Νέα χρονοδιαγράμματα και διεξόδους  απεμπλοκής της αξιολόγησης αναζητά η κυβέρνηση, με το πολιτικό κλίμα σε Βερολίνο, Ουάσιγκτον και ΔΝΤ να παραπέμπει πλέον επικίνδυνα στον ορίζοντα της.. άνοιξης.

Η επόμενη Πέμπτη, η «κρίσιμη» 12η Ιανουαρίου, είναι η μέρα που η κυβέρνηση και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, θα πάρουν στο EuroWorkingGroup σαφέστερο και απτό στίγμα αυτού του κλίματος - ήδη, ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι, πλην θεαματικού απροόπτου, δεν υπάρχουν ουσιαστικές πιθανότητες να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν στην πράξη παγώσει πλήρως από τα τέλη Δεκεμβρίου, το ΔΝΤ δεν έχει δώσει κανένα «σήμα»  υπαναχώρησης από τις σκληρές απαιτήσεις του στα εργασιακά, και το σύστημα Σόιμπλε βολεύεται με την τακτική των καθυστερήσεων.
Στο σκηνικό αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει το EuroWorkingGroup της Πέμπτης για να πιέσει αλλά και να καταδείξει τις προθέσεις ευελιξίας ή μη όλων των πλευρών:
Να πιστοποιήσει, δηλαδή, εάν το ΔΝΤ παραμένει αμετακίνητο στις ομαδικές απολύσεις,  εάν το Βερολίνο επιμένει σε πρόσθετα μέτρα άνω του μισού δις για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018, και - κυρίως - εάν Βερολίνο και Ταμείο θα συντηρήσουν ανοιχτό τον φαύλο κύκλο της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Εάν όλα αυτά παραμένουν ως είχαν και... πέρυσι - όπως δείχνουν άλλωστε όλα τα μηνύματα - πρόθεση της Αθήνας είναι να...
συνέχεια
...κλιμακώσει την πίεση προς τους υπόλοιπους εταίρους προκειμένου να πάρουν θέση στο «εξώφθαλμο πλέον παιχνίδι Ταμείου και Σόιμπλε», όπως λεει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, άλλωστε, επέρριψε ήδη χθες ευθύνες στο Ταμείο για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου διαμήνυσε ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι «ακραίες απαιτήσεις» του ΔΝΤ και ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι μόνον κάποιος «εμπρηστής» μπορεί να μην θέλει να κλείσει η αξιολόγηση.
Επειδή όμως οι εμπρησμοί δεν είναι... σπάνιο είδος στην τελευταία διετία της διαπραγμάτευσης, και η κυβέρνηση βλέπει πλέον το στοίχημα της αξιολόγησης να παρατείνεται τουλάχιστον έως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Κυβερνητικές πηγές περιγράφουν ως «καλό σενάριο» μια καταγραφή προόδου στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και την τελική συμφωνία στο επόμενο Eurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου.
Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως τα περιθώρια είναι πολύ στενά για να κερδηθεί και το στοίχημα της ένταξης στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου. Αντιθέτως, οι πληροφορίες από την Φραγκφούρτη φέρουν το Μάριο Ντράγκι να ζητά εγγυήσεις και για τα μεσοπρόθεσμα, πέραν των βραχυπρόθεσμων, μέτρων για το χρέος για να δώσει το «πράσινο φως» για το QE.
Την ίδια ώρα ελάχιστοι είναι εκείνοι που θεωρούν πλέον ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει αν θα μείνει ή θα φύγει από την Ελλάδα πριν «τρέξει» ουσιαστικά η διακυβέρνηση Τραμπ - πριν δηλαδή την άνοιξη.
Κι αυτό δεν είναι καν το δεύτερο... καλύτερο σενάριο, καθώς την άνοιξη η Ευρώπη μπαίνει στην τροχιά των σκληρών εκλογικών αναμετρήσεων (Γαλλία, Ολλανδία), η στρόφιγγα της ποσοτικής χαλάρωσης αρχίζει να σφίγγει και η ροή του φθηνού χρήματος της ΕΚΤ να περιορίζεται...