Ενδείξεις απεμπλοκής από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν περιέλθει οι
διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και εταίρων προέκυψαν μετά τις διαδοχικές
συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά
Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, στο περιθώριο της
Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Διπλό μήνυμα Μέρκελ σε Τσίπρα
Χαρακτηριστική φωτογραφία από τη χθεσινή συνάντηση Αλέξη Τσίπρα - Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. |
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, ανάμεσά τους και η Αθήνα, απηύθυνε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, χθες από τις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να ξεμείνει από χρήματα η Ελλάδα πριν από την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας» τόνισε. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας, που συναντήθηκε και με τους κ. Φρανσουά Ολάντ και Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ, εμφανίσθηκε «πολύ αισιόδοξος» ότι «σύντομα θα αποτυπωθεί σε επίσημη καταγραφή η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», η οποία, όπως είπε, συνομολογήθηκε από τους συνομιλητές του. Την ίδια στιγμή, πάντως, κι ενώ η Αθήνα ζητεί ένα έκτακτο Eurogroup και ενδιάμεση συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν χθες ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» της, προκειμένου να έρθει πιο κοντά σε μια συμφωνία.
Στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ, διαπιστώθηκε σύγκλιση σε ορισμένα ζητήματα, αλλά και απόλυτη διαφοροποίηση σε άλλα. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές είχαν σπεύσει πριν από τη συνάντηση να επισημάνουν ότι η ελληνική πλευρά έχει καλύψει το 70% της απόστασης για μία συμφωνία και είναι σειρά των εταίρων να μετακινηθούν, υπογραμμίζοντας, με έμφαση, ότι «εάν επιλέξουν τη ρήξη, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά». Εργασιακά, ασφαλιστικό και ΦΠΑ είναι τα ζητήματα στα οποία η Αθήνα εμφανίζεται αμετακίνητη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς και ο διπλωματικός σύμβουλος της κ. Μέρκελ, Μέγερ Λάντρουτ, και διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, έγινε αποτίμηση της προόδου που έχει σημειωθεί στο διάστημα από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο έως τώρα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σύγκλιση σε τρία σημεία: στην πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον και το επόμενο έτος στην κλίμακα του 1,2% -1,5%, στην προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και στη μετατροπή της Γ.Γ. Εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή με ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
Οσον αφορά τα σημεία στα οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη, ο κ. Τσίπρας προέβαλε για τον ΦΠΑ το επιχείρημα ότι εάν δεν γίνει περισσότερο αποτελεσματικός ο μηχανισμός είσπραξης, η όποια αύξηση δεν θα φέρει αποτελέσματα. Για το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα το θέμα της περικοπής συντάξεων, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε επιμονή από γερμανικής πλευράς, υπό την αίρεση ότι η κυβέρνηση θα βρει ισοδύναμα μέτρα, για παράδειγμα με φορολόγηση υψηλών εισοδημάτων, που θα εξασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στον απόηχο σχετικής φημολογίας, κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι...
συνέχεια...σε καμιά περίπτωση η Αθήνα δεν τοποθετήθηκε τελεσιγραφικά, απλώς επισήμανε ότι υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που τέθηκε τον Φεβρουάριο και πρέπει να τηρηθεί. Η κυβέρνηση θορυβήθηκε από τις αναφορές των προηγούμενων ημερών σε μετάθεση του χρονοδιαγράμματος, για επίτευξη συμφωνίας στα τέλη Ιουνίου. Ετσι, ο πρωθυπουργός έσπευσε να «υπενθυμίσει» την πρόβλεψη της συμφωνίας του Φεβρουαρίου για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ώς το τέλος Απριλίου, καθώς η προοπτική μη παροχής ρευστότητας έως και το τέλος Ιουνίου είναι καταστροφική. Πάντως, η κ. Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε στον κ. Τσίπρα ότι, νομικά, δεν μπορεί να ανοίξει συζήτηση για νέα συμφωνία, αν προηγουμένως δεν κλείσει η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος. Το αίτημα της Αθήνας για έκτακτο Eurogroup, την επόμενη εβδομάδα, θα κριθεί από τα αποτελέσματα ενός εντατικού γύρου διαπραγματεύσεων στο Brussels Group, που αναμένεται να αρχίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προοπτική της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης έχει και η τοποθέτηση του σημερινού Eurogroup. Φαίνεται, πάντως, ότι αν δεν επιτευχθεί ραγδαία πρόοδος στις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες, οι εταίροι προσανατολίζονται σε μετάθεση του χρονοδιαγράμματος για συμφωνία στα τέλη Ιουνίου, με πιθανή χορήγηση στην Αθήνα, για την κάλυψη των αναγκών στο ενδιάμεσο, των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα.
«Πρέπει να γίνουν τα πάντα» για την Ελλάδα δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου η κ. Μέρκελ:
Εν τω μεταξύ, ανώτατη κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στις αντιδράσεις στελεχών της Αυτοδιοίκησης για την ΠΝΠ, διερωτήθηκε: «Τι φοβούνται, ότι θα χρεοκοπήσει η χώρα και θα χάσουν τα λεφτά τους;». Αναφορικά με την κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, με επίκεντρο την προοπτική αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, η ίδια πηγή παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν ανέμενε τόσο σφοδρή αντίδραση, προσθέτοντας ότι «ας περιμένουν να μας κρίνουν από την εφαρμογή του νόμου. Είμαστε οι τελευταίοι που θέλουμε να ενισχύσουμε την τρομοκρατία».
από kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.