Η Ευρώπη κατευθύνεται προς ένα «κατακλυσμιαίο γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του ευρώ και στο τέλος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος» προειδοποιεί ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Business Insider με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου, ο Στίγκλιτς τονίζει ότι ένα «καταστροφικό» πολιτικό γεγονός -ανάλογο της απόφασης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.- που θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του ευρώ είναι πλέον πολύ πιθανό.
«...Παρατηρείται μια αυξανόμενη επιθετικότητα προς το ευρώ, η οποία εξελίσσεται δυστυχώς σε ακόμα μεγαλύτερη εχθρότητα προς το ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο και τις φιλελεύθερες αξίες. Αυτό θα είναι το τέλος… Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι η οριστική συναίνεση ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί.
»Η διάγνωση θα είναι η κατάργηση του κοινού νομίσματος και η διατήρηση του υπόλοιπου οικοδομήματος ή η ευρύτερη απόρριψη μιας Ευρώπης που δεν λειτουργεί όπως ακριβώς έκανε η Βρετανία. Η ανησυχία μου είναι ότι ένα τέτοιου είδους πολιτικό γεγονός σαν το Brexit θα είναι αυτό που θα αποτελέσει τον καταλύτη για την αλλαγή».
Σε ερώτηση για το αν τα συνεχιζόμενα πολιτικά και οικονομικά προβλήματα της Ιταλίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα τέτοιο γεγονός, ο Στίγκλιτς συμφώνησε τονίζοντας ότι «αποτελεί μεγάλο κίνδυνο. Αρκετοί άνθρωποι προσπαθούν σήμερα να μεταπείσουν τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι να αποσύρει τη δέσμευσή του ότι θα παραιτηθεί αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές δεν είναι το επιθυμητό... Το δημοψήφισμα αυτό δεν είναι απλώς ένα δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές αλλά και για τον ίδιο τον Ρέντσι».
Παρότι ο Ρέντσι είναι ανένδοτος, θεωρώντας ότι θα κερδίσει το δημοψήφισμα και θα επιτύχει τον στόχο του για μεταρρυθμίσεις στην ιταλική Γερουσία, ο Στίγκλιτς υποστηρίζει ότι καλύτερη επιλογή για τη σταθερότητα της Ευρώπης είναι η ακύρωση του ιταλικού δημοψηφίσματος.
«Το αίσθημα που έχω είναι ότι για την αποφυγή ενός καταστροφικού αποτελέσματος θα πρέπει να υπάρξει απόσυρση του δημοψηφίσματος. Διαφορετικά οδεύουμε προς ακόμη ένα κατακλυσμιαίο γεγονός».
Ο Στίγκλιτς αναφέρθηκε και στον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας, που είναι φορτωμένος με «κόκκινα» δάνεια και ιδιαίτερα ευάλωτος στις αντιδράσεις των αγορών μετά το Brexit.
Υποστήριξε ότι τα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος είναι αποτέλεσμα της περιττής ακαμψίας των κανόνων της ευρωζώνης και αντικατοπτρίζουν ένα από τα θέματα που αναπτύσσει στο βιβλίο του.
Ποικιλόμορφο περιβάλλον
Τη δυσκολία δηλαδή της καλής λειτουργίας του κοινού νομίσματος στο περιβάλλον ποικιλομορφίας της Ευρώπης.«Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, θεσμοί, και πολιτικοί που να ευαισθητοποιούνται γι' αυτήν την ποικιλομορφία» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «η Ιταλία αντιπροσωπεύει μια περίπτωση που για μια ποικιλία ιστορικών λόγων -ίσως και μάρκετινγκ- εκτός από τους παραδοσιακούς επενδυτές μεταξύ των ομολογιούχων υπάρχουν και πολύ συνηθισμένοι άνθρωποι.
»Αν αυτοί αναλάβουν το κόστος εκκαθάρισης του τραπεζικού τομέα (bail in), θα χτυπηθούν -όπως συνέβη στην Κύπρο- οι καταθέτες. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο η ευρωπαϊκή ακαμψία μπορεί να έχει τελικά πολύ υψηλό κόστος τόσο για τη δημοκρατία όσο και για την Ιταλία και για το μέλλον της ευρωζώνης».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.