Real Estate: Ο Κινέζος που αγόρασε 700 διαμερίσματα στην Αθήνα!
Ξένοι αγοραστές σαρώνουν το
ελληνικό real estate. Κινέζος γιατρός αγόρασε 700 ακίνητα, Τούρκος
μεγαλοδικηγόρος αποκτά βίλες, ενώ μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από Ισραήλ
και Μέση Ανατολή. Ανοδικά κινούνται πλέον οι τιμές. Πώς προχωρά η «Χρυσή
Βίζα».
Περίπου 700 διαμερίσματα έχει αγοράσει στην Αθήνα, μέσω κυπριακών εταιρειών, ένας Κινέζος γιατρός, ο οποίος μόνο τον προηγούμενο μήνα υπέγραψε συμβόλαια για περισσότερα από 70 ακίνητα! |
Ο «Mr. Chang» είναι ένας από τους
Κινέζους που στην κυριολεξία σαρώνουν την αγορά ακινήτων, κυρίως της
Αθήνας, και στη διάρκεια του 2017 επένδυσαν περί τα 260 εκατ. ευρώ στη
χώρα μας. Πριν από λίγες εβδομάδες, ένας Τούρκος μεγαλοδικηγόρος
απέκτησε έναντι περίπου 1,5 εκατ. ευρώ τρεις βίλες στην Κηφισιά, με
στόχο να τις ανακαινίσει και να τις μεταπωλήσει σε συμπατριώτες του, οι
οποίοι εμφανίζονται, επίσης, πολύ κινητικοί στην ελληνική αγορά. Από τις
αρχές του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής
Πολιτικής, έχουν εκδοθεί 308 άδειες παραμονής σε Τούρκους μέσω του
προγράμματος «Χρυσή Βίζα»...
συνέχεια Οι Κινέζοι και οι
Τούρκοι δεν είναι οι μοναδικοί που επενδύουν στα ελληνικά ακίνητα.
Σοβαρό ενδιαφέρον, με σημαντικές επενδύσεις κυρίως στο κέντρο της
Αθήνας, δείχνουν οι Ισραηλινοί, οι Σύροι, οι Λιβανέζοι, Ρώσοι, αλλά και
πλούσιοι από Κατάρ, Μπαχρέιν κ.ά. Ισχυρός διαχειριστής ακινήτων της
Αθήνας θα υποδεχθεί τις επόμενες ημέρες υποψήφιους αγοραστές από
αραβικές χώρες τους οποίους ξεναγεί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας,
προκειμένου να εντοπίσουν ευκαιρίες. Αυξημένη κινητικότητα υπάρχει,
όμως, και από Ελληνες που επιδιώκουν να φέρουν στη χώρα μας, μέσω μιας
επένδυσης σε ακίνητα, χρήματα που έχουν στο εξωτερικό.
Οι ξένοι αγοραστές δεν περιορίζονται στα διαμερίσματα (εξέλιξη που έχει οδηγήσει σε σημαντική άνοδο τιμών, ειδικά σε περιοχές όπου ανθεί η μίσθωση ακινήτων μέσω Airbnb), αλλά και σε κτίρια γραφείων, καταστήματα και ξενοδοχεία. Ο ίδιος Κινέζος ο οποίος απέκτησε τα περίπου 700 ακίνητα, επένδυσε γύρω στα 14 εκατ. ευρώ για την αγορά του μεγαλύτερου τμήματος κτιρίου γραφείων στην οδό Σταδίου. Ο ίδιος όμιλος, κατά πληροφορίες, αναζητεί ευκαιρίες και στην ξενοδοχειακή αγορά, η οποία, όπως είναι φυσικό, βρίσκεται στο στόχαστρο και ισχυρών ξένων funds.
