε όλο το εύρος της βρετανικής πρωτεύουσας βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα από τις βρετανικές αρχές, μετά το διπλό χτύπημα στο Λονδίνο.

Ο εκπρόσωπος της Σκοτλαντ Γιαρντ, δήλωσε πως οι νεκροί έχουν φτάσει τους 4, ανάμεσα στους οποίους είναι ο δράστης της επίθεσης και ένας φρουρός του κοινοβουλίου.

Δεν απέκλεισε την ύπαρξη δεύτερου δράστη, ενώ τόνισε πως αν χρειαστεί θα επιστρατευτεί και ο στρατός…
 

«Πιττάκιον»

Έκαστος εφ' ω ετάχθη...

Επιτέλους, ο Καραμανλής μίλησε. Όχι για την απόφαση του Γιούρογκρουπ, για μια δικαστική απόφαση. Όχι για τη χώρα, για...
το Βατοπέδι. Όχι για το μέλλον των πολιτών, για το παρελθόν υπουργών της κυβερνήσεώς του. Ας είναι. Έκαστος εφ' ω ετάχθη... 

  matrix24.gr

Μαζεύουν υπογραφές κατά του Ντάισελμπλουμ…

Για σχόλια που εισάγουν «τον ρατσισμό και τον σεξισμό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο»
Για σχόλια που εισάγουν «τον ρατσισμό και τον σεξισμό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο» μιλούν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενοι στις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ και ζητούν από όλους τους βουλευτές του Ελληνικού κοινοβουλίου, πλην αυτών της Χρυσής Αυγής, να υπογράψουν ένα κοινό κείμενο καταδίκης των δηλώσεων του επικεφαλής του Eurogroup.

Η δήλωση των βουλευτών της κυβέρνησης αναφέρει συγκεκριμένα:
«Αλγεινή εντύπωση και οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση Νταϊσελμπλουμ τη Δευτέρα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με την οποία – όπως αναφέρεται κατά λέξη:

Θα πάρει το μήνυμα o Μητσοτάκης;..

Απομένει να δούμε πότε θα κάνουν το καψόνι στην ΝΔ: την δήλωση του Γάλλου υπουργού Μ. Σαπέν, ότι στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ το ΔΝΤ ζήτησε να δεσμευθεί και η αντιπολίτευση για την πολιτική που ακολουθηθεί στην Ελλάδα μετά το 2019, ήρθε να επιβεβαιώσει ο Β. Σόιμπλε: «Σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι αποφάσεις που αφορούν το μέλλον, θα πρέπει να γίνονται αποδεκτές και από την αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο»

Το μήνυμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση είναι σαφές:

Βατοπέδι: η συνέχεια της αναξιοπιστίας των ΜΜΕ...

ΜΜΕ Ο ALPHA που πρωτοστάτησε στις δήθεν αποκαλύψεις δεν είπε μια κουβέντα…

Για άλλη μια φορά τα media στην υπόθεση του Βατοπεδίου εμφανίζονται αναξιόπιστα και κυρίως ανακόλουθα σε σχέση με τις...
σημερινές εξελίξεις και τη στάση που κράτησαν εκείνη την εποχή. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει… Δυστυχώς όμως η επανάληψη του φαινομένου είναι τόσο συχνή που δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Για αυτό και οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στα ΜΜΕ.

Αντίστοιχα όμως συμβαίνει και με το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη που άλλα έλεγε εκείνη την εποχή και άλλα σήμερα… αφιερώνοντας την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου στη μνήμη του Γιάννη Αγγέλου!

Κανένας λοιπόν, είτε πρόκειται για τα media είτε το πολιτικό προσωπικό της χώρας, δεν βρήκε να πει μια συγγνώμη. Για μια υπόθεση που δίχασε όσο καμία άλλη την κοινή γνώμη… για μια υπόθεση που χύθηκαν τόνοι λάσπης από τα ΜΜΕ!

