Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Στή μνήμη τού θεατρικού συγγραφέα...

Ό
ταν ήμουν παιδί κι έκανα μακροβούτια στη θάλασσα, για να αποδείξω στους άλλους ότι έφτανα ως κάτω στο βυθό, έπιανα με τα χέρια μου ό,τι έβρισκα. Άμμο, φύκια, βότσαλα και τα έδειχνα θριαμβευτικά όταν ανέβαινα πάνω.
Τώρα πια, δεν κάνω μακροβούτια στη θάλασσα. Κάνω όμως μακροβούτια στο χρόνο.
Κλείνω τα μάτια μου, όπως τότε, και βουτάω στο παρελθόν. Και όταν ανεβαίνω πάνω, στο σήμερα, κρατάω στα χέρια μου τις αποδείξεις για το πόσο βαθιά βούτηξα.
Και βγαίνουν στην επιφάνεια ολοζώντανες οι αναμνήσεις από τα παιδικά μου χρόνια.
Κομματάκια - κομματάκια λαμπερά, που προσπαθώ να τα βάλω σε μια σειρά, σαν τα ψηφιδωτά, για να ξαναζωντανέψω μια εικόνα χαμένη στην παγερή σκιά του βυθού.
Ηλιόλουστα πρωινά και φεγγαρόλουστα βράδια. Χαμόγελα κοριτσίστικα και βάσανα μαθητικά. Στιγμές ασήμαντες που διατηρήσανε όμως πεντακάθαρα το χρώμα και τη λάμψη τους, και τώρα που τις ξαναβγάζω στην επιφάνεια, τις ξαναζώ κατά κάποιον τρόπο, που με κάνει να μελαγχολώ χαμογελαστά.

Αλέκος Σακελλάριος
(Σαν σήμερα, το 1991, έφυγε από τη ζωή)

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Η πατρίδα κάηκε αλλά η προσπάθεια ήταν ικανοποιητική...!

Σήματα καπνού
Π
αρά τις φιλότιμες προσπάθειες του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, που εισήγαγε το δόγμα «Υψηλός Πήχυς», τα αδικαιολόγητα δεν δικαιολογούνται. Το σήμα του καπνού που καλύπτει μεγάλα τμήματα της χώρας επί εβδομάδες είναι ευκρινές: «Αποτυχία». Πλήρης και δραματική. Στην πρόληψη, την καταστολή, τον σχεδιασμό, τον συντονισμό. Και στην ανάληψη ευθύνης, τη μόνη ικανή να διορθώσει έγκαιρα τα λάθη. Το σόφισμα «τώρα είναι η ώρα της μάχης» έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον και από πολλούς. Δεν πείθει ούτε καν όποιον το αναπαράγει από αμηχανία, οκνηρία, δειλία, υποκρισία κι ό,τι άλλο.

Στα ελληνικά είναι γραμμένα τα επίμονα σήματα καπνού στον ουρανό της Αττικής, της Εύβοιας, της Ηλείας, της Λακωνίας, κι όπου αλλού η πυρκαγιά έσβησε όταν δεν είχε πια τίποτε άλλο να την ταΐσει. Οχι σε κάποια άγνωστή μας ινδιάνικη γλώσσα. Στα νέα ελληνικά. Ούτε καν στα αρχαία των φρυκτωριών, οπότε θα τα αποκρυπτογραφούσε μόνο ο κ. Γεωργιάδης και θα ’πρεπε έπειτα να τα μεταφράσει στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς. Α, και σ’ εκείνους τους δημοσιογραφούντες που σε μία μόνο διάλεκτο αριστεύουν: της εξουσίας· της πρώτης, όχι της τέταρτης. Και οι οποίοι προπονούνται σκληρά στο άθλημα της κολακείας, μήπως μπουν στην επόμενη φουρνιά μετακλητών, γιατί όχι και βουλευτών.

Υπάρχει φυσικά κάποιο εγγενές πρόβλημα. Για να διαβάσεις τα σήματα καπνού πρέπει να τα δεις. Πρέπει λοιπόν ν’ ανοίξεις τα παράθυρά σου όλα. Ωστε και λίγος αληθινός κόσμος να μπει μέσα, κόσμος εγκαυματίας, και να στρέψεις το βλέμμα σου στον ουρανό, αποσπασμένο επιτέλους από το ηδονικό σου κάτοπτρο. Να μυρίσεις και να γευτείς τη στάχτη. Να μυρίσεις και να νιώσεις την αποτυχία. Αν τη μυρίσεις, περιττεύει να διαβάσεις τα σήματα στον άρρωστα γκρίζο ουρανό.

