Δελτίο Τύπου
Έκθεση κοσμήματος της Ευγενίας Μπόνη
1-12 Ιουλίου 2017
Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση» αίθουσα Ματογιάννι
Ο Δήμος Μυκόνου και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Έκθεση Κοσμήματος της Μυκονιάτικης καταγωγής, σχεδιάστριας Ευγενίας Μπόνη με τίτλο «Γυναίκα-Κόσμημα. Συγκριτικά στοιχεία Πολιτισμών» το Σάββατο 1η Ιουλίου στις 22.00΄. Ομιλητές εκδήλωσης εγκαινίων: Ευγενία Μπόνη, Γιάννης Τσόλκας Καθηγητής Ιστορίας της Λογοτεχνίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Η έκθεση που θα διαρκέσει από 1η έως 12 Ιουλίου φιλοξενείται στην αίθουσα στην οδό Ματογιάννι της Δημοτικής Πινακοθήκης «Μαρία Ιγγλέση» και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου. H έκθεση αποτελείται από τις ξεχωριστές δημιουργίες της Ευγενίας Μπόνη, του οίκου κοσμημάτων BONI, που έχουν εντυπωσιάσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η σχεδιάστρια αντλεί την έμπνευση της από τους Αρχαίους Πολιτισμούς και από την Αρχαία Ελλάδα. Παίρνει στοιχεία και τα προσαρμόζει στις απαιτήσεις της σύγχρονης γυναίκας. Τα δένει με χρυσό, λευκόχρυσο ή ασήμι και τα αναδεικνύει με πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες. Κάθε κόσμημα είναι μοναδικό.
Η Ευγενία Μπόνη γεννήθηκε στην Αθήνα από Μυκονιάτες γονείς. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά την κέρδισε η ζωγραφική και το σχέδιο κοσμήματος. Οι πρώτες τις δημιουργίες τις άνοιξαν τις πόρτες του Μουσείου Τέχνης του Dallas, αφού ήρθε πρώτη στον κόσμο σε παγκόσμιο διαγωνισμό ανάμεσα σε 34 χώρες. Λίγα χρόνια μετά, κερδίζει διαγωνισμό στο Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης και οι συλλογές της, φτάνουν μέχρι και την Ιαπωνία και τα Εμιράτα, όπου και σχεδιάζει για τους Πρίγκηπες του Bahrain, για το παλάτι του Abu Dhabi και του Dubai. Η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας φοράει με πολλή αγάπη καρφίτσα και σκουλαρίκια από την Μυκηναϊκή περίοδο, σχεδιασμένα από την Ευγενία.
Δύο τιμητικές διακρίσεις για τα κοσμήματα «ΒΟΝΙ» από τον Δήμο Αθηναίων και το παγκόσμιο βραβείο «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τις γυναίκες δημιουργούς, αποδεικνύουν την αγάπη γι’ αυτό που κάνει, το όραμα, την έμπνευση και την έκφραση ευαισθησίας, που από το πιο μικρό κομμάτι που σχεδιάζει μιλάει αυθόρμητα η λεπτότητα και η ομορφιά του «διαφορετικού».