Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Πίσω από τη βιτρίνα του brexit


Άλλωστε και οι 27 χώρες έχουν κοινά συμφέροντα στο θέμα, όπως η διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Ιδίως οι φτωχές χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ που εφοδίαζαν όλα αυτά τα χρόνια τη Βρετανία με "Πολωνούς υδραυλικούς" θέλουν να αποφύγουν με κάθε τρόπο την επιστροφή τους ή την παραπέρα υποβάθμιση της κοινωνικής τους θέσης.
Από την πλευρά του, το Βερολίνο θέλει να στείλει το μήνυμα ότι όποια άλλη χώρα ζηλέψει τη τύχη της Βρετανίας θα το πληρώσει ακριβά: «Τίποτα δεν είναι δωρεάν. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι Βρετανοί», δήλωνε ο Β. Σόιμπλε.
Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο ότι οι απειλές μπορούν να ανακόψουν κοινωνικά φαινόμενα...
συνέχεια
...Είναι ευτύχημα ότι αυτή τη φορά η Μαρίν Λε Πεν πιθανότατα δεν θα καταφέρει να κερδίσει την εξουσία στη Γαλλία, αλλά ο ευρωσκεπτικισμός μεγαλώνει και η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος: εκμεταλλεύεται την ανασφάλεια και την οργή των πολιτών από την οικονομική κρίση, τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης παγκοσμιοποίησης  και τις πολιτικές λιτότητας που έχουν επιβληθεί. Σε ένα γαλλικό εργοστάσιο που πάει για κλείσιμο και επισκέφτηκαν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι της Γαλλίας αυτή την εβδομάδα, οι εργάτες αποδοκίμασαν τον Μακρόν, αλλά χειροκρότησαν τη Μαριν Λε Πεν.
Ο  Μάρτιν Σουλτς είχε απόλυτο δίκο όταν τόνιζε χθες ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρκούνται μέχρι στιγμής στο να αντιδρούν στις εξελίξεις και ότι  πρέπει να γίνουν περισσότερα «κατά της φοροδιαφυγής, του κοινωνικού ντάμπινγκ και της γραφειοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «οι 27 που θα μείνουν θα πρέπει (…) να μεταρρυθμίσουν την ΕΕ». Διαφορετικά, αργά ή γρήγορα θα γίνουν 26, 25 και δεν συμμαζεύεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.