Στην κυβέρνηση όμως φαίνονται όλοι ικανοποιημένοι με τις αντιπυρικές επιδόσεις τους. Και ενθουσιασμένοι με το υψηλοπηχικό δόγμα του νέου εκπροσώπου τους. Βλέπουν όσα θέλουν να δουν, ακούν όσα θέλουν ν’ ακούσουν, διαβάζουν ό,τι βολικό. Δεν συνειδητοποιούν καν ότι οι περισσότερες καταγγελίες για την ολιγωρία και τις καταστροφικά ασχεδίαστες παρεμβάσεις τους προέρχονται από τον δικό τους χώρο. Από δικούς τους ψηφοφόρους, που δηλώνουν εμβρόντητοι από το μέγεθος της αποτυχίας. Και δικούς τους αυτοδιοικητικούς. Δεν εννοώ βέβαια τον κ. Πατούλη. Αυτός είναι μονίμως στην πόζα κενής έπαρσης που τον απαθανάτισε ζωγράφος τις, ώστε το σανταμικό κάδρο του να κοσμήσει το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη κ. Κόκκαλη.

Σάββατο 21 Αυγούστου 2021

Πρίν 39 χρόνια -το 1982- αποποινικοποιήθηκε η μοιχεία...

Στις 20 Αυγούστου του 1982 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ ο νόμος 1272/82, ο οποίος είχε προκαλέσει μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις στη χώρα.

Το άρθρο 8 του νόμου της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καταργούσε το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα του 1951, το οποίο χαρακτήριζε τη μοιχεία ως πλημμέλημα και προέβλεπε ποινή ενός έτους για τους μοιχούς, ενώ το έγκλημα διωκόταν μόνο με έγκληση του παθόντος συζύγου. Η μοιχεία ήταν ατιμώρητη μόνο εάν υπήρχε διάσταση των συζύγων ή ανοχή του παθόντος συζύγου.


Το ΠΑΣΟΚ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποποινικοποιήσει τη μοιχεία από νωρίς, επιδιώκοντας φιλελευθεροποίηση του Οικογενειακού Δικαίου, ωστόσο είχε αντιδράσει σφόδρα η Εκκλησία της Ελλάδας, λέγοντας ότι «η αποποινικοποίηση της μοιχείας θα κλονίσει τα θεμέλια της οικογένειας και του γάμου». Παρά τις αντιδράσεις, ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ υπερψήφισαν το νόμο ενώ καταψήφισε η ΝΔ.
 

(Τό κείμενο είναι από τό "Ποντίκι". Οι εικόνες προστέθηκαν από τή "Ν.Μ.")

Σάββατο 14 Αυγούστου 2021

Βγαίνει από τή μύγα ξύγκι? (Άμα είσαι "τής δουλειάς"...)

Η
χώρα κάηκε απ’ άκρου σ’ άκρο με 2 μποφόρ άνεμο, αλλά ο Κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του δεν αισθάνονται την ανάγκη να λογοδοτήσουν σε κανέναν. 
 
Σκέρτσος, Χαρδαλιάς και Χρυσοχοΐδης μας διαβεβαίωσαν ότι... ήμασταν τεχνικά θωρακισμένοι και πλήρως προετοιμασμένοι, αλλά ήταν αντίξοες οι καιρικές συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, λένε, τίποτα δεν πρόκειται ποτέ να συγκριθεί με την καταστροφή στο Μάτι. Οπότε τι θέλετε τώρα. 
 
Αυτό που κάνει το επιτελικό κράτος είναι να κατεβάζει συστηματικά τον πήχη όσο δεν παίρνει άλλο για να πανηγυρίζει μετά ότι πέρασε με άνεση από πάνω.  Ό,τι κι αν λέει η κυβέρνηση, από όλα τα μέτωπα της φωτιάς εγείρεται τεράστια αγανάκτηση για την απουσία του κρατικού μηχανισμού. 
 
Τα εναέρια μέσα δεν τα είδε κανείς, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι λειτούργησαν υποδειγματικά. Η τακτική των εκκενώσεων δεν συνοδεύτηκε από μια τακτική αντιμετώπισης της φωτιάς. 
 
Σπίτια σώθηκαν μόνο όπου οι κάτοικοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την εκκένωση. Αυτό συνιστά ολοκληρωτική χρεοκοπία του επιτελικού κράτους. Για να τα μπαλώσει, ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε να δώσει «συγχαρητήρια στους εθελοντές». 
 
