Tις θέσεις της εντός και εκτός συνόρων προσπαθεί να «ξεκαθαρίσει» η κυβέρνηση, ενώ τα στενά χρονικά περιθώρια θέτουν μετ' επιτάσεως την ανάγκη για ταχεία διευθέτηση των κάθε λογής ανοιχτών ζητημάτων, που είναι συνδεδεμένα πλέον με την αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση άσκησε έντονη κριτική σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης για την ανάγκη να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της Ε.Ε. και να αποφευχθεί η ακροδεξιά οπισθοδρόμηση.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συζήτηση με τους Μπερνάρ Καζνέβ και Τόμας ντε Μέζιερ με το προσφυγικό στο επίκεντρο στους οποίους τόνισε ότι «η Ελλάδα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια ώρα οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους είναι αμείλικτοι».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι όλοι πρέπει τηρήσουν τις δεσμεύσεις που επίσης έχουν αναλάβει.
Η μεταξύ τους συζήτηση επικεντρώθηκε στη διαχείριση του προσφυγικού κατά την επόμενη χρονική περίοδο με έμφαση στην εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας, και ιδιαίτερα στη μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια, και την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας.
«Απαράδεκτες οι πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα»
H κυβέρνηση χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα και εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την τάση ορισμένων χωρών τής Κεντρικής Ευρώπης να έχουν εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την επίσημη πολιτική της Ε.Ε.Πηγές του Μαξίμου υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων της Ε.Ε. για το προσφυγικό, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε εθνικό επίπεδο από πολλά κράτη που δεν τηρούν την πολιτική της Ευρώπης,.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το παιχνίδι του καταλογισμού ευθυνών «blame game» δεν έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. «Επιτυχία μπορεί να είναι μόνο η υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές. Η θέση αυτή, έχει την υποστήριξη της πλειονότητας των κρατών-μελών της ΕΕ και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που «βρίσκεται στο 0,17% της υλοποίησής του. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει ξεκινήσει, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τις συμφωνίες επανεισδοχής, για τους μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου».
«Προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική»
Στο σημείο αυτό, η Αθήνα συγκεκριμένα σημειώνει ότι «παρά την κοινή δέσμευση της Ε.Ε. στο προσφυγικό, μια σειρά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης -Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία-, προσπαθούν να χαράξουν μια διαφορετική πολιτική, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η πολιτική αυτή έχει τα εξής χαρακτηριστικά:Ολόκληρο τό άρθρο τής ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ τών ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΕΔΩ
- Την προσπάθεια να κλείσουν τα σύνορα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες για τους πρόσφυγες κατά παράβαση των ανθρωπιστικών αρχών και των αρχών αλληλεγγύης που έχουν συνυπογράψει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.
- Την άσκηση απαράδεκτων πιέσεων προς την Ελλάδα να αποστεί από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και να σταματήσει τις διασώσεις προσφύγων στον θαλάσσιο χώρο.
- Την άσκηση πίεσης προς την Ε.Ε. να κλείσουν τα σύνορα της Ελλάδας.
Οι προτάσεις αυτές:
- Την κατάθεση "ιδεών" άσχετων με οποιαδήποτε έννοια ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού και αδιανόητων για το ευρωπαϊκό αξιακό πλαίσιο.
- Ενσωματώνουν μια απαράδεκτη ακροδεξιά ξενοφοβική ρητορική, πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά πολιτικά πράγματα.
- Αποσκοπούν στην δημιουργία κλίματος για εσωτερική πολιτική κατανάλωση.
- Διασπούν την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική σε ένα τεράστιας σημασίας ζήτημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.