Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Στόν εκσυγχρονισμένο ποινικό κώδικα παύουν νά υπάρχουν «φυλακισμένοι από κούνια»...

«Φυλακισμένοι από κούνια» τέλος...
Στις 8 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- η στήλη αυτή εδώ φιλοξενούσε ένα όχι και τόσο γνωστό θέμα, που αφορούσε στην κράτηση στις φυλακές της Θήβας δώδεκα μικρών παιδιών που μεγαλώνουν μαζί με τις μητέρες τους σε κελιά. Παιδιά κρατούμενοι από κούνια, που στερούνται, χωρίς να έχουν κανένα μερίδιο ευθύνης, την παιδική τους ηλικία. Παιδιά που, μετά τη συμπλήρωση του τρίτου έτους της ηλικίας τους, απομακρύνονται από τη φυλακή και οδηγούνται σε κάποιο ίδρυμα όπου θα γνωρίσουν την ελευθερία και τον «έξω κόσμο», αλλά χωρίς τη μητέρα τους.
 
συνέχεια...
Τότε η στήλη αυτή εδώ φιλοξενούσε το αίτημα της καμπάνιας «Κανένα μωρό σε κελί», που εδώ και χρόνια ζητεί να καταργηθεί η φυλάκιση για τον κηδεμόνα μικρών παιδιών και να αντικατασταθεί με εναλλακτικές μορφές έκτισης της ποινής για καταδικασμένες μητέρες.

Οι πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα της χώρας επισκιάστηκαν από τις διαμαρτυρίες, τις ενστάσεις και τις τελικές αλλαγές στο θέμα του βιασμού, με αποτέλεσμα να περάσουν στα ψιλά μια σειρά καινοτόμων αλλαγών, όπως αυτή που αφορούσε τις περιπτώσεις παιδιών που είτε γεννιούνταν είτε μεγάλωναν μέσα στις ελληνικές φυλακές.

Έτσι λοιπόν, και σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα, «όποια μητέρα έχει καταδικαστεί ανεξαρτήτου ποινής και έχει παιδί ως οκτώ ετών εκτίει την ποινή της ή το υπόλοιπο της ποινής της στην κατοικία της, εκτός αν το δικαστήριο, με ειδική αιτιολογία, κρίνει ότι η έκτιση της ποινής σε κατάστημα κράτησης είναι απολύτως αναγκαία για να αποτραπεί από την τέλεση άλλων εγκλημάτων». Μια αλλαγή που ήρθε επιτέλους να βάλει τέλος σε μια απάνθρωπη, αναχρονιστική και στυγνά τιμωρητική λογική που δημιουργούσε φυλακισμένους «από κούνια» και στη συνέχεια χώριζε παιδιά από τις μητέρες τους μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Στα ψιλά λοιπόν του νέου ποινικού κώδικα η υιοθέτηση του αιτήματος για κατ’ οίκον περιορισμό του κηδεμόνα ώστε να εξαλειφθεί το προσβλητικό για την κοινωνία και τη δημοκρατία μας φαινόμενο παιδιών που μεγαλώνουν είτε σε κελιά φυλακών είτε σε ιδρύματα και μακριά από τις μητέρες τους.

Στα ψιλά μεν η εξάλειψη των φυλακισμένων από κούνια, ψηλά δε στην ιεράρχηση ενός σύγχρονου ποινικού κώδικα, που, παρά τις όποιες ενστάσεις και παρατηρήσεις, έκανε πολλά και σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού του νομικού μας πολιτισμού...

Πέτρος Κατσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.