Παρακάμπτοντας τις χώρες που αντιδρούν, έντεκα Ευρωπαίοι ηγέτες και ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου πρόκειται να συζητήσουν αύριο το ζήτημα των μετεγκαταστάσεων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία στην Ε.Ε. H Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ επανέλαβε χθες την κάθετη αντίθεσή της στο κλείσιμο των συνόρων.
«Θα αφιερώσω όλες μου τις δυνάμεις την Πέμπτη και την Παρασκευή στην ευρωτουρκική ατζέντα, που είναι η σωστή μέθοδος αντιμετώπισης» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι το διακύβευμα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη βελγική πρωτεύουσα είναι το αν θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό σε συνεργασία με την Τουρκία «ή αν θα τα παρατήσουμε και θα κλείσουμε τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα είχε για την Ελλάδα, την Ε.Ε. και τη ζώνη του Σένγκεν».
Προκειμένου όμως οι μετεγκαταστάσεις από την Τουρκία να αποτελέσουν όντως λύση, θα πρέπει να επιλυθεί το θεμελιώδες πρόβλημα των αριθμών. Ενώ οι περυσινές αφίξεις στην Ε.Ε. προσέγγισαν το ένα εκατομμύριο και οι ρυθμοί εξακολουθούν αμείωτοι φέτος, οι εθελοντικές δεσμεύσεις των κρατών βρίσκονται σε άλλη τάξη μεγέθους. Μία από τις χώρες που προθυμοποιούνται να δεχθούν πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία είναι η Αυστρία, η οποία έχει δεσμευθεί ότι φέτος θα υποδεχθεί το πολύ 37.500 πρόσφυγες, σχεδόν τρεις φορές λιγότερους απ’ ό,τι πέρυσι. Η Γαλλία έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ξεπεράσει τους 30.000, ενώ η Βρετανία θα δεχθεί, σε βάθος χρόνου, 20.000.
Η συνάντηση των έντεκα συν μιας χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στην αυστριακή πρεσβεία στις Βρυξέλλες πριν από τη σύνοδο, είναι μία παραδοχή ότι στο επίπεδο των «28» η συναίνεση λείπει. Αλλά και μεταξύ των 11, οι προσεγγίσεις διαφέρουν, με την Αυστρία να προχωρά ενεργά στο κλείσιμο των συνόρων της. Χθες, οι αυστριακές αρχές ανακοίνωσαν νέα έργα κατασκευής φράχτη γύρω από τα συνοριακά περάσματα προς τη βορειοϊταλική επαρχία που οι Αυστριακοί αποκαλούν Νότιο Τιρόλο. Κύριοι εκφραστές της πίεσης για κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια είναι οι 4 του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία), χώρες που τη Δευτέρα εξέδωσαν ανακοινωθέν με το οποίο χαρακτηρίζουν το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν λειτουργήσουν οι υπόλοιπες προσεγγίσεις.
Ως προθεσμία για την εφαρμογή του σχεδίου θέτουν τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο. Η ΠΓΔΜ προσυπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν, αν και η ηγεσία της είναι διχασμένη ανάμεσα στην επιθυμία να ανακόψει τις αφίξεις προσφύγων και την αναγκαιότητα της διατήρησης καλών σχέσεων με την Ελλάδα.
Μέχρι τη σύνοδο αυτή θα έχουν μεσολαβήσει οι εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια, στις 13 Μαρτίου, οι οποίες ενδέχεται να μετατραπούν σε δημοψήφισμα για την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου στο προσφυγικό. Αναλυτές θεωρούν ότι στις εκλογές αυτές μπορεί να φθάσει στην καγκελαρία «ο λογαριασμός», αλλά πιστεύουν ότι η καγκελάριος δεν θα αναθεωρήσει τη θεμελιώδη δέσμευσή της στην πολιτική των ανοιχτών συνόρων. «Πολλές από τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών συνηγορούν στο ότι η Μέρκελ, η ορθολογική φυσικός που πηγαίνει τη σκέψη της ώς το τέλος, θα προτιμούσε την αποτυχία της καγκελαρίας της από το να εγκαταλείψει την πίστη σε μία Ευρώπη χωρίς σύνορα» έγραψε χθες η «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.