Το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι, μαζί με τα δάση και τα σπίτια, έχουν καταστραφεί και παραγωγικές δραστηριότητες από τις οποίες κόσμος έβγαζε το ψωμί του. Ελιές, μελίσσια, ρετσίνι, τουριστικές εκμεταλλεύσεις. Τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι; 
 
Η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις, πέρα από ένα εφάπαξ επίδομα και δάνεια τα οποία είναι απορίας άξιο πώς θα αποπληρώσουν οι πληγέντες. Κάνει πως δεν ακούει την απαίτηση της αντιπολίτευσης να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα του ταμείου ανάκαμψης ώστε να ανασυγκροτηθούν παραγωγικά οι κατεστραμμένες περιοχές. 
 
Έχει όμως έτοιμο το σχέδιο ιδιωτικής αναδάσωσης. Μέχρι εκεί φτάνει. Ο σχεδιασμός, η συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος δεν είναι στη λογική της. Ας καταφύγουμε στους ιδιώτες, κάτι θα βγάλουμε απ’ αυτό. Business as usual.   

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2021

Ο Αύγουστος, τελικά, βγάζει ή δέν βγάζει ειδήσεις...?

Είχα σχολιάσει, προχθές, το περίφημο «τόν Αύγουστο δέν υπάρχουν ειδήσεις» πού αποδίδεται στόν Ουμπέρτο Εκο. Η φράση προήλθε από άρθρο τού Έκο σέ ιταλικό περιοδικό τό 1990 καί δημοσιεύεται σέ τόμο μέ άρθρα του από τήν περίοδο 1967-1990 στόν οποίο ο Ελληνας εκδότης (εκδ. Παρατηρητής) έδωσε τόν περίφημο τίτλο, τό 1993. Τό άρθρο τού Έκο αναφερόταν στήν εξαιρετική κάλυψη μιάς εφημερίδας στά νησιά Φίτζι, όπου έκανε διακοπές, γιά τήν εισβολή τών Ιρακινών στό Κουβέιτ, τό 1990.

Ο Ιταλός φιλόσοφος καί συγγραφέας, πού έφυγε από τή ζωή τό 2016, σέ καμία περίπτωση δέν εννοούσε τήν έλλειψη γεγονότων άξιων δημοσιογραφικής κάλυψης τόν μήνα τών διακοπών, αλλά περισσότερο αναφερόταν στά προβλήματα τής λειτουργίας τών παραδοσιακών ΜΜΕ. Έχοντας εργαστεί ως δημοσιογράφος αρκετούς Αύγουστους πλέον ξέρω ότι σίγουρα υπάρχουν ειδήσεις, μέ αποκορύφωμα το καλοκαίρι τού 2015 όταν ψηφίστηκε τό τρίτο Μνημόνιο καί προκηρύχθηκαν εκλογές, τό 2007, τό 2018 καί φέτος μέ τίς φονικές-καταστροφικές πυρκαγιές, πέρσι καί φέτος όπου καταγράφουμε τήν επέλαση τού κορονοϊού κ.ο.κ. 

Επικαιρότητα λοιπόν υπάρχει καί ο Έκο περισσότερο προβληματιζόταν γιά τόν τρόπο κάλυψης-μετάδοσης, κάτι πού ειδικά στήν Ελλάδα σηκώνει τεράστια συζήτηση καί δυστυχώς διαπιστώσαμε ξανά σέ υπερθετικό βαθμό τίς τελευταίες μέρες...

(απόσπασμα από άρθρο τού Μιχαήλ Άγγελου Κωνσταντόπουλου)

Τρίτη 10 Αυγούστου 2021

Καί τό tweet-άρισμα έχει τήν πλάκα του...

 
tweet
@__iSeeYou_
4 ώ
Τα δεξιά τρολάκια όταν κλαίει δημοσιογράφος το θεωρούν αντιεπαγγελματική συμπεριφορά, όταν κλαίει πυρόπληκτος λένε ότι είναι ζαίος αλλά όταν κλαίει ο #χαρδαλιας συγκινούνται&σφίγγεται η καρδούλα τους από την ευαισθησία του και αυτό μάλλον συμβαίνει επειδή ζουν μέσα στο έντερό του

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

Τι σημαίνει να μην έχεις τσίπα...


Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος με 4.000 κενά πυροσβεστών, αλλά εσύ να προσλαμβάνεις… αστυφύλακες για τα Πανεπιστήμια. 
 
Να μην έχεις τσίπα σημαίνει από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, εσύ να διαθέτεις  μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, την ώρα που σε ένα βράδυ μπούκωσες τη Fraport και την εταιρεία διαχείρισης του Ελ.Βενιζέλος με 308 εκ. ευρώ!