Πώς υποδέχθηκαν τα δελτία ειδήσεων όμως την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου;

Η πλειοψηφία των δελτίων, δηλαδή ΑΝΤ1, STAR, ΣΚΑΙ, «έπαιξαν» την είδηση πρώτη, η ΕΡΤ δεύτερη, ενώ ο ALPHA που είχε πρωτοστατήσει υποτίθεται στις αποκαλύψεις, δεν την ανέφερε καν στους τίτλους και την «εξόρισε» σε ένα μονόλεπτο βίντεο μετά τις 7.45!

Μάλιστα ο ALPHA μέχρι πρόσφατα καυχιόταν για τον καθοριστικό του ρόλο στην αποκάλυψη του υποτιθέμενου σκανδάλου… αλλά σήμερα (δηλαδή εχθές στο κεντρικό του δελτίο) δεν βρήκε μια κουβέντα να πει για το τι πήγε λάθος στο «αποκαλυπτικό» του ρεπορτάζ!

Αντίστοιχη είναι η αντιμετώπιση και από τα site των περισσοτέρων εφημερίδων (της εποχής που επίσης υποτίθεται ότι είχαν πρωτοστατήσει με αποκαλύψεις). Χαρακτηριστική η περίπτωση του «Πρώτου Θέματος» που υποδέχθηκε την αθωωτική απόφαση του Δικαστηρίου με πολλές αναρτήσεις… αλλά ούτε μία για το τι πήγε στραβά με το ρεπορτάζ της εποχής εκείνης!

Αυτά όμως είναι τα ΜΜΕ και το πολιτικό προσωπικό της χώρας!

Για αυτό και ο ταλαιπωρημένος ελληνικός λαός από τα οχτώ χρόνια λιτότητας το λέει καταπληκτικά με μια φράση (νέας εσοδείας), δηλώνοντας τη βαθιά του απογοήτευση για την ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού και την ανεντιμότητα των ΜΜΕ: μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος!...

enimerosi24.gr

Δ. Παπαδημούλης: Οι πολιτικές ευθύνες της Ν.Δ. για το Βατοπέδι δεν ξεπλένονται


Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης
SOOC/Alexandros Michailidis

Για πολιτικές ευθύνες της Ν.Δ. που δεν «ξεπλένονται» από δικαστικές αποφάσεις κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ανάρτησή του στο Twitter για την υπόθεση Βατοπεδίου.

Καραμανλής για Βατοπέδι: Αποκαλύφθηκε το μέγεθος της αθλιότητας

Σε δήλωση προέβη ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής στον απόηχο της αθωωτικής απόφασης για το Βατοπέδι, σημειώνοντας πως στόχος ήταν να πληγεί με κάθε τρόπο η διακυβέρνησή του. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για «αθλιότητα» και μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση  Βατοπεδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας  για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.
Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα.  Έστω και αργά, το φώς στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι». 
kathimerini.gr

Εφετείο: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

Οι ανταλλαγές του Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου δεν είναι «σκάνδαλο», σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, που σήμερα κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορούμενους για την μεγάλη υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται πριν δύο χρόνια. 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το δικαστήριο έκρινε ότι η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες εκτάσεις ανήκουν στο Δημόσιο και υιοθετώντας απαλλακτική εισαγγελική πρόταση ανακοίνωσε, σήμερα, την ετυμηγορία του για τις αποκαλούμενες «ιερές ανταλλαγές» που ανέδειξαν ως πρωταγωνιστές τον ηγούμενο Εφραίμ και τον δεύτερο τη τάξει στην Μονή, μοναχό Αρσένιο.Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου βρέθηκαν άλλα 11 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.α.

