Οι τρεις πολιτικές προκλήσεις μετά την τραγωδία...
Tρεις, δύσκολες και καθοριστικές, προκλήσεις ανοίγουν για την κυβέρνηση μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι - μια τραγωδία που αφήνει πίσω της ανοιχτά επώδυνα ερωτήματα κι ένα βαριά τοξικό πολιτικό κλίμα.
Η πρώτη πρόκληση είναι εκείνη των μεγάλων συγκρούσεων με το «κράτος εν κράτει» και τα συμφέροντα της διαχρονικής αυθαιρεσίας και οικιστικής αναρχίας. Είναι η προτεραιότητα που έθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης κι από την υλοποίησή της ή μη θα κριθεί εάν η καταστροφή στον οικισμό - παγίδα στο Μάτι μπορεί όντως να γίνει η αφετηρία ανατροπής ενός στρεβλού καθεστώτος δεκαετιών. Εδώ ωστόσο ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος της κυβέρνησης. Ο χωροταξικός ανασχεδιασμός και οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως και οι παράλληλες ρήξεις με τα παγιωμένα τοπικά συμφέροντα, απαιτούν μακρές διαδικασίες κι η επιτάχυνσή τους προϋποθέτει συνολική αναθεώρηση της λειτουργίας του ίδιου του κράτους.
Η δεύτερη, κι εξίσου κρίσιμη, πρόκληση είναι εκείνη...
...της απόδοσης των «πιθανών ευθυνών», όπως τις προσδιόρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέκλεισε τους εν θερμώ «αποκεφαλισμούς» δεν σημαίνει πως το θέμα των ευθυνών έχει κλείσει. Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως «τίποτα δεν θα μείνει αναπάντητο», τα πάντα διερευνώνται και η αποτίμηση «θα γίνει στην ώρα της».
Ήδη, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου εντοπίζεται σοβαρό ζήτημα στους χειρισμούς του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, τόσο κατά τις κρίσιμες ώρες της πύρινης επέλασης στο Μάτι όσο και στο συντονισμό των δράσεων τα επόμενα 24ωρα. Σε ό,τι αφορά το επιχειρησιακό πεδίο, διαμηνύεται η πλήρης εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στις ηγεσίες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, και ο Νίκος Τόσκας επανέλαβε χθες ότι δεν υπήρξαν στρατηγικά λάθη: «Είμαστε προετοιμασμένοι», είπε, προσθέτοντας: «Μας συνέβη τώρα που είμαστε προετοιμασμένοι. Ο σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει την άναρχη δόμηση και επίλυση προβλημάτων που υπάρχουν εδώ και 70 χρόνια».
Παρά ταύτα, το ζήτημα των όποιων πολιτικών ευθυνών πιθανότατα θα αποτυπωθεί στον ανασχηματισμό, ο οποίος δεν αποκλείεται και να επιταχυνθεί. Στο πρωθυπουργικό γραφείο υπάρχει εισήγηση να γίνουν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ακόμη και πριν από τις 20 Αυγούστου, ημερομηνία της επίσημης εξόδου από τα Μνημόνια. Ωστόσο, εξίσου ισχυρή είναι και η άποψη πως δεν πρέπει να υπάρξουν βεβιασμένες κινήσεις εν μέσω θέρους και αντιπυρικής περιόδου.
Το δεδομένο, πάντως, είναι πως ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στην ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου έχοντας ήδη δώσει καθαρές απαντήσεις και παρουσιάζοντας εξίσου καθαρό σχέδιο για το μέλλον. Κι εδώ ανοίγει η τρίτη πρόκληση που είναι να μην χαθεί η ιστορική συγκυρία του τέλους των Μνημονίων και των ευκαιριών που ανοίγουν για την χώρα, μέσα σε μια δίνη μικροκομματικών αντιπαραθέσεων πάνω από τους νεκρούς και τα καμένα.
Επ’ αυτού, τον δικό της ρόλο θα παίξει και η στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία, η οποία επί του παρόντος κινείται σε δύο παράλληλες γραμμές. Δημοσίως, και μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει σε ήπιους και θεσμικούς τόνους σε σχέση με τη φονική πυρκαγιά. Σε δεύτερο επίπεδο ωστόσο, το κόμμα του ζητά παραίτηση του πρωθυπουργού, οι «σκληροί» Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης δίνουν σύνθημα λυσσαλέου πολέμου και τα φιλικά προς τη ΝΔ μέσα ενημέρωσης πρωτοστατούν στην πολιτική σπέκουλα στο όνομα των θυμάτων.
Στο Μαξίμου τα δεδομένα αυτά προσμετρώνται και άπαντες ετοιμάζονται να αποκρούσουν πολλαπλά «χτυπήματα κάτω από τη μέση», όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος. Και το ίδιο στέλεχος σημειώνει με νόημα: «Σ’ αυτή την δοκιμασία θα κριθούμε και θα μετρηθούμε όλοι - θα μετρηθούμε όμως με αλήθειες και με το μαχαίρι να φτάνει στο κόκκαλο. Και θα δούμε τότε ποιοι είναι εκείνοι που σέβονται ειλικρινά, και εμπράκτως, τη μνήμη των θυμάτων και ποιοι όχι…»
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.