Τα τελευταία αναμένουν το νέο γύρο ξεκαθαρίσματος στα «κόκκινα δάνεια» των τραπεζών, ο οποίος, όπως φαίνεται, περιλαμβάνει και πανίσχυρους ξενοδοχειακούς ομίλους που μπορεί να αλλάξουν χέρια ακόμα και εντός του χρόνου. Το ίδιο ισχύει και με αξιόλογα χαρτοφυλάκια ακινήτων που επίσης θα βγουν στην αγορά τους επόμενους μήνες, όπως τα περισσότερα από 20 ακίνητα της Ektasis Development που οι τράπεζες ετοιμάζονται να θέσουν υπό ειδική διαχείριση. Αυξημένες επενδύσεις από την Κίνα περιμένουν φέτος και τα στελέχη της Juwai.com, του ισχυρού κινεζικού μεσιτικού γραφείου που δραστηριοποιείται στη διεθνή αγορά. Στον δικτυακό τόπο της Juwai.com φιλοξενούνται σήμερα περισσότερες από 1.000 αγγελίες για ακίνητα στην Ελλάδα, με τιμές που ξεκινούν από τις 80.000 και φτάνουν μέχρι τα 40 εκατ. ευρώ.
Το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων αποτυπώνεται και στην πορεία του προγράμματος «Χρυσή Βίζα», μέσω του οποίου χορηγούνται άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς που επενδύουν περισσότερα από 250.000 ευρώ στο εγχώριο real estate. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής από το 2013 που ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος στην Ελλάδα και μέχρι τις 27 Ιουλίου 2018, ο συνολικός αριθμός αδειών παραμονής που χορηγήθηκαν σε αγοραστές ακινήτων έφτασε τις 2.968. Αν συμπεριληφθούν και τα μέλη των οικογενειών τους, τότε οι συνολικές χορηγήσεις αδειών παραμονής φτάνουν τις 7.565.
Το 2013 είχαν χορηγηθεί μόλις 21 άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς επενδυτές ακινήτων. Το 2014 εκδόθηκαν 423 άδειες, 505 το 2015, 583 το 2016, και 961 το 2017, ενώ έως τις 27 Ιουλίου 2018, έχουν χορηγηθεί 475 άδειες. Το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπεβλήθησαν 423 αιτήσεις για άδειες παραμονής που αυξάνονται σε 1.119, αν συνυπολογιστούν και τα συγγενικά πρόσωπα. Οι συνολικές επενδύσεις όσων έχουν ενταχθεί στη «Χρυσή Βίζα» φτάνουν τα 918,5 εκατ. ευρώ.
Οι τιμές
Η κινητικότητα από ξένους επενδυτές, σε συνδυασμό με το μεγάλο ενδιαφέρον για αξιοποίηση ακινήτων ώστε να διατεθούν μέσω των γνωστών ηλεκτρονικών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το Airbnb, έχουν οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις τιμών, τόσο για την αγορά όσο και για την ενοικίαση διαμερισμάτων. Τα πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) δείχνουν ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 οι τιμές πώλησης κατοικιών στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ποσοστό που αποτελεί τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου της τελευταίας δεκαετίας. Προ ημερών, τα στοιχεία του δικτύου αγγελιών Spitogatos έδειξαν μεγάλες αυξήσεις στα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας (στα 7,1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από 5,9 ευρώ ανά τ.μ. πέρυσι), στο Παγκράτι και σε αρκετές άλλες περιοχές.
Κτίρια γραφείων και ξενοδοχεία
Μεγάλη ζήτηση εγχώριων και ξένων επενδυτών εντοπίζεται και στα κτίρια γραφείων πρώτης κατηγορίας που σπανίζουν πλέον. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield-Proprius, προς τα πάνω κινούνται τα ενοίκια στα κτίρια γραφείων στους τρεις κυριότερους πόλους (Σύνταγμα, Κηφισίας, Πειραιάς), με αυξήσεις από 5,9% έως 8,3% τον τελευταίο χρόνο. Επιπλέον, η απουσία νέων κατασκευών και η έλλειψη ποιοτικών ακινήτων στρέφει τους επενδυτές προς την αγορά κτιρίων χαμηλότερων προδιαγραφών, με στόχο να τα ανακαινίσουν.
Στον τουριστικό τομέα ήδη προωθούνται σημαντικές επενδύσεις από ξένους επενδυτές. Πρόκειται για επενδύσεις όπως το συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών στην Ελούντα που προωθεί ο ρωσικός όμιλος Mirum Hellas, το (βαλτωμένο;) σχέδιο των 120 εκατ. του Ντ. Ριμπολόβλεβ στον Σκορπιό, μέχρι τα ξενοδοχεία που απέκτησαν και ανακαινίζουν Αραβες, Τούρκοι κ.α. σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
από εκτενές ρεπορτάζ του Φώτη Κόλλια στο euro2day ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.