Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ταχύρρυθμα μαθήματα ναυτιλιακών startup στον Πειραιά


ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
 Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που είναι προγραμματισμένες στον Πειραιά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Θάλασσας είναι το Startup Weekend Βlue Growth Piraeus, που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το βράδυ στις αίθουσες μαθητείας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Πρόκειται για ένα τριήμερο πρόγραμμα υπερ-ταχείας εκπόνησης επιχειρηματικών σχεδίων από τους συμμετέχοντες, υπό την επίβλεψη έμπειρων «καθοδηγητών» (mentors), στις τάξεις των οποίων συμπεριλαμβάνονται από εφοπλιστές σύμβουλοι ναυτιλιακών επιχειρήσεων ως ειδικοί στην ανάλυση δεδομένων στελέχη start-ups που σχετίζονται με τα ναυτιλιακά.
Ο Σταύρος Μεσσήνης, ένας εκ των πιο δραστήριων παικτών στο χώρο της προώθησης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, και εμπνευστής του ιδιαίτερου αυτού Startup Weekend, το περιγράφει ως μία προσπάθεια γόνιμης σύζευξης του «παραδοσιακού κλάδου» της ναυτιλίας με την ευέλικτη νοοτροπία των start-ups. «Οι καινοτομίες που έχουν υλοποιήσει οι νέοι επιχειρηματίες έχουν ανατρέψει τα δεδομένα σε πολλούς παραδοσιακούς κλάδους», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Μεσσήνης, υπονοώντας ότι ίσως ήλθε η ώρα και της ναυτιλίας.
Ένας επιπλέον λόγος υπέρ της διοργάνωσης της εκδήλωσης, στην οποία συνέβαλλαν ο δήμος Πειραιά, το ΕΒΕΠ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, είναι, κατά τον Μεσσήνη, και το γεγονός ότι η εφοπλιστική κοινότητα αποτελεί «την πιο πιθανή πηγή» ιδιωτικών επενδύσεων στο αναδυόμενο οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων.
Τι είδους τεχνολογικές καινοτομίες μπορούν να υπηρετήσουν των κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών; Μία εντυπωσιακή απάντηση έχει δώσει ο Δημήτρης Μέμος, διευθυνών σύμβουλος της Marine Traffic και ένας εκ των «καθοδηγητών» στο Startup Weekend του Πειραιά. Το Marine Traffic είναι σήμερα η πιο δημοφιλής εφαρμογή διεθνώς για την παρακολούθηση της κίνησης πλοίων κάθε είδους στις θαλάσσιες οδούς, και χρησιμοποιεί τον πλούτο των πληροφοριών συλλέγει για την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε εταιρείες στο χώρο της ναυτιλίας ανά τον κόσμο.
Μιλώντας στην «Κ», ο κ. Μέμος χαρακτηρίζει το θεσμό του Startup Weekend «μία πολύτιμη εκπαιδευτική εμπειρία, καθώς συμπυκνώνει τη διαδικασία ανάπτυξης μιας ιδέας σε επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από μια δοκιμασμένη διαδικασία και ομαδική δουλειά». Όπως σημειώνει, η προσωπική του εμπειρία από την επιχειρηματική του διαδρομή - καθώς και αυτή άλλων μελών της Marine Traffic που θα συνεισφέρουν ως mentors - θα είναι χρήσιμη για τους συμμετέχοντες «τόσο στον τομέα της μετατροπής ιδεών σε συγκεκριμένες υπηρεσίες και προϊόντα όσο και στο ευρύτερο θέμα των πιθανών τεχνολογικών εφαρμογών στη ναυτιλία».
Από την πλευρά της, η Δαναή Μπεζαντάκου, διευθύνουσα σύμβουλος της Navigator, μίας συμβουλευτικής εταιρείας με εξειδίκευση στη ναυτιλία, που επίσης θα εκτελέσει χρέη καθοδηγήτριας στην εκδήλωση, τονίζει ότι «δυστυχώς οι απόφοιτοι σε κλάδους τεχνολογιών αιχμής στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν για τις ευκαιρίες εργασίας ή ανάπτυξης επιχειρηματικής δράσης που παρέχει η ναυτιλία» σε ανθρώπους με τις δικές τους γνώσεις. Το λογισμικό που χρησιμοποιούν οι ναυτιλιακές συνήθως αγοράζεται από το εξωτερικό, σημειώνει η κ. Μπεζαντάκου, «ενώ θα μπορούσε να παράγεται στην Ελλάδα.»
Η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ τεχνολογικά καταρτισμένων αποφοίτων και ναυτιλιακών εταιρειών δεν οφείλεται μόνο στην ευρύτερο (και οξύ) πρόβλημα της ανεπαρκούς διασύνδεσης των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας. Όπως αναφέρει ο κ. Μέμος, παρά την αισθητή ροπή προς την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος της ναυτιλίας παραμένει «σε μεγάλο βαθμό εσωστρεφής και με αυξημένη αντίσταση στην αλλαγή. Επίσης είναι ιδιαίτερα περίπλοκος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μειωμένη αλληλεπίδραση με αποφοίτους σε κλάδους εκτός των ναυτιλιακών και των χρηματοοικονομικών».
Ένα παγκόσμιο φαινόμενο
Η τριήμερη εκδήλωση στον Πειραιά ακολουθεί τα πρότυπα που έχει θέσει διεθνώς για το το Startup Weekend η UP Global, η αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση που ξεκίνησε το θεσμό. Την τελευταία πενταετία έχουν διοργανωθεί πάνω από 1800 εκδηλώσεις σε 100 χώρες, με την Ελλάδα να έχει ήδη φτάσει σε διψήφιο αριθμό.
«Είμαστε εθελοντές και αναζητούμε πάντα καινούρια άτομα που θα γίνουν μέλη της ομάδας» σημειώνει ο Μεσσήνης. «Οποιοσδήποτε εθελοντής έχει συνεισφέρει σε τουλάχιστον δύο προηγούμενες εκδηλώσεις μπορεί να οργανώσει ένα Startup Weekend.» Η φράση ηχεί σαν ένα κάλεσμα στα όπλα - κατά της παθητικής αποδοχής μίας Ελλάδας εσωστρεφούς, δύσκαμπτης, χωρίς μέλλον.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.