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει κι αυτά τα 1,7 εκ. ευρώ να είναι περικομμένα κατά 62% (!), αφού πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια, και την ίδια ώρα να μπουκώνεις με δεκάδες εκατομμύρια τους εργολάβους, την Aegean και τα «πετσωμένα» ΜΜΕ για να σου κάνουν ρεκλάμες. 

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να παίρνεις την πρώτη θέση (την 1η!) στο ΝΑΤΟ σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, να έχεις πενταπλασιάσει (!) σε έναν χρόνο τις σχετικές δαπάνες, να κάνεις συμφωνίες μαμούθ για Ραφάλ ένεκα των Τούρκων (με τους οποίους, όμως, είσαι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ), να αγοράζεις χιλιάδες περιπολικά, να αγοράζεις Αίαντα για να ρίχνεις νερό στους… διαδηλωτές, αλλά από τα οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική (αυτά που επίσης ρίχνουν νερό, αλλά για να σβήνουν φωτιές) μόλις το 10%-15% να είναι καινούργιο και μέχρι 10 έτη.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να κάνεις με τους πυροσβέστες ό,τι και με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ή ό,τι κάνεις με τους αθλητές που τους θυμήθηκες τώρα στην Ολυμπιάδα, να λες «ήρωες» τους ανθρώπους – αυτούς που έχεις χρόνια και χρόνια αδιόριστους συμβασιούχους – όταν πέφτουν στις φλόγες, μπας και κερδίσεις κάτι από την λάμψη τους, αλλά να βάζεις τα τσιράκια σου στα μιντιακά σου καταγώγια να τους αποκαλούν «τεμπελχανάδες» τους υπόλοιπους 11 μήνες τον χρόνο.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να μην σε ενοχλεί η βρωμιά που αναδύουν τα twitterοειδή και τα facebookοειδή που βρήκαν «ευκαιρία» να κρυφτούν πίσω από το Μάτι για να «σβήσουν» τη Βαρυμπόμπη, ή βρήκαν «ευκαιρία» να κρυφτούν πίσω από τη Βαρυμπόμπη για να «σβήσουν» το Μάτι, και να ενθαρρύνεις την υπαγωγή της κομματικής «αντιπαράθεσης» σε επίπεδο ανθρωπιδίων.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να φταίνε τα πάντα, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τον μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, από την βλάστηση που ευνοεί την ταχύτητα εξάπλωσης της φωτιάς και τον «στρατηγό άνεμο» μέχρι την κλιματική αλλαγή και την τρύπα του όζοντος, αλλά ποτέ εσύ.

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να σιγοντάρεις τα γελοία τυπάκια, αυτά που πάνω στα αποκαΐδια, για να βγάλουν «λάδι» την κρατική ανυπαρξία, κατσαδιάζουν κιόλας τους καμένους επειδή – όπως λένε – «τα περιμένουν όλα από το κράτος» και δεν είχαν την προνοητικότητα να έχουν «ασφαλίσει» το σπίτι τους, κατά την προνοητικότητα που προφανώς έχουν όσοι διαθέτουν το πορτοφόλι τέτοιων χατζατζάρηδων που πληρώνονται παντεσπανάτα για λένε στους υπόλοιπους να «ζούνε» με 500 ευρώ.  

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να βρέχει κι ο κόσμος να πνίγεται, να πέφτει χιόνι και η Αττική (η Αττική!) να μένει 4 μέρες χωρίς ρεύμα, να κάνει ζέστη κι η χώρα να φλέγεται, να κάνει σεισμό στη χώρα που εκλύει το 50% της σεισμικής ενέργειας στην Ευρώπη και λόγω ανύπαρκτης αντισεισμικής θωράκισης να θρηνούμε θύματα, αλλά να παραμένουν όλες οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές με το αιτιολογικό «δεν υπάρχουν λεφτά» από εκείνους που… φορολογούν τους εφοπλιστές «οικειοθελώς»!

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να συντελείται μπροστά στα μάτια όλης της κοινωνίας το έγκλημα της εμπορευματοποίησης της δασικής γης, να είσαι ο υπηρέτης και ταυτόχρονα ο διαιτητής των σφοδρών αντιθέσεων μεταξύ μεγάλων συμφερόντων και ιδιωτών που «επενδύουν» με βάση το χάρισμα δασικών εκτάσεων και δημόσιας γης, και ταυτόχρονα να πουλάς στο πόπολο φύκια και κορδέλες για «πράσινη ανάπτυξη».

