Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

New York Times : ‘‘...οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν προωθηθεί χάρη στη συνδρομή Τούρκων αξιωματούχων στα σύνορα...’’

Χιλιάδες άνθρωποι όμηροι των παιχνιδιών του Ερντογάν στον Έβρο
Βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή καθηλωμένοι στην τουρκική όχθη του Έβρου ♦ Διπλωματικός πυρετός και «δεσμεύσεις» από Ε.Ε.
Στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα περάσουν το δεύτερο συνεχές τους βράδυ, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν προωθηθεί στον Έβρο με την προσδοκία να περάσουν στην Ελλάδα, έπειτα από τους διπλωματικούς ελιγμούς και τα επικοινωνιακά παιχνίδια που εφαρμόζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη σύγκρουσή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, στο θέμα της Συρίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, οι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν προωθηθεί στα σύνορα χάρη στη συνδρομή Τούρκων αξιωματούχων. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τοπικοί αξιωματούχοι αγόρασαν χιλιάδες εισιτήρια για τους πρόσφυγες, τους βοήθησαν να επιβιβαστούν σε ολοκαίνουργια Mercedes-Benz λεωφορεία και τους οδήγησαν στα σύνορα.

Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι αυτοί —που αποτελούν τα θύματα της πολιτικής της Άγκυρας— βρίσκονται εγκλωβισμένοι πίσω από έναν συρμάτινο φράχτη ή έχουν καθηλωθεί στην τουρκική όχθη του Έβρου. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά. Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ πως υπάρχουν αγνοούμενοι, άτομα που έχουν ανάγκη νοσηλείας, καθώς και άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί σε κάποια από τα μικρά νησάκια στον Έβρο.
Μερικές δεκάδες ατόμων έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα -όχι από το τελωνείο- από παράπλευρους δρόμους. Μεμονωμένα άτομα εθεάθησαν το πρωί του Σαββάτου να κινούνται πεζοί σε χωράφια της ελληνικής πλευράς.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε πως o αριθμός των προσφύγων που φεύγει από την Τουρκία μέσω των συνόρων στην επαρχία της Αδριανούπολης, έχει φτάσει τις 36.776 ανθρώπους. Εάν αληθεύει ο αριθμός αυτός, τότε η κατάσταση διαγράφεται εκρηκτική στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ωστόσο, ο παραπάνω αριθμός δεν επιβεβαιώνεται. Σχολιάζοντας την παραπάνω πληροφορία από το τουρκικό πρακτορείο, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας που βρίσκεται στο φυλάκιο των Καστανεών Χρήστος Δερμετζόπουλος, δήλωσε στον ανταποκριτή της «Εφ.Συν.» Αντώνη Τελόπουλο, ότι «ο αριθμός δεν επιβεβαιώνεται» και ότι «δεν πρέπει να ενδίδουμε σε μηνύματα ή βίντεο από την άλλη πλευρά» (την τουρκική) που «στόχο έχουν να δημιουργήσουν πανικό και ανασφάλεια στην δική μας πλευρά».
Η ελληνική αντίδραση 
Από ελληνικής πλευράς, έχει αυξηθεί η παρουσία της αστυνομίας στη μεθόριο του Έβρου προς ενίσχυση της συνοριοφυλακής. Οι αστυνομικές ενισχύσεις αναπτύσσονται κυρίως στο βόρειο τμήμα του Έβρου, απ' όπου χθες (Παρασκευή) επιχειρήθηκε «εισβολή». Κατά μήκος της όχθης του ποταμού περιπολούν (και) δυνάμεις του στρατού.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το Κέντρο Επιτήρησης Συνόρων στη Νέα Βύσσα Έβρου, έδωσε το κυβερνητικό στίγμα, τονίζοντας αφενός πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες κι αφετέρου πως η Ελλάδα θα διαφυλάξει τα σύνορά της. 
Η δήλωση Χρυσοχοΐδη
