Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Τά σχετικά προγράμματα περί τήν απεξάρτηση τών γαϊδάρων (από τή μελέτη τής έκθεσης Πισσαρίδη...)

Από την έκθεση Πισσαρίδη μέ τίτλο :  
«Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία»   
                                                 ***
Προγράμματα απεξάρτησης γαϊδάρων

Οσοι πιστεύουν ότι η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε «ανθρώπους εξαρτημένους από το μισθό τους», την ιστορική 5η Νοεμβρίου 2020, 215η μέρα από την έναρξη της πανδημικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ήταν απλώς μια κοτσάνα καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν τη θέση τους. Και η πλάκα κομμένη. Γιατί οι συνθήκες ζωής και η εργασιακή (;) εμπειρία του νυν πρωθυπουργού δικαιολογούν πράγματι την πεποίθησή του ότι ο μισθός είναι ένα κουσούρι, καθότι ο ίδιος και όλα τα μέλη της μεγάλης φαμίλιας του έχουν περιουσία και χρήματα αρκετά ακόμη και για τα τετράκις-έγγονά τους και, επομένως, η εμπλοκή τους σε κάθε εκδοχή απασχόλησης, δημόσιας ή ιδιωτικής, είναι κυρίως χομπίστικη και ψυχαγωγική. Αλλά όταν το ίδιο ακριβώς πράγμα το λένε επιστήμονες διεθνούς κύρους, νομπελίστες, ακαδημαϊκοί, βαθύνοες τεχνοκράτες, επιστήμονες, οικονομολόγοι, κοινωνιολόγοι, στατιτιστικολόγοι, καθηγητές ξένων και εγχωρίων πανεπιστημίων και κορυφαίοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής πιάτσας, προφανώς δεν είναι κοτσάνα, δεν είναι γλώττα λανθάσουσα, δεν είναι κάτι που τους ξέφυγε. Είναι η βαθιά πεποίθησή τους συσκευασμένη ως επιστημονική αλήθεια. 

Διαβάστε προσεκτικά την έκθεση Πισσαρίδη, το «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία», διαβάστε και το «Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» με το οποίο η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τα 32 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Πάνω από 100 είναι οι άνθρωποι με τα βαριά βιογραφικά που ενεπλάκησαν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό στη σύνταξη των δυο πονημάτων και, παρότι δεν φέρουν την ευθύνη για το σύνολό τους, είναι προφανές ότι τους συνδέει η ίδια μαλθουσιανής φιλοσοφίας εκτίμηση: Η ελληνική κοινωνία έχει υψηλό βαθμό εξάρτησης από «κοινωνικές μεταβιβάσεις», όπως θα έγραφε ένας καθωσπρέπει νεοφιλελεύθερος, κι αυτό την κάνει αδρανή, ράθυμη, μη ενεργητική. Με λίγα λόγια, φταίνε οι άνεργοι για την ανεργία τους, οι μισθωτοί για τους χαμηλούς μισθούς τους, οι εργαζόμενοι για τις ανεπαρκείς δεξιότητές τους, οι φτωχοί για τη φτώχεια τους, οι ανάπηροι για τον κοινωνικό αποκλεισμό τους.

Τίποτα δεν λέγεται κυριολεκτικά έτσι, οι συντάκτες των εκθέσεων είναι καλά εκπαιδευμένοι στους λεκτικούς ακροβατισμούς και μπορούν να πουν, για παράδειγμα, ότι «το ισχύον σύστημα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος δεν διασφαλίζει επαρκή κίνητρα για επίσημη εργασία». Η να γράψουν: «Είναι συχνά περισσότερο συμφέρον για ένα δικαιούχο να διατηρήσει το οικογενειακό εισόδημά του μόλις κάτω από το όριο…». Και να επαναλάβουν σε άλλο σημείο ότι «Είναι κρίσιμο να διασφαλίζεται ότι η δομή του συστήματος παροχών δεν λειτουργεί ως αντικίνητρο για την εργασία». Και να προτείνουν τελικά «κίνητρα που αποθαρρύνουν την αδράνεια και ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στην απασχόληση». 

Σ’ αυτές τις φευγαλέες και προσεκτικές διατυπώσεις απεικονίζεται ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, το πιο ευάλωτο και τσακισμένο από τον μνημονιακό ολετήρα της προηγούμενης δεκαετίας, το οποίο θεωρείται περίπου λαθροβίωτο. Ζει και υπάρχει για να εξαπατήσει το «Πρυτανείο». Να αρπάξει τα κοινωνικά επιδόματα, να βουτήξει τα επιδόματα ανεργίας, σίτισης, στέγασης, θέρμανσης, την αποζημίωση ειδικού σκοπού, να λουφάρει όσο παίρνει, να φοροδιαφύγει και να εισφοροδιαφύγει βγάζοντας μαύρα μεροκάματα και γενικώς να περάσει ζωάρα, απρόθυμο να ενταχθεί στην αγορά εργασίας, να εμπλουτίσει την κατάρτιση και τις δεξιότητές του. Σε τελική ανάλυση, η υπερβολική εξάρτηση από το κοινωνικό κράτος κάνει την κοινωνία ράθυμη και αντιπαραγωγική. Κι αφού έχουμε αποφασίσει ότι το μείζον πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας και η μειωμένη κινητικότητα του «απασχολήσιμου» (θυμάστε τον Κ. Σημίτη;) δυναμικού, πρέπει να υποβάλουμε την κοινωνία σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. 

Κι εδώ κουμπώνει η κατά Μητσοτάκη υπερβολική εξάρτηση των μισθωτών από τους μισθούς τους. Είναι κι αυτό συνιστώσα του προβλήματος, επομένως κι αυτοί πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα απεξάρτησης, όχι απαραίτητα στεγνής και σκληρής, ενδεχομένως με θεραπεία υποκατάστατων.

