Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Τά γεγονότα τής 6ης Δεκεμβρίου 2008...

Σήμερα θα ήταν 25...
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 6η Δεκέμβρη του 2008, όταν ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας πυροβόλησε εν ψυχρώ τον 15χρονο μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στα Εξάρχεια.
Η δολοφονία του 15χρονου μαθητή από τον αστυνομικό πυροδότησε τη μεγαλύτερη και πιο μαζική εξέγερση στην Ελλάδα από το 1974.
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, 6 Δεκέμβρη του 2008.
Η μοιραία συνάντηση δράστη και θύματος έγινε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου στη συμβολή των οδών Τζαβέλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια...
 συνέχεια...
 Αρχικά υπήρξε φραστική αντιπαράθεση μιας ομάδας νεαρών με τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα και τον συνάδελφό του Βασίλη Σαραλιώτη.
Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες διατάχθηκαν να αποσυρθούν από τον τόπο του επεισοδίου. Προς στιγμή υπάκουσαν στις εντολές των προϊσταμένων τους, αλλά λίγο μετά επανήλθαν πεζή στην οδό Τζαβέλα, όπου βρισκόταν η παρέα των νεαρών. Ο Κορκονέας τραβάει το όπλο του και πυροβολεί σε ευθεία βολή τον μαθητή. Η σφαίρα, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, διαπέρασε την καρδιά του και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο.
Η είδηση της δολοφονίας του 15χρονου έκανε αστραπιαία τον γύρο της Ελλάδας, πυροδοτώντας συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και εκτεταμένα επεισόδια τον Δεκέμβρη του 2008. Μαζικές πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και τις άλλες πόλεις της χώρας, με τους μαθητές και τους φοιτητές να δίνουν τον τόνο. Δεκάδες σχολεία και Πανεπιστήμια τέθηκαν υπό κατάληψη ενώ σημειώθηκαν εκτεταμένες συγκρούσεις με δυνάμεις των ΜΑΤ και επιθέσεις σε υποκαταστήματα τραπεζών.
Οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν τις επόμενες ημέρες και εκτονώθηκαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Η δολοφονία του Αλέξη είχε πυροδοτήσει μια έκρηξη οργής που έθετε στο στόχαστρο την αστυνομική βία -ήταν ακόμα νωπές οι μνήμες από την άγρια αστυνομική καταστολή στο φοιτητικό κίνημα του 2006-2007, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα όπως τα πρώτα δείγματα της οδού που θα επιλεγόταν για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που τότε μόλις είχε ξεσπάσει, φορτώνοντας τα βάρη στους νέους και τους κοινωνικά ασθενέστερους.
Η δυναμική των αντιδράσεων και επεισοδίων ξέφυγε από τον έλεγχο των δυνάμεων καταστολής, με αποτέλεσμα στην τότε κυβέρνηση Καραμανλή να υπάρξουν εισηγήσεις ακόμα και για κινητοποίηση του στρατού, ενδεχόμενο μπροστά στο οποίο αντέδρασαν φαντάροι από δεκάδες στρατόπεδα της χώρας.

Η δίκη των δύο αστυνομικών ξεκίνησε στην Άμφισσα, στις 20 Ιανουαρίου του 2010. Στις 11 Οκτωβρίου εκδόθηκε η απόφαση, που έκρινε ένοχους τους δύο ειδικούς φρουρούς, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο, και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες ενώ ο Σαραλιώτης υποβλήθηκε στην ποινή της κάθειρξης για δέκα χρόνια (ψήφοι 6-1). Ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε υπό όρους έναν χρόνο αργότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.