Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Οικονομική Εισαγγελία: «Ξεσκονίζουν» 54 επιχειρήσεις...

για τα δανεικά και... αγύριστα...  
«Ξεσκονίζουν» 54 επιχειρήσεις για τα δανεικά και... αγύριστα - MediaΣτο στόχαστρο της Οικονομικής Εισαγγελίας αλλά και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν 54 επιχειρήσεις οι οποίες δανειοδοτήθηκαν αδρά, αλλά τα δάνειά τους «κοκκίνισαν», με την πορεία τους ωστόσο να είναι θολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από έρευνα της Αρχής κρίθηκε ότι πρέπει να ερευνηθούν κατ' αρχήν 54 εταιρείες που κατά το παρελθόν δανειοδοτήθηκαν με μεγάλα ποσά, αλλά είναι αμφίβολο εάν τα δάνεια που πήραν χρησιμοποιήθηκαν για τους σκοπούς που δόθηκαν. Ηδη από τον πρώτο έλεγχο έχουν εντοπιστεί 36 εταιρείες που έχουν ενεργό ΑΦΜ και 18 εξωχώριες εταιρείες, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να καλούνται οι υπεύθυνοί τους.

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της μίας δεν έδειξαν διάθεση συνεργασίας, η δεύτερη βρίσκεται σε πτώχευση, η τρίτη έχει ανταποκριθεί στον έλεγχο, ενώ μία ακόμη, μετά τον φορολογικό έλεγχο στον οποίο υπεβλήθη, κατέβαλε φόρο 3,8 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος το «ξεψάχνισμα» όλων, η πορεία των δανείων και η αναζήτηση ποινικών ή φορολογικών ευθυνών τόσο των εταίρων όσο όμως και εκείνων των τραπεζικών στελεχών που είτε χορήγησαν δάνεια με επισφάλειες είτε δεν έλεγξαν ως όφειλαν το.... δρομολόγιο των ποσών, αφού εκτιμάται ότι πολλά δάνεια κατέληξαν σε τσέπες ή σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Ο έλεγχος της διαδρομής των χρημάτων είναι...
 συνέχεια
...πολύ σημαντικός γιατί πολλοί επιχειρηματίες της καλής εποχής του... ευρώ φρόντιζαν μεγάλο μέρος του δανεισμού τους να το διοχετεύουν σε αγορές περιουσιακών στοιχείων ή σε στήριξη ενός πολυδάπανου τρόπου ζωής, μετατρέποντας το κεφάλαιο κίνησης των εταιρειών τους σε... κεφάλαιο κίνησης της πολυτελούς ζωής τους. Οι καιροί όμως πέρασαν και όταν στέρεψε η τραπεζική χρηματοδότηση «ξέχασαν» να καταβάλουν ακόμη και τους τόκους με αποτέλεσμα δάνεια πολύ μεγαλύτερα των 3 εκατομμυρίων ευρώ να χαρακτηριστούν «κόκκινα», δηλαδή μη εισπράξιμα από τις τράπεζες -καθώς δεν είχε δοθεί καμία περιουσιακή εγγύηση για την εξασφάλισή τους- και να μεταμορφωθούν σε ζημίες στους ισολογισμούς των τραπεζών. Αυτό είναι άλλωστε που σήμερα αγωνίζονται να καλύψουν οι τράπεζες: τις ζημίες που τους προκάλεσαν οι απλόχερες δανειοδοτήσεις τους, με συνεχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ο ενδελεχής έλεγχος και το πάντρεμα των λιστών μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσιμα συμπεράσματα. Εάν, για παράδειγμα, ένα φυσικό πρόσωπο ή μία εταιρεία δεν αποπληρώνει τα δάνειά της και την ίδια περίοδο στέλνει εμβάσματα στο εξωτερικό, πιθανολογείται ότι αυτά τα ποσά είναι προϊόντα του δανείου. Σε αυτό το σημείο οι εξηγήσεις των εμπλεκομένων είναι απαραίτητες.

Η εισαγγελική έρευνα δεν θα μείνει μόνο στο επιλεγέν δείγμα των πρώτων 54 επιχειρήσεων που τώρα ελέγχει το ΚΕΜΕΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων), αφού μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος θα «μετατοπιστεί» στις υπόλοιπες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν στο σύνολό τους αυτές οι επιχειρήσεις δανειοδοτήθηκαν με ποσά πάνω από 30 εκατομμύρια. Συνολικά οι επιχειρήσεις που έχουν μπει στο μικροσκόπιο είναι περίπου 100 και οι χορηγήσεις που έλαβαν από το 2009 αγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ.

Η αναφορά Κουρουμπλή
Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των «ανείσπρακτων» «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων ξεκίνησε με αφορμή αναφορά του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή, πριν από ενάμιση χρόνο, με επίσκεψή του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, ο κ. Κουρουμπλής ζητούσε τη διενέργεια όλων των νόμιμων ενεργειών εκ μέρους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να καταλογιστούν ευθύνες σε όσους αποδειχθεί ότι με τις πράξεις τους ζημίωσαν τις δανείστριες τράπεζες και κατ' επέκταση τους μετόχους τους και το Ελληνικό Δημόσιο. Επιπροσθέτως, ζητούσε να διερευνηθεί η διαχείριση των διατεθέντων δανειακών κεφαλαίων από τις δανείστριες εταιρείες, καθώς και η περιουσιακή κατάσταση των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται στη διοίκηση και λειτουργία τους. Αναλυτικότερα, ο Π. Κουρουμπλής ζητούσε να ερευνηθεί:

• Ποια είναι και ποιου ύψους (κατά περίπτωση) τα «ανείσπρακτα» δάνεια που χορήγησαν οι συστημικές τράπεζες την τελευταία 15ετία, λαμβανομένων υπόψη των συγχωνεύσεων - εξαγορών που μεσολάβησαν.

• Ποια ήταν η οικονομική κατάσταση των δανειζόμενων εταιρειών και φυσικών προσώπων και αν η κατά Τράπεζα, Διεύθυνση Μεγάλων Επιχειρήσεων ή Επιτροπή Χορηγήσεων ενέκρινε τη δανειοδότησή τους με βάση συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια και μοντέλα αξιολόγησης πιστοδότησης σε συνάρτηση με προσκομισθέν βιώσιμο σχέδιο επιχειρηματικής δράσης.

Με ποια διαδικασία οι τράπεζες παρακολούθησαν τις εκταμιεύσεις και τη διάθεση των κεφαλαίων και πιστοποίησαν την υλοποίηση του έργου για το οποίο χορηγήθηκαν τα «ανείσπρακτα» δάνεια.

Τα CD με τις λίστες
Οπλο στα χέρια του εισαγγελέα Γ. Δραγάτση που διενεργεί την έρευνα ο κατάλογος των εταιρειών, αλλά και CD των εμβασμάτων του εξωτερικού και τα ονόματα που περιέχονται στις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς, Λουξεμβούργου, ομολόγων...

Πηγή: ethnos, topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.