Η όλη προσέγγιση είναι τελικά μια εκλεπτυσμένη εκδοχή του πειράματος του Χότζα με τον γάιδαρό του. Ο οποίος, πάνω που ο Χότζας κατάφερε να τον εκπαιδεύσει ώστε να απεξαρτηθεί από το κριθάρι και κάθε άλλη εκδοχή τροφής, πήγε και ψόφησε. Τέτοια γαϊδουριά ο γάιδαρος, τέτοια ανθρωπιά κι οι άνθρωποι!
Για να είμαι, βέβαια, ειλικρινής και ακριβής, οφείλω να ομολογήσω ότι οι συντάκτες των βαρύγδουπων σχεδίων δεν προτείνουν κάποιο πρόγραμμα στεγνής απεξάρτησης –μισθωτών, ανέργων και φτωχών– αλλά μάλλον μια θεραπεία υποκατάστατων, για την οποία άλλωστε έχουμε και το εκτενέστερο πείραμα, με ποσοστό επιτυχίας άνω του 95%, καλύτερο και από των εμβολίων κατά του Covid: αφού πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτοί επέζησαν στις καραντίνες με τα υποκατάστατα των επιδομάτων αναστολής, χάνοντας 1-2 μισθούς έκαστος, σημαίνει ότι μισή θεραπεία Χότζα τη σηκώνουν άνετα.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι επιτροπές Πισσαρίδη και Σκυλακάκη χτύπησαν φλέβα, ανακαλύπτοντας τη ρίζα της αναπτυξιακής ανεπάρκειάς μας στις εξαρτήσεις εργαζόμενων, ευάλωτων και φτωχών από τους μισθούς και τα κοινωνικά επιδόματα, θα περίμενε κανείς να προτείνουν ανάλογα προγράμματα απεξάρτησης για την επιχειρηματική ελίτ: από τις αθρόες κρατικές ενισχύσεις, από τους πακτωλούς των κοινοτικών επιδοτήσεων, από τα σπαταλημένα 100 δισ. των ΕΣΠΑ των τελευταίων δεκαετιών γα τα οποία θρηνεί ακόμη και το ΙΟΒΕ, από τα τραπεζικά θαλασσοδάνεια, από τα δανεικά κι αγύριστα με εγγύηση Δημοσίου, από τη χαρισμένη και ακαταδίωκτη φοροκλοπή και εισφοροκλοπή, από το φέσωμα χιλιάδων εργαζομένων που μένουν απλήρωτοι και άνεργοι από αφερέγγυους και μπαταχτσήδες εργοδότες, από τις γενναιόδωρες κρατικές διασώσεις και το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας… Φευ, ουδεμία μέριμνα εντοπίζουμε στις προτάσεις, αντιθέτως, τουλάχιστον 12,5 δισ. ζεστά ευρώ θα δοθούν για ιδιωτικές επενδύσεις. Δυστυχώς, η οικονομική ολιγαρχία της χώρας αφήνεται εκτεθειμένη στην ολέθρια εξάρτησή της από το κράτος και στον κίνδυνο θανάτου από υπερβολική δόση δωρεάν χρήματος.

ΥΓ. 1. Δεν υπάρχει σωσμός, κάποιος, κάποιοι, όλοι μας πρέπει να απεξαρτήσουμε αυτό το συνονθύλευμα από την εξουσία που με τόση αναίδεια καταχράται.
ΥΓ. 2. Ας ψιθυρίσει κάποιος στα έγκριτα μέλη της επιτροπής Πισσαρίδη με τους βαρείς ακαδημαϊκούς τίτλους –με τρόπο, μην το πάρουν ως προσβολή– ότι τα αρχικά ΑμεΑ σημαίνουν Ατομα με Αναπηρία και όχι Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, όπως κατά κόρον χρησιμοποιούν στην έκθεσή τους. Ο όρος εδώ και χρόνια έχει απορριφθεί ως στιγματιστικός και ρατσιστικός και έχει απαλειφθεί από τα επίσημα κείμενα της Ε.Ε. και των διεθνών οργανισμών.
Sunday, November 29, 2020

ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ
Το ισχύον σύστημα δεν διασφαλίζει επαρκή κίνητρα για επίσημη εργασία. Για παράδειγμα, η παροχή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αλλά και πολλών άλλων επιδομάτων, διακόπτεται απότομα μόλις το εισόδημα υπερβεί ένα όριο. Είναι επομένως συχνά περισσότερο συμφέρον για ένα δικαιούχο του ΕΕΕ να διατηρήσει το οικογενειακό εισόδημά του μόλις κάτω από το όριο, είτε χωρίς να αναζητήσει επιπλέον εργασία, είτε εργαζόμενος επιπλέον ώρες άτυπα (αδήλωτα), παρά να αναζητήσει επιπλέον επίσημη εργασία.
«Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία», Τελική Εκθεση, 14 Νοεμβρίου 2020.

από :   kibi-blog.blogspot.com
Σημείωση : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή ‘‘Νέα Μύκονο’’ 

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Τρομερή βρισιά...

 Ακατάλληλον δι’ ανηλίκους

akatallilon-di-anilikoys0Τίποτε δεν προμήνυε τη θύελλα. Ηταν μια συζήτηση ρουτίνας. Συριζαϊκή αντιπολίτευση ρουτίνας ήταν και η απειλή του Σωκράτη Φάμελου προς τον Κωστή Χατζηδάκη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για παραβίαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Κι όμως· το ηφαιστειώδες πολιτικό ταμπεραμέντο του υπουργού Περιβάλλοντος εξερράγη.

Οι μεντεσέδες του βουλευτηρίου έτριξαν από τρόμο όταν ο Χατζηδάκης εξαπέλυσε το συντριπτικό ανάθεμα: «Είστε», είπε στον Φάμελο, «ο Πινόκιο της υφηλίου». Ευτυχώς, τα πνεύματα ηρέμησαν γρήγορα, γιατί θα μπορούσαν να είχαν ξεφύγει από το πύρινο υβρεολόγιο του υπουργού, άλλες ανήκουστες βωμολοχίες όπως «Μαύρε Πιτ της κατωτέρας υποστάθμης», «καταχθόνιε Σιλβέστερ» ή –θου, κύριε– «Ντάμπο αιθεροβάμονα».

Στέντωρ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Συνύπαρξη ωραίων...



