Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Γεράσιμος Γιακουμάτος: Πολύ αργά για τάματα


ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗΣ

Τι είναι πιο σημαντικό για να κρίνει κανείς τη Ν.Δ.; Οτι δεκαέξι βουλευτές της υπέγραψαν την ερώτηση για το «Τάμα του Εθνους»; Ή ότι ο πρόεδρός της, μόλις αντελήφθη την πρωτοβουλία των βουλευτών του, έσπευσε να τους υποχρεώσει να αποσύρουν την υπογραφή τους;
Μάλλον και τα δύο. Η κατάθεση της ερώτησης δείχνει τι κόμμα είναι η Ν.Δ. Η απόσυρσή της δείχνει τι κόμμα θέλει να γίνει.
Πιο προβεβλημένος ανάμεσα στους illuminati του Tάματος, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ενσαρκώνει τη Ν.Δ. όπως είναι. Μπορεί να ξεχωρίζει για τη ροκοκό εκφραστικότητά του, αλλά ιδεολογικά, πολιτικά –για να μην πούμε και πολιτισμικά– ενσαρκώνει τον μέσο όρο του στελεχικού δυναμικού του κόμματος.
Δεν ήταν άλλωστε η πρώτη φορά που ο βουλευτής έδινε στον Μητσοτάκη την ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι διατεθειμένος να συμβιβαστεί με παλαιοδεξιούς αυτοματισμούς. Η πρώτη ήταν όταν υποχρεώθηκε να απολογηθεί δημοσίως για τη δήλωσή του ότι η ομοφυλοφιλία είναι μεταδοτική. Τα σωφρονιστικά μέτρα απέναντι στη Δεξιά που εκπροσωπεί ο Γιακουμάτος τονώνουν το προοδευτικό προφίλ του προέδρου της Ν.Δ. Θα μπορούσε, όμως, κάποιος να διαβάσει το παράδειγμα του βουλευτή και αντίστροφα. Τα προεδρικά μέτρα έχουν άμεσο επικοινωνιακό αντίκτυπο, αλλά δεν έχουν μόνιμο «παιδαγωγικό» αποτέλεσμα.
Απόδειξη, η αντίδραση του ίδιου του Γιακουμάτου ο οποίος, μετά την απόσυρση της ερώτησης, δήλωνε αμέριμνος ότι θα την υπέγραφε ξανά, εάν του δινόταν ευκαιρία. «Γι’ αυτό είναι οι ερωτήσεις, για να κατατίθενται», είπε, καταφέρνοντας να μην πνιγεί από την ταυτολογία.
Η νέα ηγεσία περιορίζεται στο να χαλιναγωγεί, αντί να αποπέμπει, τους Γιακουμάτους όχι χωρίς λόγο. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλει να προκαλέσει εσωκομματικούς κλυδωνισμούς, τώρα που το κόμμα πλέει δημοσκοπικά πλησίστιο. Ο άλλος, ανομολόγητος, λόγος είναι ότι ελπίζει πως το πρόβλημα θα λυθεί στην κάλπη. Θα το λύσουν οι ψηφοφόροι, σταυρώνοντας τα φρέσκα ονόματα στα ανανεωμένα «γαλάζια» ψηφοδέλτια. Καθαρίζοντας δηλαδή τη μελλοντική κυβερνητική πλειοψηφία από τα κομματικά απολιθώματα.
Πρόκειται για έναν υπολογισμό τόσο επισφαλή, που ακούγεται κάπως σαν τάμα.
                   18.02.2017
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
                kathimerini.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.