Άλλα έλεγε ο Καραμανλής το 2008 για το Βατοπέδι... (VIDEO)

Ο Καραμανλής μίλησε!..
Στη σύγχρονη ελληνική μυθολογία –διότι από μύθους άλλο τίποτα αυτή η χώρα– η σιωπή του Κώστα Καραμανλή είναι πιο διάσημη από τη «Σιωπή της Σεχραζάτ» (εκδ. Ψυχογιός) και...
ελάχιστα λιγότερο διάσημη από τη «Σιωπή των Αμνών» (Orion Pictures) και αυτό επειδή η τελευταία πήρε μερικά Οσκαρ. Από τότε που αποχώρησε από την εξουσία, το 2009, ο πρώην Πρωθυπουργός έχει συντάξει δυο δηλώσεις για τις εκλογικές αναμετρήσεις και έχει γράψει ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα για το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Κατά τα άλλα σιωπή. Μιλάει στον πιστό του Αντώναρο και αυτός τα γράφει στο twitter, αλλά σε πολιτικούς όρους ο Κώστας ο Καραμανλής είναι μουγκός. Το ότι ψηφίζει πού και πού από το ορεινά της Βουλής, επιβεβαιώνει με τις μονολεκτικές απαντήσεις την πάθηση.

Ομως, θαύμα! Ο Καραμανλής έλυσε τα μάγια! Το παιδί μίλησε! H ανακοίνωση της αθώωσης όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση του Βατοπαιδίου έκανε τον πρώην Πρωθυπουργό να βρει ξαφνικά τη μιλιά του και να τοποθετηθεί δημοσίως!

«Η σημερινή απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης αποκαλύπτει το μέγεθος της αθλιότητας στην υπόθεση Βατοπαιδίου. Αποκαλύπτει τις μεθοδεύσεις που μετήλθαν ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά, για να σκηνοθετήσουν τη σκευωρία. Ο στόχος προφανής: Να πληγεί με κάθε τρόπο η τότε κυβέρνηση. Συκοφαντώντας, σπιλώνοντας, ταλαιπωρώντας για χρόνια αθώους ανθρώπους και τις οικογένειές τους. Ζημιώνοντας τη χώρα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο.

» Η σημερινή ετυμηγορία κλείνει μια μεγάλη πληγή. Αποκαθιστά την αλήθεια και την τιμή των προσώπων που τόσο άδικα κατηγορήθηκαν. Αφήνει βαρύτατα εκτεθειμένους όσους εμπνεύστηκαν και εκτέλεσαν το ανέντιμο εγχείρημα. Έστω και αργά, το φως στο τέλος πάντα νικάει το σκοτάδι», ανέφερε ο Κώστας ο Καραμανλής.

«Ανέντιμο εγχείρημα» λοιπόν το Βατοπαίδι. «Αθλιότητα». «Σκηνοθετημένη σκευωρία» από «ύποπτα και ταπεινά συμφέροντα, ιδιωτικά και μικροπολιτικά». Κανένα σκάνδαλο. Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει σήμερα, εν έτει 2017 ο πρώην Πρωθυπουργός καθώς άρχισε να ξαναμιλάει. Ηταν όμως έτσι;

Η Δικαιοσύνη απεφάνθη ότι όλα έγιναν σύννομα, ή τέλος πάντων ότι δεν έγιναν παράνομα. Αλλά ήταν σκηνοθετημένα; Ήταν όλο αυτό ένα ανέντιμο εγχείρημα με σκοπό να πληγεί η τότε κυβέρνηση και μαζί της η χώρα; Διότι αυτό μας λέει σήμερα ο ομιλών πλέον πρώην Πρωθυπουργός.

Αλλά υπήρχε μια εποχή που ο Κώστας ο Καραμανλής δεν υπέφερε από αφωνία. Που μιλούσε. Πολύ. Και εκείνη την εποχή μιλούσε δημοσίως για «σκανδαλώδη» πράγματα που έγιναν με επίκεντρο το Βατοπαίδι. Τότε ο Κώστας Καραμανλής χαρακτήριζε την όλη υπόθεση των ανταλλαγών γαιών της Βιστωνίδας με ακίνητα-φιλέτα του Δημοσίου «θλιβερή ιστορία». Τότε ο ηγέτης της κυβέρνησης και της ΝΔ δήλωνε ότι ήταν «ξεκάθαρο, ότι κάποιοι παρά την πνευματική τους αποστολή λειτούργησαν σε βάρος του Δημοσίου».