"...Τόσο αμαρτωλός θεός όσο ο Ντιέγκο, μόνο σε ένα πάνθεο σαν το αρχαιοελληνικό θα είχε θέση..."

 Ένας θεός αμαρτωλός
Δυο λογιών, χονδρικώς, οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Οσοι μιλάνε στην μπάλα κι όσοι τη χτυπάνε. Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα και ο Πελέ τής μιλάνε, και το δίλημμα «ποιος ο καλύτερος» είναι
ποδοσφαιρικώς ανόητο. Ο ενεστώτας εξακολουθεί να ισχύει παρά τον θάνατο του Αργεντινού. Η φαντασία μας, εφοδιασμένη από την τηλεόραση, δεν θα πάψει ποτέ να τους απολαμβάνει στο γήπεδο, τη δική τους θεατρική σκηνή: να γράφουν, να ζωγραφίζουν, να χορεύουν, να προσποιούνται: όλες οι τέχνες σε μία. Και αυτοί, λάτρεις και υπηρέτες της στρογγυλής θεάς.  
 
Μαζί τους, στην ίδια χορεία, μπαλαδόροι σαν τον Λιονέλ Μέσι, τον Ρονάλντο (τον πρώτο, το «Φαινόμενο») κι εκείνα τα τέσσερα δεκάρια που συντρόφευαν το Μέγα Δέκα, τον Πελέ, στην Εθνική Βραζιλίας, το 1970, στο Μουντιάλ του Μεξικού: Τοστάο, Ζέρσον, Ζαϊρζίνιο, Ριβελίνο. Ο Κριστιάνο; Οχι, αυτός δεν της μιλάει της μπάλας. Τη χτυπάει. Αποτελεσματικά βεβαίως, αφού τη στέλνει στα δίχτυα. Αλλά σαν αλαζόνας δεσπότης της, όχι σαν υπηρέτης της, γεγονός που φαίνεται και στον δημοσίως ιδιωτικό βίο του.  
 
Η περί τον Μαραντόνα θεο-λογία, που αποτυπώθηκε σε αναρίθμητους υμνητικούς τίτλους ποικίλων γλωσσών, έχει ιδρυτή της τον ίδιο και την εξήγησή του για «το χέρι του Θεού» που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Αγγλίας το 1986. Δεν ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που έκλεβε ούτε ο τελευταίος.  
 
Ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος που δικαιολόγησε την κλοπή με τη σκληρή ειρωνεία του τσογλανιού που παίζει μπάλα σε αλάνα. Για τους Αργεντίνους το γκολ αυτό ήταν η εκδίκησή τους κατά των Αγγλων για τα Φόκλαντ. Το δεύτερο που έβαλε ο Μαραντόνα τέσσερα λεπτά αργότερα, τριπλάροντας ακόμα και τα δοκάρια, ένα από τα πιο όμορφα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, το μέτρησαν σαν τελεσίδικη απόδειξη πως ο δικός τους είναι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου· ποιος Πελέ. Οι Αγγλοι πάλι δεν ξέχασαν ούτε προχθές στα πρωτοσέλιδά τους τον «παλιάνθρωπο», τον «κλέφτη». Τα Φόκλαντ μπορεί και να μην τα θυμούνται καν. Ή να αδιαφορούν πια. 
 
Τίποτε πιο χαρακτηριστικό για το ποιόν του Μαραντόνα από την προθέρμανσή του: οι άλλοι ίδρωναν, αυτός χόρευε. Επαιζε. Διασκέδαζε ο ίδιος πριν δωρίσει αφειδώς τέρψη. Εξαρτημένος από την μπάλα ήταν παρά από τις ουσίες. Δίδαξε ότι ποδόσφαιρο παίζουν και οι κοντοί, και οι κοντόχοντροι ακόμη, αφού παίζεται με το μυαλό, όχι με γραμμωμένο μυϊκό σύστημα.  
 
Τόσο αμαρτωλός θεός όσο ο Ντιέγκο, μόνο σε ένα πάνθεο σαν το αρχαιοελληνικό θα είχε θέση. Αρης; Διόνυσος; Ή μήπως ο Δίας;

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2020

Έχετε δεί τό μονόπρακτο τού Γκόγκολ μέ τίτλο : "Ο αστυνόμος ήτανε καλό παιδί"...;

   "Συγγνώμη" Χρυσοχοΐδη...
...κατόπιν εορτής...
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στο Real fm, αναφερόμενος στις αναίτιες προσαγωγές και συλλήψεις που έγιναν την περασμένη Τετάρτη, στο Σύνταγμα, ενώ ήταν σε εξέλιξη συμβολική διαμαρτυρία για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών παραδέχτηκε πως «έχουν δίκιο οι συγκεκριμένες κυρίες. Θεωρώ ότι ήταν μια υπερβολή που δεν έπρεπε να γίνει, και οφείλω να ζητήσω και συγγνώμη για αυτό. Δεν έπρεπε να γίνει αυτή η υπερβολή.»    

Σημειώνεται ότι στη συγκέντρωση των φεμινιστικών συλλογικοτήτων είχαν τηρηθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.  «Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας κρατούσαμε όλες τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας. Όταν ζητήσαμε από τους αστυνομικούς να μας πουν το λόγο που μας προσάγουν, δεν μας έδωσαν καμία εξήγηση. Μας οδηγούν τώρα στο τμήμα με αστυνομικά βαν, ανά τριάδες και τετράδες αφού αρχικά ήθελαν να μας στριμώξουν σε περιπολικά», είχε καταγγείλει  η Κατερίνα Γιαννιούλα, μία από τις προσαχθείσες μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών του Δημοσίου Τομέα.  