Είναι δύσκολη κατάσταση και ταυτόχρονα δυσάρεστη. Χιλιάδες δυστυχισμένοι άνθρωποι στοιβάζονται στα σύνορά μας. Δεν έχουν έρθει εδώ από μόνοι τους. Τους διώχνει, τους απωθεί και τους χρησιμοποιεί η γείτονα χώρα, η Τουρκία.
Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να περάσει κανείς χωρίς νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα. Η Ελλάδα έχει σύνορα. Η Ευρώπη έχει σύνορα. Και τα σύνορα, οι Έλληνες τα φυλάμε. Ευχαριστώ πολύ.
Διπλωματικές επαφές και «δεσμεύεις» από Ε.Ε.
Στο πλαίσιο των παραπάνω εξελίξεων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν ο τρόπος με τον οποίο η Frontex θα συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πως η Ε.Ε. δεσμεύεται ενεργά στη στήριξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διατήρηση της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό.
Ο Μισέλ —που είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν— δήλωσε επίσης πως τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον Έλληνα Κυρ. Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ προκειμένου να παρακολουθεί την κατάσταση στο μεταναστευτικό.
«Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί και αναμένει ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό θα τηρηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και τόνισε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους. Επίσης, η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ ζήτησε από την Δύση να κάνει περισσότερα για την κατάσταση στην Συρία.
Από την πλευρά του, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε πως αναπτύσσεται μια «επισφαλής κατάσταση» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία του «να μην επαναληφθεί μια κατάσταση όπως το 2015».
«Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε σωστά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., να σταματήσουμε τους παράνομους μετανάστες εκεί», τόνισε, δηλώνοντας ταυτόχρονα διατεθειμένος πως στηρίξει (η Αυστρία) άλλες χώρες στα εξωτερικά σύνορα με πρόσθετους αστυνομικούς. Τέλος, έδωσε σαφές μήνυμα πως εάν αποτύχει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., τότε «η Αυστρία θα προστατεύσει τα σύνορά της».
Προσπάθειες εισόδου σε ελληνικό έδαφος
Σήμερα, Σάββατο, περίπου στις 5:30 το απόγευμα, μια ομάδα μεταναστών έκοψε τον φράχτη σε κοντινή απόσταση από το φυλάκιο των Καστανεών, με σκοπό να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος. 
Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, επενέβησαν άμεσα δύο οχήματα του στρατού (VBL). Οι άνδρες των ενόπλων δυνάμεων με τη συνδρομή της αστυνομίας, δεν επέτρεψαν την είσοδο στην ομάδα των ατόμων αυτών. Μάλιστα, σημειώνεται πως όταν εμφανίστηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις, από την άλλη πλευρά έπεσαν δακρυγόνα προς το ελληνικό έδαφος. Στη συνέχεια, οι ελληνικές αρχές προχώρησαν στο σφράγισμα του σημείου και την επισκευή του φράχτη.
Την Παρασκευή το συγκεντρωμένο πλήθος επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό στις Καστανιές, μπροστά από το τελωνείο, αλλά αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας χρήση χημικών δεν το επέτρεψε. Νέα απόπειρα καταγράφηκε τις βραδινές ώρες της ίδιας μέρας με ανάλογα αποτελέσματα.
Η μαζική εμφάνιση προσφύγων στο φυλάκιο στις Καστανιές είναι τελείως ασυνήθιστη, αν όχι πρωτοφανής, καθώς δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στα επίσημα συνοριακά φυλάκια ούτε μπορούν να ζητήσουν άσυλο.

«Εάν η Αθήνα περιμένει από το Βερολίνο να πάρει την πρωτοβουλία, σε λίγο θα βλέπουμε την νέα Ειδομένη σε απ’ ευθείας σύνδεση από τον Έβρο»

