Για τα πρακτικά της επόμενης ημέρας υπάρχει η εμπειρία του 2012: οι πρώτες εκλογές έγιναν στις 6 Μαϊου, η νέα Βουλή συγκροτήθηκε σε Σώμα στις 17 του μήνα, διαλύθηκε στις 19 και οι δεύτερες κάλπες στήθηκαν στις 17 Ιουνίου.
Αυτή τη φορά υπάρχει η ιδιαιτερότητα των νέων ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – πάλι με τρεις προσπάθειες ανά πέντε ημέρες. Με μία διαφορά: στην πρώτη ψηφοφορία θα απαιτούνται 180 ψήφοι, στην δεύτερη 151 και στην τρίτη θα είναι αρκετή η σχετική πλειοψηφία.
Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι, αυτή τη φορά, θα χρειαστεί να γίνουν και οι τρεις ψηφοφορίες. Ομοίως, δεν μπορεί να προκαταλάβει ότι θα εξαντληθούν και οι τέσσερις διερευνητικές εντολές που θα δώσει ο Κάρολος Παπούλιας για τον σχηματισμό κυβέρνησης – εάν δεν αναδειχθεί αυτοδύναμος νικητής.
Τα χρονοδιαγράμματα, στα απώτατα όριά τους, έχουν ως εξής:
- 25 Ιανουρίου εκλογές
- 26-28 Ιανουαρίου πρώτη διερευνητική εντολή στο πρώτο κόμμα
- 29-31 Ιανουαρίου δεύτερη εντολή στο δεύτερο κόμμα
- 1-3 Φεβαρουαρίου τρίτη εντολή στο τρίτο κόμμα
- 4-6 Φεβρουαρίου σύσκεψη όλων των αρχηγών των (εντός Βουλής) κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ύστατη προσπάθεια να σχηματισθεί κυβέρνηση.
- 6 Φεβρουαρίου συγκρότηση της νέας Βουλής σε Σώμα (εκλογή Προεδρείου). Η ημερομηνία έχει ήδη ορισθεί στο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο προκηρύχθηκαν οι εκλογές.
Και... ξανά Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Κατά τις πληροφορίες, μεταξύ της συγκρότησης της νέας Βουλής σε Σώμα και της πρώτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου δεν θα μεσολαβήσουν οι πέντε ημέρες, καθώς η διαδικασία θεωρείται «συνέχεια» αυτής που διακόπηκε με τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής.
Εάν ισχύσει αυτό, οι «προεδρικές» ημερομηνίες διαμορφώνονται ως εξής:
- 8 Φεβρουαρίου: πρώτη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
- 14 Φεβρουαρίου: δεύτερη ψηφοφορία
- 20 Φεβρουαρίου: τρίτη ψηφοφορία
- 21 Φεβρουαρίου: εάν δεν καρποφορήσουν οι τρεις ψηφοφορίες, διάλυση και της νέας Βουλής και προκήρυξη εκλογών
Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν στο ενδιάμεσο των «προεδρικών» ψηφοφοριών θα μπορεί η νέα κυβέρνηση (...εάν έχει σχηματισθεί) να παρουσιάσει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις στη Βουλή και να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Οι περισσότεροι συνταγματολόγοι απαντούν θετικά...
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.