Την ενέργεια του υπουργού σχολίασε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, μέλος του του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών λέγοντας μεταξύ άλλων πως «έρχεται ο Χρυσοχοϊδης και λέει "ένα λάθος κάναμε μαντάμ» και προσθέτει:   «Το τραγικό είναι ότι νομίζει πώς ξεμπέρδεψε. Το κωμικό είναι ότι αναγκάζει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που δεν είχαν ανακοινώσει ούτε καν ως είδηση (!) τη σύλληψη των φεμινιστριών (σιγά την είδηση, τίποτα αξύριστες αριστερές θα ήταν!), να δημοσιοποιήσουν τώρα τη συγγνώμη του Υπουργού! Πόσο ακόμα να εκτεθεί η ναυαρχίδα Καθημερινή; »Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Χρυσοχοϊδης έχει μετατρέψει τον τίτλο του Υπουργείου του, την "Προστασία του Πολίτη", σε ανέκδοτο. Αλλά τη συγγνώμη του ούτε σαν ανέκδοτο δεν τη δεχόμαστε.»

Πλαφόν στα τεστ : Άργησαν αλλά αναγκάστηκαν νά καταλάβουν...

 Κορωνοϊός:Βάζουν πλαφόν στα τεστ...

...μετά από 9 μήνες ασύστολης κερδοσκοπίας...
 Χρειάστηκαν να περάσουν 9 μήνες από τη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία στη χώρα και να σπάσει το φράγμα των 100.000 κρουσμάτων για να ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση τα αυτονόητα. Ότι δηλαδή μπαίνει επιτέλους... τέλος στην αισχροκέρδεια με τα τεστ για τον Covid19. Μία αισχροκέρδεια που όλους αυτούς τους μήνες υπολογίζεται σε αρκετά εκατομμύρια. 

 Ειδικότερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε θέσπιση ανώτατων τιμών για τα τεστ ελέγχου για τον κορωνοϊό που γίνονται, προκειμένου να μην υπάρχουν, όπως ανέφερε φαινόμενα κερδοσκοπίας και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. 

 Σύμφωνα με τον Π. Σταμπουλίδη, για τα τεστ μοριακού ελέγχου η ανώτατη τιμή θα είναι τα 40 ευρώ, ενώ για τα Rapid tests (ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου) τα 10 ευρώ. Πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο αρμόδιος υπουργός θα καταθέσει σχετική τροπολογία για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αναγκαίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ενώ στη συνέχεια θα εκδοθεί υπουργική απόφαση.

 Σημειώνεται ότι για το ελληνικό δημόσιο το κάθε τεστ μοριακού ελέγχου κοστίζει περίπου 13 ευρώ. 

Τό μάτς γιά τό άρρωστο παιδάκι : Και μόνο γι αυτό θα μείνει αξέχαστος...

 ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ΄ΑΥΤΟ
Τέλη του μακρινού 1984, ο Μαραντόνα μεσουρανούσε στη Νάπολη. Είχε φτάσει στο στάδιο Σαν Πάολο το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ως η ακριβότερη έως τότε μεταγραφή στο κόσμο.
Εκείνη την εποχή ένας φτωχός πατέρας με άρρωστο παιδί, στην απόγνωσή του να βρει τα χρήματα που χρειάζονταν για την άμεση χειρουργική επέμβαση του, ζητάει από το προπονητή και τη διοίκηση των «Παρτενοπέι» να διοργανωθεί ένας φιλικός αγώνας της ομάδας στην μικρή επαρχιακή πόλη του.
Ο άνθρωπος δεν ζητιάνευε. Ήθελε η ομάδα που υποστήριζε να δείξει την αλληλεγγύη, τη συμπαράσταση και την ανθρωπιά της μπροστά στον άρρωστο γιο του, δίνοντας του χαρά μέσα στο πόνο του. Έλπιζε ακόμη ότι με τα λιγοστά εισιτήρια στις υποτυπώδεις κερκίδες του τοπικού γηπέδου να μαζευτούν κάποια χρήματα για να συμπληρώσει το τίμημα της επείγουσας επέμβασης στο μικρό αγόρι του.
Ο τότε πρόεδρος της Νάπολι Κοράντο Φερλαΐνο...

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

e-συγγράμματα : Τά βεγγαλικά τού υπουργείου Παιδείας...

Κυβέρνηση καί Υπουργείο Παιδείας πυροτεχνημάτων!... 
Ο έγκριτος περί τα εκπαιδευτικά, και ιδίως περί τα ΑΕΙ, δημοσιογράφος Απόστολος Λακασάς γράφει σήμερα στην ιστοσελίδα της «Καθημερινής» για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα με έναν επιγραμματικό τίτλο που τα λέει όλα: «Αγνοούνται τα e-συγγράμματα»! Στο άρθρο αυτό αναλύεται γενικώς το απίστευτο «αλαλούμ» στα ΑΕΙ για τα συγγράμματα, όταν ήδη το πανεπιστημιακό έτος έχει αρχίσει εδώ και δυο μήνες. Η διανομή, γενικώς, των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων πάει με ρυθμούς «χελώνας». Ενώ για τα e-συγγράμματα ο κ. Λακασάς τονίζει με ειρωνεία και απόγνωση: «Από την άλλη, «πυροτέχνημα» αποδεικνύονται όσα περί ηλεκτρονικών συγγραμμάτων έλεγε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας την περασμένη άνοιξη, όταν εφαρμόστηκε πλήρως η τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ»!! 
Ο κ. Απόστολος Λακασάς τα είπε όλα με λίγα λόγια. 
Στη δημοσιογραφική argo, τους πήγε «πριονοκορδέλα». Κυβέρνηση φτηνών θεαμάτων και Υπουργείο Παιδείας πυροτεχνημάτων!!...
Τσ, τσ, τσ...
 
Ολόκληρο τό άρθρο τού Απόστολου Λακασά  ΕΔΩ

Τά αναπάντητα, μέχρι τώρα, ερωτήματα γιά τή δημόσια υγεία...

Στη λακκούβα της ανικανότητας
Στό βάθος η ανυποληψία...
(δέν διακρίνεται)
Π
ολύ καιρό πρίν οι φαρμακευτικές εταιρείες εκδώσουν τίς σχετικές ανακοινώσεις... 
...οι δικοί μας είχαν προαναγγείλει τό εμβόλιο, επωφελούμενοι, βεβαίως, 
από τήν συστηματική καλλιέργεια προσδοκιών
Όμως... 
μέσα στήν πρεμούρα πού κατέλαβε τούς καλλιεργητές-αρμόδιους... 
...ξέχασαν (τόσο οι αρμόδιοι όσο καί οι αναρμόδιοι) νά απαντήσουν σέ ορισμένα ερωτήματα.... 