Ο μεγάλος εκβιασμός του Ερντογάν και η ατολμία της Αθήνας

Ο Eρντογάν μπορεί να παίξει, ή και να παίζει ήδη, το τελευταίο του χαρτί στη μεθόριο του Έβρου και στα περάσματα του Αιγαίου. Στην Συρία χάνει το στοίχημα της Ινλτίμπ και μετρά φέρετρα με νεκρούς Τούρκους στρατιώτες. Στην Μόσχα μπορεί να είναι χρήσιμος ως γεωπολιτικό πιόνι, αλλά ο στρατηγικός σύμμαχος του Πούτιν είναι ο Άσαντ. Στο εσωτερικό της.. Τουρκίας βλέπει την τουρκική λίρα να κατρακυλά και το ΔΝΤ να βρίσκεται, για μια ακόμη φορά, στην πόρτα της τουρκικής οικονομίας. Και μαζί, βλέπει την δημοτικότητά του σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ομοίως δε και εκείνη του κόμματός του ΑΚΡ. Όλα αυτά αρκούν για να παίξει το χαρτί του ύστατου εκβιασμού απέναντι στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ - να απασφαλίσει εντελώς το όπλο του προσφυγικού και να στείλει στα σύνορα εκατοντάδες χιλιάδες, Σύρους ή μη, εκτοπισμένους. Το κάνει ήδη από χθες σε αναγνωριστικό επίπεδο, σε απ’ ευθείας σύνδεση με όλα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, και με δωρεάν πούλμαν και οδηγίες σε SMS στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια - κατά προτίμηση, δε, σε όσους βρίσκονται στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και στα παράλια. O στόχος αυτού του εκβιασμού είναι πασιφανής και σχεδόν δεδηλωμένος. Ο Ερντογάν ανεβάζει επίπεδο στην εργαλειοποίηση του προσφυγικού για να εκβιάσει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Συρίας. Εκείνο που ζητά είναι η ενεργοποίηση των άρθρων 4 και 5 της Συμμαχίας περί «συλλογικής αλληλεγγύης» και «συλλογικής άμυνας» - δηλαδή, την εμπλοκή νατοϊκών δυνάμεων στην δημιουργία των περίφημων ζωνών τουρκικού ελέγχου στην περιοχή της Ιντλίμπ. Είναι ένα δώρο που δεν πρόκειται να πάρει από τους συμμάχους όχι τόσο γιατί δεν το δικαιούται - η Τουρκία δεν μάχεται σε δικό της έδαφος για να επικαλείται «συλλογική άμυνα» - αλλά, πολύ απλά, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ενδιαφέρονται σε αυτήν την φάση να επιστρέψουν στο πολεμικό μέτωπο της Συρίας.
Ο Ερντογάν όμως θα επιμείνει γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να παραμείνει ζωντανός. Θα στέλνει, μικρότερες ή μεγαλύτερες, στρατιές και καραβιές με πρόσφυγες στα σύνορα και θα απειλεί την Μέρκελ και την Ευρώπη με «κατακλυσμό» από τζιχαντιστές.

Κι εδώ, όπως τονίζουν έμπειροι διπλωμάτες, αρχίζει ξανά το παιχνίδι της διπλής υποκρισίας και της ελληνικής αδράνειας. Διότι εκείνο που πραγματικά συμβαίνει είναι πως ήδη, από το βράδυ της Πέμπτης, η Τουρκία έχει εγκαταλείψει μονομερώς την κοινή δήλωση του 2016 με την ΕΕ, δηλαδή την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό. Η Άγκυρα όμως υποκρίνεται πως δεν το έχει πράξει και η Ευρώπη υποκρίνεται πως την πιστεύει. Έχοντας ήδη στείλει περί τους χίλιους πρόσφυγες στην ουδέτερη ζώνη στον Έβρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν είχε κανένα πρόβλημα χθες να δηλώσει ότι «ελήφθησαν διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας». Και από την πλευρά της, ούτε η Κομισιόν είχε πρόβλημα να ανακοινώσει πως «οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική και αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει αυτό». Το ερώτημα δεν είναι προς τι η αμοιβαία υποκρισία, καθότι και η Ευρώπη έχει προ πολλού και σιωπηλά εγκαταλείψει το σκέλος της συμφωνίας που την αφορά – εκείνο της απορρόφησης συγκεκριμένων ποσοστώσεων προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη. Το ερώτημα είναι τι προτίθεται, εάν προτίθεται, να πράξει η ελληνική κυβέρνηση εκτός από το να βάλει τον στρατό και την αστυνομία να φυλάει σύνορα, χερσαία και θαλάσσια. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του τηλεφώνημα με την Μέρκελ της «πρότεινε» να συγκαλέσει η Γερμανία σύνοδο κορυφής της ΕΕ με αντικείμενο την τήρηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως, στο σημείο που έχει φθάσει η κατάσταση, πρόκειται για κίνηση άνευ περιεχομένου, στόχου και ουσίας.
«Εάν η Αθήνα περιμένει από το Βερολίνο να πάρει την πρωτοβουλία, σε λίγο θα βλέπουμε την νέα Ειδομένη σε απ’ ευθείας σύνδεση από τον Έβρο», λέει χαρακτηριστικά έμπειρος διπλωμάτης. Και προσθέτει πως η Ελλάδα έπρεπε ήδη - «χθες, και όχι σήμερα» - να έχει ζητήσει η ίδια από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύγκλιση συνόδου κορυφής για την «μονομερή κατάργηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας». Και να ζητήσει επίσης ανάληψη των ευθυνών της Ευρώπης για το προσφυγικό «εδώ και τώρα» με διαμοιρασμό των προσφυγικών ροών στα κράτη μέλη.
Το εάν θα το πετύχει είναι αβέβαιο, «οφείλει όμως πια όχι να το ζητήσει, αλλά να το απαιτήσει» όπως λένε οι ίδιες πηγές. Διότι εάν δεν καταδείξει, «με κάθε τρόπο και κάθε μέσο» ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό, τότε σε λίγο καιρό η Μόρια μπορεί να μοιάζει με παράδεισο... Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020
   
