ANAHAD O’CONNOR, THE NEW YORK TIMES
ANAHAD O’CONNOR
Τι είναι αυτό που κάνει ένα μίλκσεϊκ ακαταμάχητο; Είναι η υπέροχη κρεμώδης υφή του ή μήπως το ότι είναι μείγμα ζάχαρης και λίπους;Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα νέα μελέτη καταλήγει ότι αυτό που προσελκύει τον κόσμο σε τέτοιου είδους εδέσματα και τους κάνει να τρώνε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που θα έπρεπε, δεν είναι το λίπος που περιέχουν αλλά κατά κύριο λόγο η ζάχαρη.
Η νέα μελέτη κατέγραψε την εγκεφαλική δραστηριότητα εκατό μαθητών γυμνασίου ενώ έπιναν μίλκσεϊκ με γεύση σοκολάτας που είχαν όλα τις ίδιες θερμίδες.
Τα μισά ήταν πλούσια σε ζάχαρη και χαμηλά σε λιπαρά, ενώ τα άλλα πλούσια σε λιπαρά και φτωχά σε ζάχαρη. Και τα δύο μίλκσεϊκ ενεργοποίησαν το κέντρο ικανοποίησης στον εγκέφαλο, αλλά αυτά που είχαν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης προκάλεσαν μεγαλύτερη ευχαρίστηση, ενεργοποιώντας ένα σύστημα ανταμοιβής διαμέσω των τροφών που συνήθως λειτουργεί σε περιπτώσεις ιδεοψυχαν αγκαστικής κατανάλωσης φαγητού. Με έκπληξή τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ζάχαρη ήταν πολύ πιο δυνατό διεγερτικό του κυκλώματος συγκριτικά με το λίπος.
«Τα γλυκίσματα που ήταν πλούσια σε ζάχαρη ενεργοποιούσαν το κύκλωμα ανταμοιβής εξίσου με αυτά που είχαν ίσα μερίδια ζάχαρης και λίπους», λέει ο Ερικ Στάις, συντάκτης της σχετικής μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition.
Οπως το αλκοόλ...
«Κάνουμε πολλές έρευνες προσπαθώντας...
συνέχεια :
... να ανακαλύψουμε έναν τρόπο πρόληψης της παχυσαρκίας. Αυτό που διαπιστώνουμε από τη μελέτη, όπως και από άλλες που προηγήθηκαν, είναι ότι όσο περισσότερη ζάχαρη τρως, τόσο περισσότερη επιθυμείς» δήλωσε ο δρ Στάις του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Ορεγκον. «Η ζάχαρη τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από το λίπος στο να ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου αλλά και να πυροδοτεί την ιδεοψυχα ναγκαστική πρόσληψή της».
Τα τελευταία ευρήματα προστίθενται σε αυτά που έχει ήδη συγκεντρώσει η επιστημονική κοινότητα στη προσπάθειά της να βρει τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να τρώνε υπερβολικά.
Τα διάφορα τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας είναι γεμάτα με λιπαρά και ζάχαρη τα οποία ενεργοποιούν και πιθανώς μεταβάλλουν τις ίδιες περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Το πόσο αυτά τα τρόφιμα προκαλούν εθιστική συμπεριφορά παραμένει άγνωστο. Ισως, όμως, τα αποτελέσματα της έρευνας να εξηγούν για ποιο λόγο εκατομμύρια άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν δίαιτα αλλά τελικά αποτυγχάνουν.
«Προφανώς η επιδημία παχυσαρκίας και τα προβλήματα με την υπερβολική κατανάλωση τροφίμων δεν προκαλούνται από ανθρώπους που τρώνε υπερβολικά πολλά φρούτα και υγιεινά τρόφιμα. Εχουν να κάνουν με ανθρώπους που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα ζάχαρης και λίπους» εξηγεί η Νικόλ Αβένα, του Ερευνητικού Κέντρου Παχυσαρκίας της Νέας Υόρκης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.
Η δρ Αβένα τονίζει ότι μπορεί να έχει κάποιος μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά αν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιείται κατά τρόπο που να δημιουργείται ένας πραγματικός πόλεμος με τη δύναμη του χαρακτήρα και την ισχυρή θέλησή του, τότε είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρώσει επιτυχώς τη δίαιτά του.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.