Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Εκβιασμοί...

Πολιτικοί εκβιασμοί, υπόγεια παζάρια και νέο διατλαντικό παιχνίδι ισχύος αναδύονται πίσω από την δημόσια παρέμβαση Τόμσεν στην διαπραγμάτευση Αθήνας και πιστωτών – μια παρέμβαση, που...
το Μαξίμου μεταφράζει ως νέα απόδειξη της διάστασης απόψεων μεταξύ των θεσμών.

Το άρθρο του Πολ Τόμσεν, με το οποίο το ΔΝΤ διαμηνύει αφ’ ενός ότι είναι απαραίτητη η μείωση συντάξεων στην Ελλάδα και, αφ’ ετέρου, πως όσο «λιγότερο φιλόδοξα» είναι τα δημοσιονομικά μέτρα τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η ελάφρυνση του χρέους, αποτελεί στην πράξη κι έναν ανοιχτό εκβιασμό προς τους Ευρωπαίους:

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ τους πετά τη «μπάλα» και τους καλεί να αναλάβουν και το κόστος μιας γενναίας ελάφρυνσης του χρέους εάν θέλουν να επιδείξουν πολιτική ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, όμως, μπορεί να αποτελεί για μια ακόμη φορά και το μοίρασμα των ρόλων του «καλού» και του «κακού μπάτσου» απέναντι σε μια ελληνική κυβέρνηση που καλείται να κάνει σκληρές επιλογές προσβλέποντας για μια ακόμη φορά στην «πολιτική διαπραγμάτευση» με τους ευρωπαίους εταίρους.

Πηγές του Μαξίμου ερμηνεύουν την παρέμβαση Τόμσεν ως μήνυμα «με αποδέκτη όχι την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τους υπόλοιπους θεσμούς, οι οποίοι ήδη εκφράζουν την αντίθεσή τους». Επισημαίνουν επίσης ότι ο Πολ Τόμσεν «ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο». Και ως απόδειξη της διαφωνίας μεταξύ των θεσμών υποδεικνύουν την σημερινή δήλωση της εκπροσώπου του επιτρόπου Μοσκοβισί, η οποία είπε ότι «οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι αυτό που συμφωνήθηκε στο μνημόνιο τον Αύγουστο».

Η αμήχανη απάντηση των ευρωπαίων
Στην πραγματικότητα, η τοποθέτηση των ευρωπαίων επί του μηνύματος Τόμσεν είναι, μέχρι στιγμής, μάλλον θολή και εν μέρει αμήχανη. Η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί πήρε όντως αποστάσεις, αλλά όχι στο βαθμό που θα δήλωνε ξεκάθαρα ότι οι θεσμοί δεν θα απαιτήσουν νέα μέτρα από την Ελλάδα και δεν θα επιμείνουν σε μείωση συντάξεων.

Σε ανάλογο – δημιουργικά ασαφές – μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις: «Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης», είπε ο Ντομπρόβσκις ερωτώμενος για το άρθρο Τόμσεν και πρόσθεσε:

«Οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη σε σχέση, για παράδειγμα, με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το Μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή... Όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, είναι αδύνατο να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες».

Εν ολίγοις, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν υιοθέτησε μεν τις συστάσεις Τόμσεν για μείωση συντάξεων, αλλά απέφυγε καθαρά και να τις απορρίψει.

Η σφήνα Σόιμπλε
Και, ως συνήθως, ένα βήμα πιο κοντά στις θέσεις Τόμσεν έσπευσε να βρεθεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνοντας ότι «η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού παραμένει ένα ιδιαίτερα δύσκολο σημείο» και προσθέτοντας με νόημα πως «το σύστημα συνταξιοδότησης πρέπει να γίνει βιώσιμο». Παρεμπιπτόντως, η ανάγκη να καταστεί βιώσιμο το σύστημα ήταν το επιχείρημα που χρησιμοποίησε στο άρθρο του και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ για να υποστηρίξει την απαίτηση μείωσης των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση δε, εκείνο που γίνεται για μια ακόμη φορά σαφές από τις συγκεχυμένες τοποθετήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι πως οι θεσμοί για μια ακόμη φορά «παζαρεύουν» την τύχη της Ελλάδας.

Με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες να δείχνουν μεν μια μεγαλύτερη διάθεση πολιτικής ευελιξίας απέναντι στην Αθήνα με δεδομένη και την παράλληλη ανοιχτή κρίση του προσφυγικού, ταυτόχρονα όμως να μην αποτολμούν την ευθεία σύγκρουση με το ΔΝΤ το οποίο εξακολουθούν να βλέπουν ως τον «πολιτικό εγγυητή» διαχείρισης της ελληνικής κρίσης...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.