Μαρίνα Αλεξανδρή  / tvxs.gr

H πολιτική πού ακολουθείται : “Βλέποντας και κάνοντας”...

Τα προβλήματα της κυβέρνησης στη διαχείριση μεγάλων γεγονότων και κρίσεωνΣυγκέντρωση κατοίκων της Λέσβου έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή, όπου βρίσκονται διμοιρίες ΜΑΤ που έχουν σταλεί από την Αθήνα Συγκέντρωση κατοίκων της Λέσβου έξω από το στρατόπεδο Κυριαζή, όπου βρίσκονται διμοιρίες ΜΑΤ που έχουν σταλεί από την Αθήνα

Οι πρώτες αμφισβητήσεις του “επιτελικού κράτους”, με αφορμή την κατάσταση στα νησιά του Βορείου Αιγαίου που έφτασε στα άκρα, αλλά και τη γενικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού. Η δυσκολία στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στα νησιά. Η επίσπευση (;) του ανασχηματισμού.
Τα πρώτα (και μεγάλα) προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στη διαχείριση μεγάλων γεγονότων και κρίσεων, βάζει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το ίδιο το μοντέλο του “επιτελικού κράτους”, όπως διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές.

Η αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού, μάλιστα, είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού, κατά κοινή ομολογία, στην καλύτερη περίπτωση η πολιτική που ακολουθείται είναι “βλέποντας και κάνοντας”. Από την κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και την επανίδρυση του (για μέρος των μέσων ενημέρωσης και τα δυο γεγονότα υπήρξαν το ίδιο σημαντικές κινήσεις), την αλλαγή τουλάχιστον πέντε υπουργών ως υπευθύνων για το πρόβλημα σε επτάμισυ μήνες διακυβέρνησης, η διόγκωση των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στα νησιά του Αιγαίου και τόσα άλλα, μέχρι που φτάσαμε στην “οριστική και αμετακίνητη απόφαση” των λεγόμενων “κλειστών” κέντρων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Όταν, μάλιστα, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης- μετά την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- προσπάθησε να δώσει μια νέα διορία για διάλογο με τους νησιώτες, εκλήθη εσπευσμένα στο Μαξίμου προκειμένου να “δώσει εξηγήσεις”, αφού η απόφασή του (πιθανόν μια υπόγεια συμφωνία με τον Περιφερειάρχη, με τον ίδιο τον Κώστα Μουτζούρη να προτείνει τη δημιουργία “στρατοπέδων φυλάκισης” των προσφύγων σε ...ξερονήσια, πρόταση που έστω και καθυστερημένα απέρριψε ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος και όχι ο Ν. Μηταράκης) θεωρήθηκε ότι υπονομεύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης!

