Βουλή: Κάλεσμα Στουρνάρα - Χουλιαράκη για το άμεσο κλείσιμο της β' αξιολόγησης
συνέχεια
«Η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αναμένεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να συμβάλει στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας. Λίγη ώρα αργότερα, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε συγκεκριμένα τη «γρήγορη ολοκλήρωση αξιολόγησης» ως μία από τις προϋποθέσεις για δρομολόγηση θετικών εξελίξεων. «Η κυβέρνηση δεν μοιάζει να ανησυχεί ιδιαίτερα», σημείωσε από την πλευρά του ο τρίτος εκ των ομιλητών στη συγκεκριμένη εκδήλωση αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «οι περιστάσεις είναι κρίσιμες» και πως χρειάζεται αλλαγή όχι μόνο των «ταχυτήτων» της κυβέρνησης αλλά και του μείγματος της οικονομικής πολιτικής.
Στα αναγκαία για την έξοδο από την κρίση, ο κ. Στουρνάρας μεταξύ άλλων προσέθεσε και την παράμετρο της αποφυγής συγκρούσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που δημιουργούν κλίμα πόλωσης –καταστροφικής, όπως έχουν καταδείξει άλλες περιπτώσεις μεγάλων κρίσεων χρέους στη χώρα κατά το παρελθόν: «Οι λόγοι για τους οποίους το κόστος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας υπερέβη το αντίστοιχο κόστος άλλων κρατών-μελών σε πρόγραμμα, έχουν συζητηθεί αναλυτικά. Εντοπίζονται σε μια σειρά παράγοντες, όπως: χειρότερες αρχικές συνθήκες, αδυναμίες στο σχεδιασμό των προγραμμάτων, λανθασμένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις, κυρίως όμως διστακτικότητα των ελληνικών κυβερνήσεων να οικειοποιηθούν και να εφαρμόσουν με συνέπεια τα προγράμματα, ένα συγκρουσιακό κοινωνικό και πολιτικό κλίμα, που πολώθηκε από την απουσία συναίνεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης, κάτι που επιτεύχθηκε, αλλού σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλού σε μικρότερο, σε όλα τα άλλα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, που εφάρμοσαν ανάλογα προγράμματα», ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Χρειάζεται «συνεννόηση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων», τόνισε με τη σειρά του και ο κ. Μαραβέγιας. Για την «αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας κοινής (εθνικής) συναίνεσης σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων» μίλησε ο κ. Λιαργκόβας και συνέχισε: «Το ζήτημα του χρέους μπορεί να έχει ανάγκη τεχνοκρατικής τεκμηρίωσης, όμως αποτελεί ένα κατεξοχήν πολιτικό θέμα. Η οποιαδήποτε προσπάθεια είτε σε επίπεδο Επιτροπής Κοινοβουλίου είτε σε επίπεδο εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας για να είναι επιτυχής, χρειάζεται τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων. Μόνο έτσι θα έχει μια ισχυρή φωνή προς τα έξω. Μόνο έτσι θα μπορέσει να καταλήξει σε προτάσεις που θα έχουν εφαρμογή».
Με αφορμή τις αναφορές αυτές, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι η ΝΔ επέδειξε εμπράκτως την διάθεσή της για συναίνεση, ψηφίζοντας το τρίτο μνημόνιο, αλλά συνέχισε ασκώντας κριτική στην πολιτική των δύο τελευταίων ετών που οδήγησε –όπως είπε- σε αχρείαστες θυσίες τους πολίτες.
«Χρειάζεται αλλαγή πλεύσης», πρόσθεσε, προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γερ. Μπαλαούρα που παρακολουθούσε την εκδήλωση. «Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε σαν να ήταν κομματική εκδήλωση. Θέλω να δώσω απάντηση» είπε, αλλά ο συντονιστής της εκδήλωσης και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Γραφείου Προϋπολογισμού καθηγητής Π.Καζάκος απέτρεψε την «κόντρα». Ο κ. Μπαλαούρας ακούστηκε να σχολιάζει λίγο αργότερα: «Ηθελα να κάνω κριτική στον Χατζηδάκη Δεν βγήκαμε από παρθενογένεση, παραλάβαμε ένα κράτος διαλυμένο. Και είναι δύσκολο να φτιάξεις κάτι διαλυμένο, με φοροδιαφυγή, με λεηλασία δημοσίου πλούτου, πελατειακές σχέσεις, διαπλοκή κράτους - ΜΜΕ και τραπεζών …όλα αυτά θα έλεγα. Δυστυχώς δεν επετράπη και κάνω κριτική στην διαδικασία. Υπάρχει δυσαρέσκεια και δυσφορία».
Την εκδήλωση και τις ομιλίες παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Ν.Βούτσης, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, και πολλά άλλα στελέχη του πολιτικού προσωπικού.
kathimerini.gr
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή "Ν.Μ."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.