Ο
Μ. Αλέξανδρος με τις κατακτήσεις του δεν διέδωσε κανέναν παιονικό,
ιλλυρικό ή σκυθικό πολιτισμό· απόρροια των κατακτήσεών του ήταν η
διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS
Της Αλεξάνδρας Ροζοκόκη*
Η Μακεδονία είναι μία φυσική γεωγραφική περιοχή όπου ζουν Έλληνες, Σλάβοι της Π.Γ.Δ.Μ., Αλβανοί και Βούλγαροι. Η Ελλάδα έχει τη μισή περίπου έκταση αυτής της γεωγραφικής περιοχής, η Π.Γ.Δ.Μ. το 40% και η Βουλγαρία το 10%.
Στην Π.Γ.Δ.Μ. κατοικούν Σλάβοι, Αλβανοί, Τούρκοι, Σέρβοι και Ρομά· επίσημη γλώσσα της είναι η Σλαβική η οποία πλησιάζει προς τη Βουλγαρική.
Η Π.Γ.Δ.Μ. περιλαμβάνει το κομμάτι της αρχαίας Μακεδονίας που ονομαζόταν Παιονία. Δεν είναι σωστό...
συνέχεια
...να οικειοποιείται τους αρχαίους Έλληνες Μακεδόνες βασιλείς ούτε τον Μ. Αλέξανδρο, ο οποίος διατεινόταν ότι ήταν Αιακίδης την καταγωγή κι επομένως απόγονος του Αχιλλέα. Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν από τη μητέρα του Ολυμπιάδα απόγονος του Αιακού. Ο Αιακός ήταν γιος του Δία και της νύμφης Αίγινας. Γιοι του Αιακού ήταν ο Πηλέας (δηλ. ο πατέρας τού Αχιλλέα) και ο Τελαμών (δηλ. ο πατέρας τού Αίαντα από τη Σαλαμίνα). Ο Μ. Αλέξανδρος με τις κατακτήσεις του δεν διέδωσε κανέναν παιονικό, ιλλυρικό ή σκυθικό πολιτισμό· απόρροια των κατακτήσεών του ήταν η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.
Η Π.Γ.Δ.Μ., εάν θέλει να έχει φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, πρέπει να ψάξει στη μυθολογία ή στην ιστορία της και να βρει έναν όνομα που να μην περιέχει το ουσιαστικό Μακεδονία ούτε το επίθετο μακεδονικός, για να το αναγάγει ως επίσημο όνομα του κράτους της. Δεν είναι σωστό να στενοχωρεί, να προκαλεί ή να εξοργίζει τους γείτονές της Έλληνες. Όπως η Ελλάδα έχει τη Μακεδονία ως περιφέρεια (Κεντρική, Δυτική κι Ανατολική Μακεδονία) έτσι και η Π.Γ.Δ.Μ. μπορεί να έχει τη δική της μακεδονική/παιονική περιφέρεια· το ίδιο ισχύει και για τη Βουλγαρία. Όμως, δεν μπορεί η Π.Γ.Δ.Μ. ν’ αναγάγει τ’ όνομα ή παράγωγο του ονόματος Μακεδονία σ’ επίσημο όνομα κράτους. Ούτε μπορεί η Π.Γ.Δ.Μ. να διεκδικεί περισσότερα απ’ όσα τής ανήκουν.
*Διευθύντρια Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών, Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας
Naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.