Τότε ο Καραμανλής έλεγε ότι «είναι σαφές ότι τα πράγματα είχαν διαστάσεις σοβαρότερες» απ’ ό,τι αρχικά είχε εκτιμήσει. Και ομολογούσε ότι ο ίδιος είχε υποτιμήσει το θέμα. «Δεν είδα έγκαιρα τις διαστάσεις του. Δεν είχα πλήρη εικόνα. Το λάθος ήταν δικό μου» έλεγε με το γνωστό του σε μια Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και όλοι σηκώνονταν από τις θέσεις τους να τον καταχειροκροτήσουν. Γενναίος και υπέροχος. Τον Δεκέμβριο του 2008.

Οκτώ χρόνια και τέσσερις μήνες έπειτα, όλα αυτά ήταν σκηνοθετημένα, μια αθλιότητα. 
Ήταν και εκείνη η ομιλία του;..

Πάνος Παπαδόπουλος

Παπαγγελόπουλος: Τσίπρας και Καραμανλής δεν είναι παιδιά της διαπλοκής...


«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κώστας Καραμανλής επειδή δεν είναι παιδιά του εργαστηριακού σωλήνα της διαπλοκής είναι...
απρόσβλητοι στους ιούς της» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στην «Ελευθερία του Τύπου» σχολιάζοντας τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

«Έχω πει πολλές φορές ότι τους λαοπρόβλητους ηγέτες, τα ντόπια και ξένα συμφέροντα, οι νταβατζήδες της διαπλοκής, οι λακέδες και τα γιουσουφάκια της ενημέρωσης προσπαθούν να εξουδετερώσουν με κάθε τρόπο. Αυτό συνέβη με τον Κώστα Καραμανλή, αυτό συμβαίνει και σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα» σημειώνει ο κ. Παπαγγελόπουλος για να προσθέσει: «Δυστυχώς όλοι αυτοί δέσμιοι της υλιστικής προσέγγισης των πραγμάτων και της τεχνοκρατικής αντίληψης υστερούν σε πνευματικότητα και αγνοούν την Ιστορία και τα διδάγματά της. Τα δημόσια πρόσωπα όσο περισσότερο τα αδικείς τόσο περισσότερο ισχυροποιούνται».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ακόμη πως «οι εκπρόσωποι της διαπλοκής, με σύμμαχό τους το βαθύ κράτος που υπάρχει σε όλες τις δομές της κρατικής εξουσίας, χρησιμοποίησε και προσπαθεί και τώρα να χρησιμοποιήσει τη Δικαιοσύνη για τους άνομους σκοπούς της. «Χαλκεύτηκαν κατηγορίες, σχηματίστηκαν δικογραφίες, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, εκτελώντας συμβόλαια πολιτικά και επιχειρηματικά. Αυτά έχουν τελειώσει πια» δηλώνει ο κ. Παπαγγελόπουλος, συμπληρώνοντας πως «κάποιοι που μέχρι πρότινος αλώνιζαν στον χώρο της Δικαιοσύνης πρέπει να καταλάβουν ότι η Δικαιοσύνη δεν τους ανήκει».

Στόχος ο Καραμανλής

Σημειώνει τέλος πως θα ήθελε να είναι στη ζωή σήμερα ο Γιάννης Αγγέλου, σε βάρος του οποίου, όπως υποστηρίζει, σχεδίασαν αυτή τη «δολοφονική» επίθεση με στόχο «να πλήξουν τον Κ. Καραμανλή»: «Θα ήθελα να βλέπω, καγχάζοντας, να συνωστίζονται στο γραφείο του όλα αυτά τα ανθρωπάκια και να εκλιπαρούν για την εύνοιά του, όπως παλιά. Όλους αυτούς που τον εγκατέλειψαν, τον πρόδωσαν και πρωταγωνίστησαν στη 'δολοφονική' επίθεση εναντίον του, με απώτερο σκοπό να πλήξουν τον Κώστα Καραμανλή. Μερικοί από αυτούς τους δήθεν νεοδημοκράτες σχεδίασαν και την επίθεση εις βάρος μου, με παρακρατικές μεθόδους. Είμαι βέβαιος ότι θα το επαναλάβουν. Θα χάσουν και τον δεύτερο γύρο», αναφέρει...