Γιατί κάνουμε τα λιγότερα τεστ; 
Γιατί δεν αποφασίζουμε τη συνταγογράφηση των τεστ και αφήνουμε τους πολίτες να πληρώνουν από την τσέπη τους στα ιδιωτικά νοσοκομεία που τιμολογούν κατά πώς εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες;  
Γιατί δώσαμε τα λιγότερα χρήματα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας; 
Γιατί είμαστε στην προτελευταία θέση στον κατάλογο των χωρών της Ε.Ε. στη διάθεση πόρων για τα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας; 
Γιατί ξεφτιλιστήκαμε αν και έχουμε επιτελικό κράτος και κυβέρνηση των αρίστων, όπως μας λένε οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί, στο θέμα των μασκών στα σχολεία (δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη χώρα που μοίρασε στα παιδιά μάσκες-τραπεζομάντιλα); 
Γιατί επιτρέπουμε τον συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς; 
Γιατί ζήσαμε το φιάσκο με την τηλεκπαίδευση, αν και είχαμε αρκετούς μήνες για να προετοιμαστούμε; 
Γιατί η υπουργός θριαμβολογούσε προκαταβολικά, αλλά στη συνέχεια κρύφτηκε τρομαγμένη και χρέωσε την κατάρρευση στην εταιρεία; 
Γιατί δεν ακούμε τις εκκλήσεις των γιατρών που ζητούν απελπισμένα βοήθεια; 
Γιατί καθυστερήσαμε να επιτάξουμε ιδιωτικές κλινικές και όταν αναγκαστήκαμε στο «και πέντε» να το κάνουμε φροντίσαμε να πλαισιώσουμε την απόφασή μας με ρυθμίσεις για να μη ζημιωθούν οι κλινικάρχες; 
Γιατί δεν δίνουμε στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων των ειδικών για να δούμε αν ισχύει αυτό που λέει ο πρωθυπουργός ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι εισηγούνται οι επιστήμονες; 
Γιατί αφήνουμε να περάσει στο ντούκου η πολύ σοβαρή καταγγελία εντατικολόγου ότι «χάσαμε ζωές που θα μπορούσαμε να είχαμε σώσει»; Υπάρχει αμέλεια των γιατρών;  Μήπως φταίει η κυβέρνηση που κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες εγκαλώντας τους για χαλαρή ατομική ευθύνη, ενώ για τις δικές της ορατές διά γυμνού οφθαλμού ευθύνες σφυρίζει αδιάφορα, ξέροντας ότι δεν θα βρεθεί ένας εισαγγελέας να διατάξει έρευνα; 
Γιατί, όπως έχουν παραδεχτεί και υπουργοί και βουλευτές της παράταξης, χάθηκε το παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα; Επεσαν έξω στο άνοιγμα του τουρισμού, έπεσαν έξω στις προβλέψεις για την ύφεση. Επεσαν πουθενά μέσα; Στη λακκούβα της ανικανότητας και της ανυποληψίας...

 του 
Τάσου Παππά 

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Τά τού Αδώνιδος* κλέη

Venus and Adonis, του Βερονέζε (περ. 1582),
 μουσαμάς, Μανιερισμός,
Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη


Υπερηφανεύτηκε στην τηλεόραση επειδή οι νεκροί την Ελλάδα είναι λιγότεροι από  το Βέλγιο...
Ας μην διαμαρτύρονται όσοι έχασαν τούς οικείους τους. 
Τους νικάμε, τους Ευρωπαίους...

*Άδωνις

  1. (μυθολογία) Άδωνις, γιος του Κινύρα και της Μύρρας, ευνοούμενος και μύστης της Αφροδίτης,
    Ἄδωνιν ἡ Κυθήρη / ὡς εἶδε νεκρὸν ἤδη, / τυγνὰν ἔχοντα χαίταν / ὠχράν τε τὰν παρειάν, / ἄγειν τὸν ὗν πρὸς αὑτὰν / ἔταξε τὼς Ἔρωτας. (Θεόκριτος, Εις νεκρόν Άδωνιν)
  2. (μεταφορικά) ευνοούμενος, αγαπημένος
    εἰσὶ δ᾽ οἳ καὶ ἐπὶ κάλλει θαυμάζεσθαι ἐθέλουσιν, καὶ δεῖ Ἀδώνιδας αὐτοὺς καὶ Ὑακίνθους ἀκούειν, πήχεως ἐνίοτε τὴν ῥῖνα ἔχοντας. (Λουκιανός, Περὶ τῶν ἐν Μισθῷ συνόντων, 35)
  3. ανδρικό όνομα
  4. (ιχθυολογία) είδος ψαριού (που πηδάει έξω από το νερό)
     συνώνυμα: ἐξώκοιτος
  5. (βοτανική) είδος ανεμώνης (Anemone fulgens)
 (από τό Βικιλεξικό)

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2020

Τελικά επιτάχθηκαν δύο κλινικές μέ 200 κλίνες...

Τελικά επιτάχθηκαν στό "καί πέντε" δύο ιδιωτικές κλινικές κάτω από τήν ασφυκτική πίεση τής δραματικής αύξησης τών κρουσμάτων τού κορωνοϊού, μετά από μεγάλη κωλυσιεργία τών κλινικαρχών...
(χρειάστηκε μιά πόλη νά κρατάει τήν ανάσα της, χρειάστηκε οι γιατροί καί οι νοσηλευτές καί τά σωματεία τους νά επιμείνουν ξανά καί ξανά ώστε η κυβέρνηση νά πράξει τό αυτονόητο: νά πιέσει δηλαδή τούς ιδιώτες νά συστρατευτούν μέ 200 κλίνες στόν κοινό αγώνα κατά τής πανδημίας)

Δέν υπάρχει ίσως παράδειγμα πιό τρανταχτό από τό τί σημαίνει νά λείπουν κλίνες αυτές τίς ώρες...
...από εκείνο τού 45χρονου πού -αφυδατωμένος, πεινασμένος, λερωμένος καί μέ υψηλό πυρετό- κουλουριασμένος σέ στάση εμβρυϊκή...
...πέρασε δύο 24ωρα δίπλα στό σώμα τής νεκρής μάνας του. Είχαν -καί οι δύο- διαγνωστεί θετικοί στόν κορωνοϊό, είχαν εξεταστεί καί τούς είχαν συστήσει νά μείνουν σπίτι...

