Η συγκεκριμένη απόφαση να προωθηθεί ένα Grexit προέκυψε σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο YLE έπειτα από τις απειλές του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Αληθινών Φινλανδών, που αναδείχθηκε σε δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές του Απριλίου να ρίξει την κυβέρνηση συνασπισμού, σε περίπτωση που αυτή τασσόταν υπέρ ενός νέου πακέτου για την Ελλάδα.
Ο πρόεδρός του κόμματος, ο Τίμο Σόινι, υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, επαναλαμβάνει εδώ και μήνες ότι η Ελλάδα θα λύσει τα προβλήματά της εγκαταλείποντας το ευρώ και υποτιμώντας το νόμισμά της.
Το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ έγραψε στο Twitter από τις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει την εντολή που τού έχει δοθεί από την Μεγάλη Επιτροπή του φινλανδικού Κοινοβουλίου, όσο διεξάγονται οι συνομιλίες στο πλαίσιο του Eurogroup. Την ίδια στάση τήρησε το φινλανδικό κοινοβούλιο.
Πάντως, η Φινλανδία από μόνη της δεν μπορεί να εμποδίσει την έγκριση ενός τρίτου προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Κι αυτό γιατί η ιδρυτική συνθήκη του ESM προβλέπει τη δυνατότητα διεξαγωγής έκτακτης ψηφοφορίας όπου για το το ελληνικό αίτημα δεν απαιτείται ομόφωνη απόφαση, αλλά μπορεί να υπερψηφιστεί και με πλειοψηφία 85%.
Η βαρύτητα ψήφου της κάθε χώρας εξαρτάται από το ποσοστό συνεισφοράς του κεφαλαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ESM, στη Φινλανδία αντιστοιχεί στο 1,785% του συνόλου ενώ η Ελλάδα έχει το 2,796% της ψήφου.
Οι δύο χώρες που μπορούν από μόνες τους να σπάσουν το 85%, είναι η Γερμανία, (26,962% της ψήφου) και η Γαλλία (20,247% της ψήφου).
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.