Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

29 κατασκευαστές φορολογικών παραδείσων συνιστούν offshore...

Μαύρη λίστα με 29 «παραδείσους»
Φορολογικοί παράδεισοι Για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με «μη συνεργάσιμα κράτη» θα πρέπει ο φορολογούμενος να αποδείξει ότι οι δαπάνες που ζητά να αναγνωριστούν προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα, αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές

Τους 29 φορολογικούς παραδείσους που αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία σχετικά με τους Ελληνες καταθέτες του εξωτερικού, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Πρόκειται για κράτη που αποφεύγουν συστηματικά να συνεργαστούν με την Ελλάδα και να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν σ’ αυτά Ελληνες φορολογούμενοι τους οποίους ελέγχουν οι φορολογικές αρχές της Αθήνας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτές τις χώρες η ίδρυση εξωχώριων εταιρειών ανθεί εξαιτίας του προνομιακού φορολογικού καθεστώτος.
Μεταξύ των κρατών αυτών, τα οποία το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στη μαύρη λίστα, είναι...
συνέχεια
...η ΠΓΔΜ, το Μονακό, ο Παναμάς, το Χονγκ Κονγκ, οι Μπαχάμες, ο Λίβανος, οι Φιλιππίνες, η Ουρουγουάη κ.ά.
Για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν συναλλαγές με τα κράτη της «μαύρης» λίστας, η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδά τους τις δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο (φορολογικό παράδεισο) ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Για να αναγνωριστούν οι συγκεκριμένες δαπάνες θα πρέπει ο φορολογούμενος να αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή.
Ωστόσο, δεν αποκλείεται η έκπτωση των δαπανών που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος-μέλος της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, εφόσον υπάρχει η νομική βάση για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ελλάδας και αυτού του κράτους-μέλους.
Aπό τις αρχές του έτους έχει ενεργοποιηθεί η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών (CRS), η οποία αφορά:
• Λογαριασμούς θεματοφυλακής (μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια).
• Καταθετικούς λογαριασμούς.
• Ασφαλιστήρια συμβόλαια με αξία εξαγοράς ή ασφαλιστήρια συμβόλαια προσόδων.
• Ακαθάριστα ποσά τόκων, μερισμάτων και λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον δηλωτέο λογαριασμό. 

21.02.2017
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.