Πηγή: ΑΜΠΕ
 

Απαλλαγές και Ανταλλαγές στην υπόθεση του Βατοπεδίου

Η αθώωση των μη πολιτικών προσώπων της υπόθεσης του Βατοπεδίου είναι κάτι που δεν εμπλέκεται άμεσα στην ευθεία γραμμή των εξελίξεων της υπόθεσης, ή αν έχει κεφαλαιώδη εμπλοκή, αυτή δεν συνάδει απόλυτα με το πανηγυρικό ύφος, με το οποίο έγινε δεκτή σε μερίδα του κόμματος της αξιωματική​​ς​ αντιπολίτευσης.
Οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης
Η υπόθεση του Βατοπεδίου είναι πρωτίστως μια υπόθεση αστική και πολιτική και δευτερευόντως ποινική.  Αν υπάρχει ​​σκάνδαλο Βατοπεδίου αυτό συνίσταται σε τρεις​ ​ «διαστάσεις»: 
  • Στη μη έκδοση απόφασης του αστικού σκέλους των διεκδικήσεων της Μονής Βατοπεδίου επί των παραλίμνιων εκτάσεων και της Λίμνης Βιστωνίδας, (στη γνωστή υπόθεση με πρωταγωνίστρια τη δικαστικό Μ. Ψάλτη από το 2003-04),
  • Στις ανταλλαγές στις οποίες προχώρησε το Δημόσιο ανταλλάσοντας τις μη εμπορικές εκτάσεις και μια λίμνη σε Ξάνθη και Ροδόπη με οικόπεδα-φιλέτα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,
  • Στην εμπλοκή των τραπεζικών ιδρυμάτων και των διαφόρων εταιριών με τις αγοραπωλησίες και τη χρηματοδότησή τους, μια από τις πτυχές της υπόθεσης Βγενόπουλου που ενδεχομένως να εμφανίζεται και σε άλλες μεγάλες υποθέσεις που συγκλόνισαν το πολιτικό σύστημα.
Η πρώτη περίπτωση έχει κριθεί (αναμένεται η αμετάκλητη κρίση του Αρείου Πάγου, με σύμφωνη προς τούτο την εισήγηση) και είναι η βάση και η ουσία της υπόθεσης καθώς με την απόφασή του το 2016 το Εφετείο Θράκης «επέστρεψε»  στην περίφημη υπόθεση του 2003 και έκρινε ότι οι εκτάσεις που αντηλλάγησαν ανήκουν στο Δημόσιο και άρα, ό,τι επακολούθησε είναι πλέον μετέωρο (όπως διατυπώνεται και στην ίδια την απόφαση)
Η δε ποινική διερεύνηση για τις αποχρώσες ενδείξεις πολιτικών προσώπων έχει πάψει για τους γνωστούς λόγους περί ευθύνης Υπουργών. Άρα, εφόσον η νέα απόφαση του Εφετείου Κακουργημάτων απαλλάσσει τους κατηγορουμένους –σύμφωνα με τα πρώτα δημοσιεύματα και εν αναμονή του καθαρογραμμένου διατακτικού της απόφασης- δεχόμενο ότι εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές την επίμαχη περίοδο (ή τους μοναχούς επειδή είχαν ακλόνητη πίστη ότι οι εκτάσεις ανήκαν στο Δημόσιο) δεν αναστέλλει την  πολιτική απαξία όσων έχουν συμβεί και έχουν επιμεριστεί. Κυρίως γιατί ο χαρακτήρας του σκανδάλου και οι...

Παπανδρέου για Καραμανλή: Μίλησε ως άρχοντας της συγκάλυψης...

