Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Πώς θα κατανεμηθούν τα 8,6 δισ. ευρώ της δόσης...

Τι θα γίνει με την ποσοτική χαλάρωση...
Το ταμείο της χθεσινής απόφασης του Eurogroup επιχειρεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο με δεδομένες τις ασάφειες που περιλαμβάνονται στο ανακοινωθέν για το...
ζήτημα του χρέους, η ΕΚΤ φαίνεται προς το παρόν να έχει ακόμη «δεμένα» τα χέρια της αναφορικά με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. 

Υπό αυτό το πρίσμα, το ΔΝΤ μπορεί να συναίνεσε για επί της αρχής συμμετοχή στο πρόγραμμα – χωρίς εκταμιεύσεις δόσεων προς το παρόν- ωστόσο συνεχίζει τις πιέσεις για άμεση διευκρίνιση των παραμέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Και μέσα σε όλα αυτά ήρθε η απειλή της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Σλοβακίας ότι θα μπλοκάρουν τη δόση, σε περίπτωση που δεν αρθούν οι διώξεις κατά αξιωματούχων που είχαν τοποθετηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η δόση και τα εμπόδια
Το πιο άμεσο και απτό αποτέλεσμα της χθεσινής απόφασης είναι η εκταμίευση της δόσης ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Βέβαια...
συνέχεια
...αυτή θα γίνει σε δύο δόσεις, όπως εξήγησε χθες ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Η μία ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ θα εγκριθεί στις αρχές Ιουλίου και το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από πλευράς της Ελλάδας. Ειδικότερα από την πρώτη υποδόση, τα 6,9 δισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, και τα 800 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία.

Η δεύτερη υποδόση, ύψους 800 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Βεβαίως για να εκταμιευθούν τα χρήματα αυτά, η συμφωνία για την αξιολόγηση θα πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Την Τετάρτη αναμένεται να δώσει το πράσινο φως η αρμόδια επιτροπή της Bundestag. Παράλληλα όμως θα πρέπει να ξεπεραστεί και ένας σκόπελος που προέκυψε την τελευταία στιγμή. Δηλαδή θα πρέπει να απαλλαχθούν από τις διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος τους, τρεις αξιωματούχοι του ΤΑΙΠΕΔ από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σλοβακία. Το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο καθησυχάζει λέγοντας πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να ξεπεραστεί το εν λόγω ζήτημα, ενώ αντίστοιχα καθησυχαστική εμφανίστηκε και η Κομισιόν.

Δύσκολα το QE
Το κύριο επίδικο ωστόσο της συμφωνίας είναι το εάν ή όχι θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έπειτα και από την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης για το χρέος, τα οποία σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος υπό την αίρεση της επιτυχούς εφαρμογής του. Τα μηνύματα από την ΕΚΤ ωστόσο προς το παρόν δεν είναι ενθαρρυντικά. Χθες, αξιωματούχοι ανέφεραν πως τα εν λόγω μέτρα ήταν ένα βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ενώ σήμερα το Reuters επικαλούμενο πηγή της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως «χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς το χρέος για να περιληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων», δήλωσε η πηγή.

Όμως όπως φαίνεται από την τοποθέτηση της ΕΚΤ δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος για πανηγυρισμούς από τη στιγμή που η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ περνά μέσα από την αποσαφήνιση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Όπως αναφέρει η Καθημερινή το μήνυμα από την Φρανκφούρτη είναι σαφές: ο αντικειμενικός σκοπός της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, όπως τον είχε προσδιορίσει η ίδια η κυβέρνηση δεν επετεύχθη.

Ο ρόλος του ΔΝΤ
Την ίδια ώρα η Κριστίν Λαγκάρντ, παρά το γεγονός ότι συμφώνησε να εισηγηθεί επί της αρχής έγκριση του προγράμματος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, δηλαδή συμμετοχή σε πρώτη φάση χωρίς εκταμίευση δόσεων, επιμένει στην ανάγκη αποσαφήνισης των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους ώστε να συμμετάσχει το Ταμείο χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι πιστωτές αναγνωρίζουν πως το χρέος θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, αλλά πιστεύω πως η απόφαση αυτή αποτελεί ισχυρή έκφραση στήριξης της Ελλάδας. (…)Είμαι αποφασισμένη να πάω στο ΔΣ και να προτείνω έγκριση συμφωνίας επί της αρχής που σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει με το πρόγραμμα και θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρχει σαφήνεια ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για αναδιάρθρωση χρέους από τους πιστωτές. Άρα έχουμε δεσμευθεί, θέλουμε άμεση αποσαφήνιση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους τώρα και θα περιμένουμε έως ότου καταλήξουμε σε αυτό»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.