Από τον Τουέιν στον Γαβρά
...συνέχεια
«Μια από τις συνήθεις κατηγορίες για τους δημοσιογράφους είναι ότι “κατασκευάζουμε ειδήσεις”. Στην εποχή της Google και των social media, όμως, κάτι τέτοιο ανακαλύπτεται εύκολα. Δεν είναι όπως το 1933, που ο τότε ανταποκριτής των New York Times στην ΕΣΣΔ του Στάλιν αρνήθηκε ότι υπήρχε πείνα στην Ουκρανία και δεν του αντιτάχθηκε κανείς», έγραψε τη Δευτέρα στους FT ο Σάιμον Κούπερ.
Σήμερα, υπάρχει άλλη πείνα και η αξιοπιστία δέχεται πλήγμα μήνα-μήνα.
Χθες το μεσημέρι κυκλοφόρησε η ψευδής είδηση ότι απεβίωσε ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς και σχεδόν το σύνολο των ενημερωτικών ιστοσελίδων την αναπαρήγαγαν, κάποιες, δε, βρήκαν και ευκαιρία να χλευάσουν για γκάφα του Πολιτισμού τη νέα κυρία.
Πώς ξεκίνησαν όλα; Από έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Τwitter που φαινόταν να ανήκει στη νέα υπουργό, αλλά ήταν ιδιοκτησίας του Ιταλού δημοσιογράφου Tommaso Debenedetti, που συστηματικά εδώ και μία επταετία δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της δημοσιογραφικής κοινωνίας. Δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς και διαδίδει fake news... για καλό σκοπό, για να δείξει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να αποτελούν αξιόπιστη πηγή ειδήσεων. Ε, καλά μπορούν, αν δύο προϋποθέσεις πληρούν: Πρώτα ελέγχουμε, μετά δημοσιεύουμε. Την εγκυρότητα με τα κλικ μην μπερδεύουμε.
Ο σκηνοθέτης, που έμοιαζε να το διασκέδασε, βγήκε σε ζωντανή σύνδεση στην ΕΡΤ «από τον άλλο κόσμο», τον παριζιάνικο, και διαβεβαίωσε ότι είναι «πάρα πολύ καλά».
Εμείς δεν είμαστε καλά με τόσα παλαβά.
Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"
naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.