Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

"Μετακομίζουν" από Λονδίνο ...μάλλον πρός Φρανκφούρτη...!

H Φρανκφούρτη επωφελείται από το Brexit...

Deutsche Welle: H Φρανκφούρτη επωφελείται από το BrexitΑν το Brexit είναι σκληρό  ή ήπιο, δεν φαίνεται να απασχολεί τη Φρανκφούρτη. Ένα χρόνο μετά το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, το Brexit, όποια έκφανση κι αν τελικά λάβει, αποτελεί για την Φρανκφούρτη μια μεγάλη ευκαιρία και για αυτό προετοιμάζεται καταλλήλως.

Εδώ και έναν χρόνο κορυφαίες εταιρείες από τον κλάδο των συμψηφιστικών συναλλαγών  (clearing), η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), αλλά και πολυάριθμες ξένες τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να μετακομίσουν από το Λονδίνο στο μεγάλο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Γερμανίας, στις όχθες του ποταμού Μάιν. Εκεί άλλωστε έχει τα κεντρικά της η ΕΚΤ, αλλά και πολλές σημαντικές τράπεζες χωρών εκτός ΕΕ.

Μεγάλο στοίχημα για τη Γερμανία

«Οι εταιρείες clearing έχουν ιδιαίτερη σημασία» αναφέρει ο Ουμπέρτους Βετ, επικεφαλής του λόμπι Frankfurt Main Finance. Πρόκειται για έναν σημαντικό κλάδο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στον οποίο δραστηριοποιούνται τραπεζίτες, χρηματιστές, επιστήμονες και εξειδικευμένο προσωπικό. Καθημερινά εμπορικές εταιρείες από όλο τον κόσμο εκκαθαρίζουν και συμψηφίζουν απαιτήσεις αξίας άνω του μισού δισ. ευρώ. Η διαδικασία αυτή είναι σημαντική ιδίως για τις τράπεζες, διότι έτσι μπορούν να διασφαλίζουν τις αξιώσεις τους απέναντι στους κινδύνους που απορρέουν από τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών ή από τις μεταβολές των επιτοκίων. Επίσης πολλοί εξαγωγικοί όμιλοι χρησιμοποιούν παράγωγα ως αντασφάλιση για τις διακυμάνσεις στις χρηματαγορές. 

Τη σημασία αυτών των δραστηριοτήτων αναγνωρίζουν πλέον και οι πολιτικοί, τόσο στη Μ. Βρετανία, όσο και στη Γερμανία. Μέχρι πρότινος το κατεξοχήν κέντρο αυτού του κλάδου στην Ευρώπη ήταν το Σίτι του Λονδίνου. Μάλιστα οι Βρετανοί είχαν επιτύχει να εκδώσει το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων μία απόφαση, σύμφωνα με την οποία η εποπτεία των συναλλαγών clearing πρέπει να γίνεται από μία Αρχή που εδρεύει μεν στην ΕΕ, αλλά όχι απαραίτητα σε κράτος-μέλος της ευρωζώνης.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το ερώτημα, κατά πόσον η Αρχή αυτή μπορεί να επέμβει απέναντι στα μεμονωμένα κράτη-μέλη. Έτσι, ο κλάδος των εταιρειών clearing έχει βαρύνουσα θέση για τη συνολική λειτουργία του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος, εξηγεί ο Βετ.
Υπέρ της μεταφοράς της έδρας αντίστοιχων εταιρειών από τη Μ.Βρετανία στη Γερμανία τάσσεται και ο Μίκαελ Μάιστερ, γ.γ. στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Θεωρεί ότι για να επιτευχθεί καλύτερα η εποπτεία αυτών των δραστηριοτήτων εντός του ευρωπαϊκού χώρου, αυτές θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να λαμβάνουν χώρα εντός της ΕΕ.

Τα πλεονεκτήματα της Φρανκφούρτης
Από την πλευρά της, η Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα πρότεινε μια συμβιβαστική λύση: να μεταφέρει εντός του ευρωπαϊκού χώρου μόνο ένα μέρος των δραστηριοτήτων clearing, αφήνοντας το υπόλοιπο ως έχει στο Λονδίνο. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιον Βάλντις Ντομπρόφσκις τονίζει ότι πρέπει να γίνουν ορισμένες «προσαρμογές» μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, αλλά επισημαίνει ότι οι Βρυξέλλες δεν επιμένουν πλέον στον «αυτοματισμό» μεταφοράς όλων των υπηρεσιών clearing από το Λονδίνο στη μελλοντική Ευρώπη των 27. 

Ο κλάδος του clearing δεν θεωρείται μόνο σημαντικός και συστημικός, αλλά και ιδιαίτερα επικερδής, ενώ συμβάλει στη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τον Ουμπέρτους Βεκ, οι πιθανότητες να μετατραπεί η Φρανκφούρτη τα επόμενα χρόνια σε ένα νέο «Σίτι» επί γερμανικού εδάφους είναι πολλές. Σε αυτό θα βοηθήσει βέβαια και η ενδεχόμενη μεταφορά της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EAT) με 189 εργαζόμενους από το Λονδίνο στην ίδια πόλη, κάτι που επιθυμεί και η καγκελάριος Μέρκελ. Η εγγύτητα με τα κεντρικά της ΕΚΤ είναι ένα από τα δυνατά χαρτιά της Φρανκφούρτης για τη διεκδίκηση της EAT,  δεδομένου ότι ούτως ή άλλως ΕΚΤ και ΕΑΤ συνεργάζονται ήδη στενά.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της Φρανκφούρτης είναι το εύκολα προσβάσιμο διεθνές αεροδρόμιό της, το μεγαλύτερο της ηπειρωτικής Ευρώπης, αλλά και οι δυνατότητες που παρέχει η πόλη για τη στέγαση διεθνών οργανισμών και πολυεθνικών εταιρειών. Όπως σημειώνει ενδεικτικά ο Ουμπέρτους Βεκ, η Φρανκφούρτη μπορεί μέχρι το 2020 να διαθέσει σε όλους τους ενδιαφερόμενους τουλάχιστον 20 νέα υπερσύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα και 300.000 τ.μ. επαγγελματικών χώρων. Εάν πράγματι ολοκληρωθεί αυτή η μετεγκατάσταση οργανισμών, ιδρυμάτων και εταιρειών, η Φρανκφούρτη αναμένεται να γνωρίσει νέα οικονομική άνθηση...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.