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Τά "τρένα γιά τό Άουσβιτς" καί τά "τρωκτικά" δείχνουν ότι η "Δημοκρατία μας" δέν είναι, απ' όλους, εμπεδωμένη...

 Τρωκτικά και τρένα 
Τα σόσιαλ μίντια είναι γλυκιά παγίδα. Αν είσαι ανεκπαίδευτος στη χρήση τους ή γενικώς απαίδευτος, την πατάς. Το ίδιο κι αν είσαι επαγγελματίας ανάγωγος ή εμπιστεύεσαι υπερβολικά τη σοφία σου. Είναι όμως και χρήσιμα. Χωρίς αυτά, λ.χ., η μυθοπλασία του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, με τον τίτλο «Ηταν μια ωραία μέρα για τη δημοκρατία», ίσως επιβαλλόταν σαν αλήθεια. 
Τώρα όμως παρακολουθούμε στο Διαδίκτυο τα ντοκουμέντα της αστυνομικής αβρότητας και καταλαβαίνουμε πόσο βαθαίνει και πλαταίνει κάθε φορά, επί των υπουργικών ημερών του, το εγγειοβελτιωτικό έργο εκδημοκρατισμού της αστυνομίας. Ιδίως απέναντι στις γυναίκες το ένστολο τακτ είναι απίστευτο. Θα ντρεπόταν ακόμα κι ο κ. Χρυσοχοΐδης αν άκουγε με ποιο σαμπουάν σεξιστικής χυδαιότητας τις λούζουν τα παλικάρια του, ενόσω τις κλωτσάνε ή τις σωφρονίζουν με το κλομπ. Αλλά ο υπουργός δεν ακούει. Διαβάζει μανιωδώς. Το μνημόνιο.
Η αλήθεια είναι ότι οι αστυνομικοί δεν αποκάλεσαν «κατσαρίδες και τρωκτικά» τους διαδηλωτές. Αυτήν την ορολογία, αγαπημένη των φασιστών για Εβραίους και Τσιγγάνους, την υιοθέτησε η αντιδήμαρχος Αλληλεγγύης Αλεξία Εβερτ. Είδε στο φέισμπουκ μια φωτογραφία με μέλη του ΚΚΕ σε απόλυτη τάξη κι από πάνω ένα απαξιωτικό σχόλιο και είπε να το αναβαθμίσει τρωκτικολογώντας. Δεν θυμόταν μήπως την πατρότητα των ρατσιστικών χαρακτηρισμών; Ισως. Μιλώντας όμως στο aftodioikisi.gr είπε απλώς ότι πίστευε πως βλέπει «μπαχαλάκηδες». Ναι, οι εύτακτοι μπαχαλάκηδες είναι συνηθισμένη αθηναϊκή εικόνα. Οσο και οι λουλουδιασμένες ζαρντινιέρες.
Ο κ. Δ. Κοντζές πάντως, στέλεχος της ΟΝΝΕΔ, θυμόταν καλά την ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου όταν έγραφε στο τουίτερ το εξής εφιαλτικό: «Κάτι κόπρους που σκούζανε στο Πολυτεχνείο δεν τους ξέρεις μάλλον. Αυτοί τρώνε τις φάπες. Αντε και στα τρένα». Στα τρένα για τα Αουσβιτς. Στα σοβαρά: Θα σήμαινε οτιδήποτε η διαγραφή του; Οχι. Γι’ αυτό και δεν ακούστηκε τίποτε σχετικό. Ενώ η κ. Εβερτ έχασε τον τίτλο της αντιδημάρχου. Του πήρε ώρες του δημάρχου Κ. Μπακογιάννη, αλλά τα κατάφερε· ευαισθητοποιήθηκε. Οπως κατάφερε τον Ιούλιο να αναβαθμίσει σε αντιδήμαρχο Εξωστρέφειας και Κοινωνίας των Πολιτών την κ. Κ. Γκαγκάκη, που εννιά μήνες πριν είχε παραιτηθεί από την προεδρία της Τεχνόπολης, επειδή συνελήφθη χαχανίζουσα με την παρέα της στον ΣΚΑΪ, με αφορμή περιστατικό ασέλγειας εις βάρος φοιτήτριας. Ας μην ανησυχεί η κ. Εβερτ. Στο εννιάμηνο θα ξαναγίνει αξιωματούχος. Θα γίνει αντιδήμαρχος Ευέλικτης Δημαρχικής Μεγαλοσύνης.
 

20.11.2020   
 
από :   Kathimerini.gr
 
 Σημείωση : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή ‘‘Νέα Μύκονο’’

 

Η σημασία τής επίσκεψης στό Οικουμενικό Πατριαρχείο τού Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών...

Τα πολλά μηνύματα Πομπέο από το Φανάρι

Η επίσκεψη στο Φανάρι και η συνάντησή του με τον κ.κ. Βαρθολομαίο κυριαρχεί, μέχρι στιγμής, στην περιοδεία του Μάικ Πομπέο στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο. Επισήμως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι για να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ γύρω από τις θρησκευτικές ελευθερίες και τη μοίρα των χριστιανικών πληθυσμών στη μεταπολεμική πραγματικότητα, βόρεια και ανατολικά της Μεσογείου.