Η επιλογή της κυβέρνησης για μια πρωτοφανή σύγκρουση με τους νησιώτες, με απόβαση των ΜΑΤ και με συγκρούσεις που δεν έχουμε δει στη μεταπολιτευτική Ελλάδα, τη στιγμή μάλιστα που η ένταση με την Τουρκία είναι έτοιμη να χτυπήσει κόκκινο, οδήγησε σε μια μεγαλοπρεπή ήττα και σε αναδίπλωση, όπως όλα τουλάχιστον δείχνουν αυτή τη στιγμή. Η λυσσώδης σύγκρουση των δυνάμεων ασφαλείας με τους νησιώτες και η αδιανόητη για ένα κράτος δικαίου επιθετικότητα που επέδειξαν, η καθολική αντίδραση των κατοίκων του νησιού παρά τις πιέσεις και τις προσπάθειες που έγιναν στο παρασκήνιο για τη διάσπαση του μετώπου, η πρωτοφανής ενέργεια ξυλοδαρμού των ΜΑΤ σε ξενοδοχείο, οι πυροβολισμοί στα πόδια τους (!), ανάγκασαν την κυβέρνηση να σαλπίσει υποχώρηση, μένοντας να δούμε εάν διαθέτει εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι με τη διαχείριση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό οδηγείται σε αμφισβήτηση το μοντέλο του επιτελικού κράτους, όπως αυτό παρουσιάστηκε μετά την αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου ή, τουλάχιστον, κάποια από τα πρόσωπα που το υπηρετούν. Πολύ περισσότερο που υπήρξαν και άλλες περιπτώσεις που αναδείχτηκαν οι αδυναμίες, όπως πχ η δήλωση τη μια μέρα ότι δεν χρειάζονται επιπλέον μέτρα για τον κορονοϊό, τα οποία, όμως, ελήφθησαν την ...επομένη!

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν πως το πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνηση με την ήττα στα νησιά και η ανάγκη αλλαγής του πολιτικού κλίματος, μάλλον ισχυροποιεί την άποψη εκείνων στο Μέγαρο Μαξίμου που υποστηρίζουν πως ο ανασχηματισμός θα πρέπει να επισπευστεί. Το θέμα, ωστόσο, είναι σύνθετο, με υπέρ και κατά και ουδείς μπορεί αυτή τη στιγμή να προβλέψει εάν όντως θα γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση πριν το καλοκαίρι ή μετά από αυτές ή και τι είδους αλλαγές θα είναι αυτές.
27 Φεβρουαρίου 2020
Από :  news247.gr

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

H σπουδαία Άλκη Ζέη, έφυγε σε ηλικία 97 ετών...


