Ο Δημήτρης Μπουντούρης, ο οποίος από το 2010 είχε τεθεί σε αργία από την υπηρεσία για την υπόθεση, κλήθηκε και πάλι να καταθέσει στον ανακριτή, στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης. Παρότι είχε απαλλαγεί από την κατηγορία για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, τελικά η εξέλιξη της υπόθεσης αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον πρώην διευθυντή, η προφυλάκιση του οποίου προκάλεσε αίσθηση στην τοπική κοινωνία, μολονότι το σκάνδαλο απασχολούσε χρόνια την κοινή γνώμη.
Η υπόθεση ήταν γνωστή. Στην Πολεοδομία Σύρου είχε στηθεί ένα κύκλωμα γύρω από την εκμετάλλευση πολυτελών αυθαιρέτων στις Κυκλάδες. Οπως είχε αποδείξει η εισαγγελική έρευνα, ο επί σειράν ετών διευθυντής και ο υποδιευθυντής της πολεοδομίας «παρέλειπαν» -με το αζημίωτο- να εισπράξουν πρόστιμα, από το 2005-2009, αξίας συνολικά άνω των 20 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα οι προσωπικοί λογαριασμοί τους βρέθηκαν αδικαιολόγητα «φουσκωμένοι». Εκεί είχαν βρεθεί πληθώρα καταθέσεων από μηχανικούς, τεχνικές εταιρίες, ξενοδόχους, αλλά και...
συνέχεια
...από τον Δήμο Μυκόνου. Ηταν η πραγματικότητα που ζούσαν για χρόνια οι εργαζόμενοι στην Πολεοδομία Σύρου, οι μηχανικοί που απασχολούνταν με την οικοδομή στη Μύκονο, στη Σύρο, στην Τζια και στην Κύθνο. Ολοι ήξεραν τι συνέβαινε στην Πολεοδομία της Σύρου. Τα πολυτελή δείπνα στα καλύτερα ξενοδοχεία και εστιατόρια της Μυκόνου και οι υψηλές γνωριμίες -πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, ακόμη και άνθρωποι των ΜΜΕ- του πρώην προϊσταμένου της, Δημήτρη Μπουντούρη, ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου, που επιβεβαίωνε ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά.
Η Πολεοδομία της Σύρου ήταν χωρισμένη στα δύο. Από τη μια πλευρά, οι νέοι σε ηλικία υπάλληλοι -κυρίως όσοι προσελήφθησαν μέσω ΑΣΕΠ- και, από την άλλη, οι «παλαιοί». Οι νέοι ήταν περιθωριοποιημένοι και χρησιμοποιούνταν ως «βιτρίνα». Ηταν αυτοί που διεκπεραίωναν τις υποθέσεις με βάση τους αριθμούς πρωτοκόλλου, αυτοί στους οποίους έστελναν τους ελέγχους που έφταναν κάθε φορά στο νησί: από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, από άλλους. Αυτοί που έκαναν σιωπηλά τη δουλειά τους. Σε κάποιον βαθμό, ήταν συνυπεύθυνοι, αλλά όχι το πρόβλημα.
Δίπλα σε αυτούς υπήρχε το άλλο, παράλληλο σύστημα. Οι φάκελοι συχνά έφταναν στην Πολεοδομία φέροντας επάνω όνομα συγκεκριμένου υπαλλήλου. Του ίδιου του διευθυντή, κ. Μπουντούρη, του υποδιευθυντή, κ. Δικτυόπουλου, συχνά ορισμένων άλλων. Ο καθένας είχε το πελατολόγιό του. Διεκπεραίωναν οι ίδιοι, από την αρχή έως το τέλος, τις υποθέσεις των «δικών» τους ανθρώπων. Το υπόλοιπο σύστημα λειτουργούσε παράλληλα και νομότυπα.
Ηταν το όλο «σύστημα» δημιούργημα δύο μόνο ανθρώπων; Φυσικά και όχι, λένε όσοι γνωρίζουν. Είχε το όλο σύστημα δημιουργηθεί μόνο εξαιτίας της ζήτησης για αυθαιρεσία στη Μύκονο; «Η πολεοδομική νομοθεσία είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να αφήνει στον υπάλληλο το περιθώριο να εξουσιάσει τον πολίτη. Να ζητήσει λεφτά ακόμη και για πράγματα που δικαιούται. Η υποστελέχωση, για παράδειγμα, δεν είναι κάτι που οφείλεται στα δεινά της Δημόσιας Διοίκησης - είναι κάτι που τους βολεύει όλους. Και αυτό έχει εφαρμογή παντού», λένε άνθρωποι γνωρίζουν την κατάσταση από τα μέσα.
Οι διώξεις
Για την υπόθεση είχαν κατηγορηθεί ο πρώην διευθυντής Δημήτρης Μπουντούρης, ο πρώην υποδιευθυντής Κυριάκος Δικτυόπουλος, ο πρώην νομάρχης Κυκλάδων και ο πρώην αντινομάρχης επί πολεοδομικών. Σε βάρος των τεσσάρων είχαν ασκηθεί το 2010 διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, ενώ στους δύο πρώτους είχε απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα. Οι κατηγορίες που διερευνούσαν οι αρχές ήταν δύο: 1. Απιστία σε βαθμό κακουργήματος για τους δύο της Πολεοδομίας (καθώς παρέλειψαν να αποστείλουν στις εφορίες 20 εκατ. ευρώ προστίμων για είσπραξη) και η απλή συνέργεια στους δύο αιρετούς.Και οι τέσσερις στη συνέχεια απαλλάχτηκαν από αυτή την κατηγορία. 2. Παθητική δωροδοκία και «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος για διευθυντή και υποδιευθυντή (καθώς διακινήθηκαν ιλιγγιώδη χρηματικά ποσά από τους συνολικά 41 προσωπικούς λογαριασμούς τους). Τον επόμενο χρόνο (Νοέμβριος 2011), με εντολή του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε, είχε οριστεί εφέτης ανακριτής για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.