...και του σκότους, μόνο και μόνο για να ρίξει εκ νέου σκιά στις δικές του ανομίες.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠαπανδρέουΟ πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την απόφαση για το Βατοπέδι...
«Οχτώ χρόνια μετά την πλήρη αφωνία, ο πρώην Πρωθυπουργός αντί να μιλήσει για τη χώρα, αντί να εξηγήσει πώς την οδήγησε σε πλήρη εκτροχιασμό, βγήκε...

σήμερα ως αγανακτισμένος, για να πανηγυρίσει την απόφαση του Βατοπεδίου. Από την οποία μάλλον κατάλαβε ότι δικαιώθηκε…", αναφέρει σε ανακοίνωση το Κινημα Σοσιαλιστών, αφορμή την απόφαση για το βατοπέδι.

Και προσθέτει:

"Να επισημάνουμε στον κ. Καραμανλή ότι οι «παραπλανηθέντες Υπουργοί» του, με τη σημερινή δικαστική απόφαση παύουν να θεωρούνται «παραπλανημένοι», αφού το Δικαστήριο απεφάνθη ότι οι κατηγορούμενοι – υπάλληλοι «εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές» (της δικής του δηλαδή Κυβέρνησης).

Επίσης, ότι η έκταση που μεθόδευε με άκρα επιμέλεια το κυβερνητικό του επιτελείο να παραχωρηθεί στη Μονή Βατοπεδίου για να ανταλλαγεί κατόπιν με πολυτελή δημόσια ακίνητα, αναγνωρίζεται με την σημερινή απόφαση ότι είναι «δημόσια». Ότι δηλαδή με τις κυβερνητικές του μεθοδεύσεις αντηλλάγησαν δημόσια ακίνητα που χαρίστηκαν, με δημόσια ακίνητα.

Οι επισημάνσεις αυτές ισχύουν και για όλους τους συμπανηγυρίζοντες, που σπεύδουν να μιλήσουν για φούσκα και δήθεν σκάνδαλο.

Είναι θλιβερό για τους Έλληνες και τη χώρα, ότι κ. Καραμανλής, αν και πρώην πρωθυπουργός, μίλησε σήμερα ως άρχοντας της συγκάλυψης και του σκότους, μόνο και μόνο για να ρίξει εκ νέου σκιά στις δικές του ανομίες.

Αυτά ως αρχή".
 

Άνω-κάτω λόγω Σόιμπλε: «δεσμεύσεις ή κάποια διατύπωση» είπε...

Σόιμπλε: Φόρμουλα δέσμευσης Ν.Δ.


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Φωτιές άναψαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μ. Σαπέν, που αποκάλυψε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει τη δέσμευση και της αντιπολίτευσης ως προς το περιεχόμενο της συμφωνίας για την περίοδο μετά το 2019. Λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού, το Ταμείο μέσω αξιωματούχου τον διέψευσε, λέγοντας πως «το ΔΝΤ δεν ζητάει καμία διαβεβαίωση από την αντιπολίτευση στην Ελλάδα».
Ομως μεγαλύτερη έκταση στο θέμα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης σε «δεσμεύσεις ή κάποια διατύπωση» που θα χρειαστεί από την αντιπολίτευση. Εφόσον το 2019 θα γίνουν εκλογές στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση τάσσεται εναντίον των μέτρων, «τότε θα βρούμε κάποια διατύπωση για να έχει υπόσταση η νομοθέτηση των μέτρων, ανεξάρτητα από τις εκλογές και την έκβασή τους. Αυτό έγινε και σε άλλες χώρες και παλαιότερα στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Σαπέν άσκησε επίσης κριτική στη στάση του ΔΝΤ αναφέροντας πως «δεν μπορούμε να ζητήσουμε από τη σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα να επιδιώξει τις εγγυήσεις της αντιπολίτευσης, την οποία φυσικά και δεν θέλει να τη δει να γίνεται κυβέρνηση».

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις του ΔΝΤ, στις Βρυξέλλες είναι γνωστό ότι υπάρχει μία εσωτερική συζήτηση και προβληματισμός...

Tο σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου...

                                                                                            ...από τήν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (21.03.17)