Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

«Ρεαλιστική στροφή» ή αποχώρηση ζητά από το ΔΝΤ ο Τσίπρας



07:35 | 01 Μαρ. 2016
Tvxs Ρεπορτάζ

H κόντρα Ευρώπης και ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα κρατά ανοιχτό το θρίλερ της αξιολόγησης, με τον ρόλο και τη θέση του ΔΝΤ στο τρίτο Μνημόνιο να αμφισβητείται καθαρά πλέον τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από συγκεκριμένες πλευρές των ευρωπαίων δανειστών.

«'Η συμφωνείς με το πρόγραμμα και μένεις ή δεν συμφωνείς με το πρόγραμμα, θέλεις να αποχωρήσεις και το λες. Αυτή είναι η θέση μου, αυτή πρέπει να είναι και η θέση της Ευρώπης», ήταν το μήνυμα που έστειλε προς το ΔΝΤ χθες το βράδυ, στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star, o Aλέξης Τσίπρας – ένα μήνυμα, που αποτυπώνει και το βαρύ κι αμφίρροπο κλίμα που έχει διαμορφωθεί πλέον για το Ταμείο στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.
Αδιέξοδο στο EuroWorkingGroup
Είχε προηγηθεί η ανοιχτή εμπλοκή μεταξύ των δανειστών στην συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, η οποία και δεν επέτρεψε να «κλειδώσει» η ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενώ οι πληροφορίες από κοινοτικές πηγές έκαναν λόγο για «βαθύ χάσμα ανάμεσα σε ευρωπαίους και ΔΝΤ στις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό κενό» το οποίο και θα καθορίσει το εάν και ποιού ύψους πρόσθετα μέτρα θα ζητηθούν από την Ελλάδα.
Το ίδιο χάσμα αποτυπώθηκε, κατά τις ίδιες πηγές, και σε ξεχωριστή συνάντηση που είχαν την Κυριακή στη Φραγκφούρτη οι εκπρόσωποι των τριών ευρωπαϊκών θεσμών – Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Παρά την πίεση των «τριών», το Ταμείο φέρεται να παρέμεινε ανένδοτο στους ιλιγγιώδεις υπολογισμούς του για το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν – τα οποία προσδιορίζει έως τα 4 δισ. ευρώ μόνον για τον επόμενο χρόνο – γεγονός που ενεργοποιεί πλέον κινήσεις σε υψηλότερο επίπεδο αλλά και εναλλακτικά σενάρια.
MNI: Ζητείται παρέμβαση Λαγκάρντ
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI η ευρωπαϊκή πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητηθεί απ΄ευθείας παρέμβαση από την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ προκειμένου να καμφθεί η σκληρή στάση του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και να επέλθει απεμπλοκή.
Την ίδια ώρα, κοινοτικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον η πλευρά της Κομισιόν δεν θα έβλεπε αρνητικά το ενδεχόμενο «μερικής απενεργοποίησης» του Ταμείου και παραμονής του στο πρόγραμμα μόνον σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Είναι το σενάριο που προκρίνει καθαρά και η ελληνική πλευρά, είναι όμως κι ένα σενάριο που δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί με δεδομένη την εμμονή και δέσμευση της Γερμανίας στην ενεργό και πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ και στο τρίτο ελληνικό Μνημόνιο.

Την εικόνα αδιεξόδου μεταξύ των θεσμών επεσήμανε και ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας χθες: «Δεν επιθυμούσα διακαώς την παρουσία του Ταμείου στο 3ο πρόγραμμα. 'Εκανα υποχώρηση όμως, γιατί επιθυμούσα συμφωνία. Τώρα και οι ευρωπαίοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να υπάρξει επιστροφή του Ταμείου στον ρεαλισμό για να προχωρήσουμε».

Το Εurogroup της 7ης Μαρτίου
Υπό τα δεδομένα αυτά, καθοριστικό ρόλο για την έκβαση της αξιολόγησης και τον ρόλο του Ταμείου αποκτά πλέον η συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Μαρτίου, όπου θα κληθεί να πάρει καθαρή θέση και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τα χρονικά περιθώρια για την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα να περιορίζονται ασφυκτικά.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η εν λόγω επιστροφή θα γίνει «μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου», ενώ εμμέσως τοποθέτησε χρονικά το κλείσιμο της αξιολόγησης στα τέλη Απριλίου λέγοντας ότι «το Πάσχα θα έρθει μαζί με την Ανάσταση της οικονομίας».
Το χρονοδιάγραμμα αυτό σηματοδοτεί ήδη τη μετάθεση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης κατά έναν μήνα, καθώς αρχικός στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να κλείσει η συμφωνία, έως το Καθολικό Πάσχα κατά το τέλος Μαρτίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε, πάντως, εντός του Μαρτίου την κατάθεση του ασφαλιστικού και του φορολογικού στη Βουλή, επιβεβαιώνοντας και τις «μερικές» υπαναχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση στο θέμα των επικουρικών και των υψηλών κύριων συντάξεων.
«Δεν είναι κόκκινη γραμμή μας η προστασία των συντάξεων των 3.000 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν απέκλεισε και την υψηλή φορολόγηση των «εχόντων» – ήτοι, την επιβολή φορολογικού συντελεστή 50% στα εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.