(ΑΡ)
Ανάλυση της Λένας Αργύρη
Εντυπωσιακά απαρατήρητη πέρασε η προσπάθεια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου την Τετάρτη να εξηγήσει τη στάση και να οριοθετήσει τον ρόλο της Ουάσιγκτον στο ελληνικό ζήτημα. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει εξηγήσει σε όλους τους συνομιλητές του ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ένα πρόβλημα που οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν ή θέλουν να επιλύσουν μόνες τους. Και μάλιστα», πρόσθεσε ο Τζος Ερνεστ με νόημα, «δεν έχουμε και καμία απολύτως ένδειξη ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να δουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρεμβαίνουν σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόβλημα».
Οι πάντες γνωρίζουν στην Ουάσιγκτον ότι οι δυσκολίες στην επικοινωνία Λευκού Οίκου από τη μια πλευρά και Καγκελαρίας - ευρωπαϊκών θεσμών από την άλλη είναι υπαρκτές και διόλου αμελητέες, όλους τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες κυρίως γερμανικών μέσων ενημέρωσης, η καγκελάριος Μέρκελ έχει επανειλημμένως εξηγήσει πεισματικά στον πρόεδρο Ομπάμα ότι «εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και αυτό πρέπει να επιλυθεί εκ των έσω».
Στις Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν καλά ότι παρά τις ευρωπαϊκές διαβεβαιώσεις μια ενδεχόμενη ελληνική έξοδος θα είναι ελεγχόμενη – διαβεβαιώσεις τις οποίες θεωρούν και λίγο εκβιαστικές –, το ενδεχόμενο κατάρρευσης της Ελλάδας θα επηρεάσει αναπόφευκτα το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη, η οποία αποτελεί έναν εκ των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων τους.
Ο εκνευρισμός είναι μεγάλος στην Ουάσιγκτον, όπου, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αλλά κυρίως η πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του αιφνιδίασαν, προβλημάτισαν και εδραίωσαν την άποψη που επικρατούσε εδώ και μήνες, ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι απρόβλεπτη και κινείται στην κόψη του ξυραφιού, παρασυρόμενη από τις ακραίες φωνές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε σχέση με τους Ευρωπαίους, όμως, ο Λευκός Οίκος φαίνεται πως εκτιμά ότι αν δεν αποφασίσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι ημιτελής και ανώφελη διότι απλώς θα μεταθέτει για αργότερα το πρόβλημα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Τζακ Λιου για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά μίλησε από το Ινστιτούτο Brookings για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Εκτός από τον κίνδυνο να βρεθεί η παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητα ύδατα, η Ουάσιγκτον επισημαίνει και τον γεωπολιτικό κίνδυνο από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της χώρας μας και θεωρεί πως η παραμονή της Ελλάδας στους δυτικούς κόλπους είναι αδιαπραγμάτευτη και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Ο κ. Λιου μάλιστα μίλησε με σαφήνεια και για τους εν λόγω κινδύνους, τους οποίους, σύμφωνα με πηγές στην Ουάσιγκτον, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Πριν από λίγες ημέρες άλλωστε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «το θέμα της Ελλάδας μάς απασχολεί υπό μια ευρύτερη έννοια, πέραν της οικονομικής».
από tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.