Οι ειδήμονες περί τα αμερικανικά τη συνδέουν με πολιτικές φιλοδοξίες του ιδίου στη μετά Τραμπ εποχή και τη φημολογούμενη υποψηφιότητά του με τους Ρεπουμπλικανούς στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Και σε μια τέτοια προοπτική, οι θρησκευτικές κοινότητες, ανάμεσά τους και οι Ελληνοαμερικανοί ορθόδοξοι –αρκετοί με γερά πορτοφόλια–, αποτελούν καθοριστικές δεξαμενές ψήφων και δολαρίων. Πιθανότατα έβαλε –και ορθώς έπραξε– «το χεράκι του» για την επίσκεψη και ο νυν Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής και στενός συνεργάτης του Πατριάρχη, Ελπιδοφόρος. Οπως και να έχει το πράγμα, η επίσκεψη ενισχύει την αμερικανική ασπίδα προστασίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, που την έχει ανάγκη. Στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν να μην ακουμπήσει τα «χέρια» του στο κέντρο της Ορθοδοξίας και προαιώνιο φάρο του χριστιανισμού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι ενδείξεις πληθαίνουν ότι, στο πλαίσιο της ισοπεδωτικής ισλαμοποίησης των πάντων στην Τουρκία, είναι θέμα χρόνου ο Ερντογάν να στραφεί ανοικτά εναντίον του Φαναρίου. Και δεν είναι μόνο η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ή η ρητορική μίσους εναντίον της χριστιανικής Δύσης. Μέχρι και συνεργάτη του Φετουλάχ Γκιουλέν στο πραξικόπημα(!) εμφάνισαν τον κ.κ. Βαρθολομαίο έντυπα ελεγχόμενα από τον Τούρκο πρόεδρο, αναγκάζοντας το Φανάρι, σε μια ασυνήθιστη αντίδραση, να εκδώσει, διαισθανόμενο κινδύνους, ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε για σχέδιο στοχοποίησης του Πατριαρχείου και του Προκαθημένου του.

Ούτε τυχαία ήταν η αναφορά του κ. Πομπέο στον οικουμενικό χαρακτήρα του. Τον οποίο υποσκάπτει η Ρωσία, που «τρίβει τα χέρια» της βλέποντας τον Ερντογάν να μεθοδεύει τη βήμα προς βήμα περιθωριοποίηση και αργότερα το κλείσιμό του, οπότε η Μόσχα θα έχει εκπληρώσει το όνειρο της Τρίτης Ρώμης. Μια χαρά εξυπηρετεί και σε αυτό τα ρωσικά συμφέροντα ο Τούρκος ηγέτης. Για τη χριστιανική Δύση, η προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπως και των δοκιμαζόμενων ομόδοξων πληθυσμών στη Μέση Ανατολή, αποτελεί ιστορικό χρέος. Είναι θέμα πίστης αλλά και προστασίας ενός ολόκληρου πολιτισμού, του χριστιανικού, που γεννήθηκε και άνθησε στους τόπους της Βίβλου και τώρα απειλείται με αφανισμό.

 

Kathimerini.gr  

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Νά τρίψουμε τά μάτια μας ή νά τσιμπηθούμε ; Αστυνομικοί "αδειάζουν" τή χτεσινή κυβερνητική πολιτική...


 Τό περιεχόμενο τής ανακοίνωσης :

"Η πρωτοφανής κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων – περί τις 6.000 – για την περιφρούρηση των ¨ απαγορευθησών ¨ εκδηλώσεων του Πολυτεχνείου και της 47ης
Επετείου, δεν περιποιεί σε κανέναν τιμή και πάντως απέχει πόρρω από το να συμβαίνει σε συντεταγμένη Πολιτεία της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το μήνυμα που εστάλη είναι απολύτως αναχρονιστικό. Παράλληλα, όλοι μας, όλοι οι εργαζόμενοι αστυνομικοί, αναρωτιόμαστε πλέον, αν η συγκεκριμένη απίστευτη κατασπατάληση δυνάμεων εν μέσω του δεύτερου κύματος του φονικού Covid-19, είναι προσφορά και συνεισφορά στην ειρήνη και στην ασφάλεια της Πολιτείας ή απλή συμμετοχή ¨κομπάρσων¨ σε κακοστημένη φιέστα.

Οι πολίτες έχουν άποψη για όλα και ειρήσθω εν παρόδω θα διαφανεί ότι εν έτει 2020, αυτή η διαχείριση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Μη λησμονούμε, ότι όλοι μας έως πριν λίγο καιρό συμφωνούσαμε ότι τα χρόνια της Μεταπολίτευσης έλαβαν τέλος".

 ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

(ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΟΛΑ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΕΡΟΙ)

Έ, λοιπόν, όχι μόνον... : «...Εά μέ καθεύδειν τό τού Μιχάλη τρόπαιον...» αλλά...

Το «τρόπαιο» του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Το σκισμένο πουκάμισο του Θανάση Παφίλη είναι από χθες το νέο πολιτικό τρόπαιο του Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Και, μαζί, είναι και η πολιτική κηλίδα της κυβέρνησης, από την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου: Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια, η αστυνομία κινήθηκε κατά κοινοβουλευτικού κόμματος και εκλεγμένων εκπροσώπων του. Με προπηλακισμούς βουλευτών του ΚΚΕ, με προσαγωγές και με ένα κρεσέντο καταστολής, που ξεπέρασε ακόμη και τα αντιδημοκρατικά όρια αυτής καθαυτής της «απαγόρευσης συναθροίσεων».

Η προηγούμενη φορά που το ΚΚΕ είχε γίνει αποδέκτης της κρατικής βίας ήταν το 1999 – στην ιστορική, και απαγορευμένη, συγκέντρωση για την επίσκεψη Κλίντον στην Αθήνα. ´Ηταν επί κυβέρνησης Σημίτη, με υπουργό Δημόσιας Τάξης και πάλι τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Χθες, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, τη διαφορά την έκανε η πανδημία, ως άλλοθι καταστολής, και ο αιφνιδιασμός. Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν ήταν η σύγκρουση αλλά η αποτροπή. Η εντολή από το Μαξίμου ήταν σαφής – «νόμος και τάξη» μεν, χωρίς να γίνουν «ήρωες» δε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και, πολύ περισσότερο, ο Αλέξης Τσίπρας. Και η κατεύθυνση ήταν πως, κόντρα στο «αντιδεξιό μέτωπο» που δημιούργησε ο πολιτικός αυτό-εγκλωβισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση θα έβαζε τείχος στο «αντικοινωνικό μέτωπο», όπως βαφτίστηκε η απόφαση των κομμάτων της αριστεράς να υπερασπιστούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνταγματικές ελευθερίες.

