Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Μύθοι και αλήθειες για τον κοροναϊό

Η ταχεία εξάπλωση του 2019-nCoV συνοδεύεται από παραπληροφόρηση και πολλά fake news σχετικά με την αιτία, την εξάπλωσή και τον τρόπο αντιμετώπισής του, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο σύμφωνα με τους γιατρούς και τους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι μύθοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
Μύθος: Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία του νέου κορωναϊού
Η χορήγηση αντιβιοτικών δεν βοηθά επειδή λειτουργούν μόνο ενάντια στα βακτήρια, όχι στους ιούς. O 2019-nCoV είναι ένας ιός. Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να χορηγούνται αντιβιοτικά σε νοσοκομείο εάν εμφανίσουν επιπλέον βακτηριακή μόλυνση, η οποία είναι πιθανή σε ορισμένες περιπτώσεις.
Μύθος: Τα φυτικά φάρμακα και άλλα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του νέου ιού
Δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο που συνιστάται για τη θεραπεία του νέου ιού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. «Ωστόσο, όσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό θα πρέπει να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα για να ανακουφίσουν και να θεραπεύσουν τα συμπτώματα και εκείνοι που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια θα πρέπει να λαμβάνουν βελτιστοποιημένη υποστηρικτική φροντίδα», ανέφερε ο ΠΟΥ. «Ορισμένες θεραπείες βρίσκονται υπό διερεύνηση και θα δοκιμαστούν μέσω κλινικών δοκιμών. Ο ΠΟΥ συμβάλλει στην επιτάχυνση των προσπαθειών έρευνας και ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Ο οργανισμός προέτρεψε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά την υγιεινή των χεριών, αλλά και τα τρόφιμα προκειμένου να μειωθεί η έκθεση και η μετάδοση του νέου ιού. Οι πρακτκές αυτές περιλαμβάνουν συχνό καθαρισμό των χεριών, αποφεύγοντας τη στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει πυρετό ή βήχα και αποφεύγοντας την κατανάλωση ακατέργαστων ζωικών προϊόντων.
Μύθος: Ο νέος κορωναϊός επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους
Άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να μολυνθούν από τον ιό. Ωστόσο, ο ΠΟΥ δήλωσε ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας - όπως το άσθμα, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις - φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στον κοροναϊό.
Μύθος: Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορωναϊό
Δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να δείχνουν ότι τα κατοικίδια ζώα όπως τα σκυλιά και οι γάτες μπορούν να μολυνθούν με τον νέο ιό. Ωστόσο, ο ΠΟΥ συστήνει να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά από επαφή με κατοικίδια ζώα για να προστατεύυτείτε από τα κοινά βακτήρια που μπορεί να περάσουν από τα κατοικίδια στους ανθρώπους.

Ολόκληρο τό άρθρο ΕΔΩ