Μία από τις πλέον δυνατές και εμβληματικές πένες της νεοελληνικής λογοτεχνίας, η συγγραφέας που μύησε στην τέχνη του λόγου γενιές αναγνωστών κάθε ηλικίας, η σπουδαία Άλκη Ζέη, έφυγε σε ηλικία 97 ετών.Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923. Έζησε τα παιδικά χρόνια της στη Σάμο, τόπο καταγωγής της μητέρας της, μαζί με τη μεγαλύτερή της αδελφή, ενώ η μητέρα της ανάρρωνε από φυματίωση σε σανατόριο στην Πάρνηθα.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα οικογενειακώς το 1937, φοίτησε αρχικά στην ιδιωτική Ιόνιο Σχολή, όπου γνώρισε τη φίλη της και μετέπειτα συγγραφέα Ζωρζ Σαρή.
Εκείνη την περίοδο ο θείος της, Πλάτων Σωτηρίου (αδελφός της μητέρας της), παντρεύτηκε τη γνωστή συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου, η οποία βοήθησε την Άλκη Ζέη να ασχοληθεί με τη συγγραφή.
Ενώ ήταν μαθήτρια στη Σχολή Αηδονοπούλου συμμετείχε στον όμιλο κουκλοθεάτρου της σχολής της που διεύθυνε η καθηγήτρια τέχνης Ελένη Περράκη-Θεοχάρη. Τότε ξεκίνησε να γράφει έργα για κουκλοθέατρο και ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθεάτρου Αθηνών «Μπάρμπα Μυτούσης» που ίδρυσε η Περράκη-Θεοχάρη.
Κατά την περίοδο της κατοχής εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Παράλληλα σπούδασε φιλοσοφία του θεάτρου στην Φιλοσοφική του πανεπιστημίου των Αθηνών και υποκριτική στη δραματική σχολή του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Ενώ φοιτούσε στη δραματική σχολή το 1943 γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο, το θεατρικό συγγραφέα Γιώργο Σεβαστίκογλου (1913-1990), με τον οποίο παντρεύτηκε το 1945. Το 1948, ύστερα από την ήττα του ΔΣΕ στον εμφύλιο, ο σύζυγός της διέφυγε στην Τασκένδη.
Η Ζέη προσπάθησε να τον ακολουθήσει αλλά την συνέλαβαν και την εξόρισαν στη Χίο. Ύστερα από προσπάθειες έξι ετών, και αφού έμεινε για καιρό στην Ιταλία, το 1954 επανασυνδέθηκε με τον σύζυγο της στην Τασκένδη. Απέκτησαν δυο παιδιά, την Ειρήνη (1956) και τον Πέτρο (1959). Το 1957 μετακόμισαν στη Μόσχα, όπου σπούδασε και στο τμήμα σεναριογραφίας του Ινστιτούτου Κινηματογράφου της Μόσχας. Το 1964 επέστρεψε στην Ελλάδα για να ξαναφύγει πάλι το 1967, με την επιβολή της Χούντας, αυτή τη φορά για το Παρίσι και να επιστρέψει οριστικά με την μεταπολίτευση.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην ΕΣΣΔ συνέχισε το γράψιμο και μια σειρά παιδικών διηγημάτων της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό για τους νέους Νεανική Φωνή, που είχε ως συντακτική επιτροπή τον Μάριο Πλωρίτη, τον Τάσο Λιγνάδη και τον Κωστή Σκαλιώρα. Το πρώτο της μυθιστόρημα, το αυτοβιογραφικό «Το καπλάνι της βιτρίνας», γράφτηκε το 1963 ενώ ήταν στη Μόσχα. Αποτελεί έργο - σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, όντας το πρώτο ίσως παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές, πιο συγκεκριμένα στη δικτατορία του Μεταξά.
Το 1971 και ενώ ήταν εξόριστη στο Παρίσι, έγραψε τον «Μεγάλο περίπατο του Πέτρου», αυτή τη φορά με θέμα την Κατοχή και την απελευθέρωση. Το σημαντικό στα ιστορικά της μυθιστορήματα είναι ότι δεν αποτελούν μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων αλλά είναι ζυμωμένα με τα αυτοβιογραφικά βιώματα των ηρώων της.
Μαζί με τη Ζωρζ Σαρή, καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα, τόσο από την άποψη του ζωντανού, αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού, κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος. Το εφηβικό μυθιστόρημα «Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της» κέρδισε το 2003 το βραβείο εφηβικού μυθιστορήματος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (ελληνικό τμήμα της IBBY), ενώ το 2004 η Ζέη ήταν υποψήφια για το βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και το βραβείο Άστριντ Λίντγκρεν λογοτεχνίας. Το Βραβείο Mildred L. Batchelder της απονεμήθηκε για τις εκδόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες των έργων της Το καπλάνι της βιτρίνας, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου και Κοντά στις ράγες. Συνολικά τα έργα της Ζέη έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες.
Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της και το 2014 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό η προσφορά και το έργο της στην παιδική λογοτεχνία.
Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

 
από Τvxs.gr

Ο Στρατήξ καί τά αγριο-κουνέλια τής Μυτιλήνης...


Μύκονος-Άνεμοι : Σήμερα Παρασκευή (6 Mαρτίου) Άνεμοι Ν/Δ ασθενείς 3-4 bf, από τό βράδυ ισχυροί 6 bf. Σάβ/Κύριακο Άνεμοι Νοτίων διευθύνσεων ισχυροί 6 bf εξασθενούντες μετά τό μεσημέρι τής Κυριακής. Βοριάδες από Δευτέρα βράδυ πού θά ισχυροποιηθούν από τά μέσα τής νέας εβδομάδας...