Δεν είναι τυχαίο, δε, πως όπως είπε ο βουλευτής του Μέρα25 Κλέων Γρηγοριάδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης είχε εγγυηθεί προσωπικά στα κόμματα πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση για εντάσεις και ότι όλοι οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, ανεξαρτήτως προέλευσης, «μπορούν ανά πάσα στιγμή να κινούνται σε όλη την επικράτεια και να κάνουν ό,τι αυτοί θεωρούν ως καθήκον τους».

Το σχέδιο όμως χάλασε όταν το ΚΚΕ έκανε το πρωί την κίνηση –ματ. Περίπου 200 στελέχη του πέρασαν «κάτω από τα ραντάρ» των 6.000 αστυνομικών που είχαν αναπτυχθεί σε όλη την Αθήνα, βρέθηκαν στο μετρό του Μεγάρου Μουσικής και, από εκεί, στη συμβολική συγκέντρωση, με μάσκες, αποστάσεις και όλα τα μέτρα ασφαλείας, στην αμερικανική πρεσβεία.

Εκεί ήταν που ηττήθηκε η επιχείρηση «απαγόρευση συναθροίσεων». Και, μπορεί ο κεντρογενής Γιώργος Γεραπετρίτης, να εγγυάτο ελεύθερη άσκηση των δικαιωμάτων των βουλευτών, η σκληρή πτέρυγα ης ΝΔ όμως είχε άλλη άποψη. Η πίεση και στο Μαξίμου ήταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη  ασφυκτική. Και το βασικό ερώτημα που ετίθετο, με ένταση κατά τις πληροφορίες, στον Μιχάλη Χρυσοχοίδη ήταν γιατί «αφέθηκαν ο Βαρουφάκης και οι 200 του ΚΚΕ να εκθέσουν την κυβέρνηση».

Εν μέσω αυτού του κλίματος, η μεσημεριανή συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Προπύλαια έγινε σόου καταστολής και πεδίο πλήρους απώλειας του ελέγχου.

Στο τέλος της ημέρας, ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης βρέθηκε αμήχανος, νευρικός και απολογούμενος στον Σκάι. Απολογήθηκε πρωτίστως στην «πτέρυγα Μπογδάνου» της ΝΔ, για το γεγονός ότι δεν υπήρξε παρέμβαση της Αστυνομίας στην αμερικανική πρεσβεία, αλλά και στη συμβολική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ: «Δεν ήταν ημέρα για πρόστιμα σήμερα», είπε, «ήταν ημέρα συνεννόησης και δημοκρατίας. Ήταν μια πολιτική εκδήλωση, και η απόφαση πάρθηκε στα όρια της ανοχής στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Ανέλαβα την ευθύνη, διοργανώθηκαν οι εκδηλώσεις με τα μέτρα προστασίας και μετά έφυγαν. Δεν υπήρχε λόγος για πρόστιμο». 

Για το όργιο καταστολής είπε ότι «θα ερευνηθούν οι καταγγελίες» και πως ο ίδιος «τιμά το ΚΚΕ από μικρό παιδί».

Το ΠΑΜΕ είπε, στη δική του ανακοίνωση, πως «χάρη στην ψυχραιμία των διαδηλωτών δε θρηνήσαμε θύματα», ότι «οι πρώτοι που δέχτηκαν την απρόκλητη επίθεση ήταν οι φυλακισθέντες-εξορισθέντες 1967-74», και πως «οι νέες κατασταλτικές δυνάμεις με τα μηχανάκια, με τα χρυσαυγίτικα σύμβολα πάνω στα κράνη τους, λειτουργούσαν σαν αγέλες μέσα στο πλήθος».

Στο Μαξίμου δεν είναι ευτυχείς με αυτές τις εικόνες, και κανείς στη ΝΔ, ούτε εκ δεξιών ούτε εκ των μετριοπαθών, είναι ικανοποιημένος με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Για τον σκληρό κομματικό πυρήνα διαγράφεται ευκαιρία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με τις «εκσυγχρονιστικές» μετεγγραφές, για τους δε κεντρογενείς η χθεσινή μέρα είναι «τραύμα για τη μεταπολιτευτική ιστορία της ΝΔ», όπως έλεγε χαρακτηριστικά παλαιός βουλευτής.

Το «τραύμα» αφορά προσωπικά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Και θα τον ακολουθήσει τους επόμενους κρίσιμους μήνες, όπως και οι πολιτικές του επιλογές…

 

Νικόλ Λειβαδάρη

 Σημείωση : Ο υπέρτιτλος προστέθηκε από τή ‘‘Νέα Μύκονο’’

ΟΙ τρείς επιστολές πού πρέπει νά γράψει ο πρωθυπουργός...

Πρωθυπουργικό Γραφείο
Η ιστορία με τις τρεις επιστολές  που αφήνει ο  απερχόμενος Πρωθυπουργός στον διάδοχό του , είναι γνωστή. Η τελευταία δημόσια υπενθύμισή της έγινε το 2003 από τον Σταύρο Ψυχάρη -στο  «Βήμα» -για τον Κ. Σημίτη.

Ένας πρωθυπουργός βρήκε στο γραφείο του μόλις ανέλαβε τρεις αριθμημένες επιστολές από τον προκάτοχό του με την παρότρυνση να τις ανοίξει με τη σειρά...
...«στα δύσκολα»...

Μόλις ζορίστηκε ανοίγει την πρώτη και διαβάζει: «Ρίξτα σε μένα».  

Όταν αναγκάστηκε να ανοίξει τη δεύτερη η συμβουλή ήταν: «Απόλυσε τον υπουργό». 

Στην τρίτη επιστολή ο προκάτοχός του τον συμβούλευε: «Άρχισε να  γράφεις τις δικές σου επιστολές…».

 

Δείτε τό σχετικό άρθρο τού Γ. Λακόπουλου : ΕΔΩ