Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Από τον έντιμο συμβιβασμό στην ρήξη με τους δανειστές περνά η κυβέρνηση

Σκηνικό ρήξης με τους δανειστές περιγράφει non paper του Μαξίμου αλλά και ανακοίνωση της Π.Γ του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια η στρατηγική .Τι σχολιάζει η αντιπολίτευση.

  Μέγαρο Μαξίμου και Κουμουνδούρου συντονισμένα χάραξαν το απόγευμα της Τρίτης, τροχιά ρήξης με τους δανειστές, εγκατέλειψαν την ρητορική περί έντιμου συμβιβασμού και υπέδειξαν ως υπεύθυνους για την αδυναμία συμφωνίας ΔΝΤ και Κομισιόν.  Διαφορετική αίσθηση έδωσε ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης χαρακτηρίζοντας μετά το ραντεβού με τον Ντράγκι ως «ορατό και ρεαλιστικό» το στόχο της συμφωνίας. 
Το σκηνικό ρήξης     
Πριν καν ολοκληρωθεί στη Φρανκφούρτη η κρίσιμη συνάντηση του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το Μέγαρο Μαξίμου διακινούσε non paper στο οποίο ουσιαστικά προανήγγειλε την ρήξη και απέδιδε προκαταβολικά την ευθύνη στις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών.
«Οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους» ανέφερε το non paper και διαπίστωνε πως «με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει  συμβιβασμός»
Το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι αυτή η πραγματικότητα ουσιαστικά ναρκοθετεί τις προσπάθειες συμφωνίας και καταγράφει τις διαφωνίες στις κόκκινες γραμμές που θέτουν  ΔΝΤ και Κομισιόν.
α. Το ΔΝΤ θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στοσυνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
β. Αντιθέτως η Κομισιόν έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.
«Το αποτέλεσμα είναι το σύνολο των θεσμών να έχει κόκκινες γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά [ΔΝΤ] και πρωτογενές πλεόνασμα [Κομισιόν]. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός. Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους», τονίζεται.
Η στρατηγική της Αθήνας όπως εξηγείται στο non paper 

Το Μέγαρο Μαξίμου «δικαιολογεί» επίσης με τις διαφωνίες στους κόλπους των Θεσμών  την απόφαση του:

α. Να μη φέρει στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο πριν υπάρξει προοπτική συμφωνίας.
β. Να βάλει στο τραπέζι της συζήτησης την επόμενη μέρα, δηλαδή το σχέδιο εξόδου στις αγορές και χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην μετά τον Ιούνιο εποχή.
από thetoc.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.