Δορυφορική λήψη (Meteosat -χάρτης υπερύθρων- Ευρώπη)
250 Ko

Ενημέρωση τού χάρτη κάθε 15 λεπτά περίπου. Ευγενική χορηγία: Sat24.com

Χειμερινή ώρα Ελλάδος : ώρα UTC + 2ώρες  

Γιά τρέχουσες μετεωρολογικές συνθήκες ΜΥΚΟΝΟΥ από Εθν. Αστερ. Αθηνών (μετρήσεις στό παλιό λιμάνι, κτίριο Μαύρου) κάντε κλίκ στό : Μετεωρολογικός Σταθμός

Η παρούσα πρόβλεψη αφορά σ' ένα κύκλο ακτίνας 20 χλμ. μέ κέντρο τή Μύκονο
...ωστόσο επειδή τό χρονικό διάστημα μέχρι 15/3/2020 είναι αρκετά μεγάλο... 
...μιά νέα πρόβλεψη σέ δυό-τρείς μέρες θά επιβεβαιώσει ή όχι τή σημερινή. 

Kλίμακα Beaufort : 1-3kt = 1beaufort
4-6kt = 2bf, 7-10kt = 3bf, 11-16kt = 4bf, 
17-21kt = 5bf,   22-27kt=6bf,  28-33kt = 7bf, 34-40kt = 8bf, 41-47kt = 9bf, 48-55kt = 10bf, 56-63kt = 11bf, >64kt=12beauforts                                                  
( kt knots,   bf = beauforts)


Άνεμοι        Καιρός.
Mύκονος Ελλάδα
(ταχύτητα ανέμου σέ kt (κόμβους kt = ναυτ. μίλι/ανά ώρα


Άνεμος (μέση/Ριπή) σε kt
ημερομηνία

  νύχτα                  πρωί                         απόγευμα             βράδυ
     02
        05           08             11             14               17          20         23        
Παρασκευή 06


Ν/ΝΔ
07/07
Ν/ΝΔ
08/11
Ν/ΝΔ
13/15
ΝΔ
12/16
ΝΔ
19/23
Σάββατο 07ΝΔ
20/25
ΝΔ
20/25
Ν
15/17
Ν/NA
14/18
Ν/NA
13/17
ΝA
16/21
ΝA
18/25
ΝA
16/22
Κυριακή 08Ν/NA
17/24
Ν/NA
16/26
Ν
14/22
Ν/NA
13/19
Ν
10/12
Ν/ΝΔ
05/07
Ν/ΝΔ
02/04
ΝA
10/12
Δευτέρα 09Δ/ΝΔ
06/09
Β/BΔ
06/07
Β/BΔ
07/07
Α
06/16
BA
10/11
Β/BA
09/13
Β/BA
19/21
Β/BA
21/24
Τρίτη 10BΔ
08/10
Β/BΔ
17/22
Β/BΔ
19/23
Β/BΔ
14/17
Δ
08/09
Β/BΔ
15/16
Β
13/15
Β
10/12
Τετάρτη 11Β/BA
09/11
BA
11/12
BA
13/14
BA
10/12
Β/BA
09/09
Β/BΔ
17/19
Β
22/25
Β
21/25
Πέμπτη 12Β
24/29
Β
28/32
Β
30/35
Β
29/33
Β
29/33
Β
28/32
Β
26/32
Β
29/34
Παρασκευή 13Β
34/41
Β
35/42
Β
39/46
Β
42/48
Β
41/49
Β
40/48
Β
38/46
Β
35/44
Σάββατο 14Β/BΔ
29/40
Β/BΔ
28/37
Β/BΔ
26/34
Β/BΔ
25/32
Β/BΔ
25/32
Β
24/32
Β/BΔ
22/29
Β
22/28
Κυριακή 15Β
19/23
Β/BΔ
14/19
Β
13/16
Β
11/12
Β
06/07
Β/BA
03/04
Β/BΔ
02/03
Ν/ΝΔ
03/03