Να μην έχεις τσίπα σημαίνει να έχουν κατακαεί δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, να έχουν γίνει στάχτη σπίτια, μαγαζιά, κόποι μιας ζωής και εσύ να προπαγανδίζεις – σε μια άθλια σύγκριση με τους άλλους που επίσης τα έκαναν «όλα καλά» – ότι δεν χάθηκαν ζωές, λες και η ζωή όσων έγινε στάχτη το βιός τους δεν έχει «μαυρίσει» ή λες και πρέπει να σε ευγνωμονούν κιόλας που – αυτή τη φορά – δεν κάηκαν ζωντανοί μαζί με τα σπίτια τους.

Να μην έχεις τσίπα, τελικά, σημαίνει:

Να εφαρμόζεται η ίδια δασοκτόνα εγκληματική πολιτική με συνέπεια εκατομμύρια στρέμματα καμένες δασικές εκτάσεις, εκατοντάδες νεκρούς πολίτες, δεκάδες νεκρούς πυροσβέστες, χιλιάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες, αλλά απ’ όσους κυβερνούν και κυβέρνησαν δεκαετίες τώρα να μην έχει βρεθεί ένας κερατάς να πει το απλό: «Απαγορεύεται η αγοραπωλησία γης στα καμένα». Έξι λέξεις είναι. Μόνο έξι λεξούλες. Αφού είναι κατά των εμπρηστών, κατά των καταπατητών, κατά των οικοπεδοφάγων, υπέρ των δασών, υπέρ του περιβάλλοντος και υπέρ της χρηστής διαχείρισης, πώς και κανείς τους δεν το σκέφτηκε – δεκαετίες τώρα, με νεκρούς, καταστροφές, καταπατήσεις, λεηλασίες – να κάνει αυτές τις έξι λεξούλες νόμο. Με ένα άρθρο. Κι αν θέλουν και δεύτερο άρθρο ας βάλουν κι άλλες επτά λεξούλες: «Απαγορεύεται η αλλαγή χρήσης γης στα καμένα». Και πότε θα τον κάνουν τον νόμο; Ε;...

Νίκος Μπογιόπουλος
ολόκληρο τό άρθρο  ΕΔΩ 

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021

Το Ιντερνετ είναι απλώς ένα μέσο. Θαυμάσιο, σχεδόν μαγικό, πλην μέσο. Οχι σκοπός...

«Ανώνυμοι Διαδικτυωμένοι»

Πρόκειται για μια νέου τύπου τοξικοεξάρτηση, όπου η ψυχοδραστική ουσία είναι άυλη· ένα αόρατο δίκτυο, ένα δίχτυ μάλλον, μια σαγήνη ακαταμάχητη. Διακρίνονται μάλιστα υποκατηγορίες εξαρτημένων, αφού κάθε πλατφόρμα έχει τον δικό της τρόπο να σε εκμαυλίσει, τους δικούς της αλγορίθμους για να σε φέρει στα νερά της, τη στιγμή που πιστεύεις ότι κολυμπάς σε ακίνδυνο ιδιόκτητο πέλαγος. Αλλα τα χρυσά δεσμά του Τουίτερ, άλλα του Φέισμπουκ, του Ινσταγκραμ, του Τικ Τοκ. Και άλλα καθηλώνουν στη μανία του μίσους όσους έχουν το πάθος να μπαίνουν τάχα σαν σχολιαστές κάτω από οποιοδήποτε ρεπορτάζ ή άρθρο και να ξερνούν τη χολή του ρατσισμού ή του σεξισμού, για να μην πνιγούν μέσα της. Το κοινό γνώρισμα πάντως είναι απλό – και παμπάλαιο: ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Αν υπάρχει αθανασία, υπάρχει στο Διαδίκτυο. Δεν γίνεται να κάνεις τώρα ριτουίτ σε μια είδηση για τους Αντετοκούνμπο στα Σεπόλια (λέγε με Αδωνη) και να πιστεύεις ότι δικαιούσαι άφεση αμαρτιών για όσα απαξιωτικά (από τη σκοπιά του «γνήσιου Ελληνα» βέβαια) αναρτούσες παλιότερα. Τώρα το μόνο που σου μένει είναι να φωνάξεις «καταραμένο Ιντερνετ με την αθανασία σου» κι ύστερα να σωπάσεις.

Ισως υπάρχουν ήδη σύνδεσμοι ανθρώπων με τα αρχικά Α.Δ., Ανώνυμοι Διαδικτυωμένοι δηλαδή, κατ’ απομίμηση των Ανώνυμων Αλκοολικών, που προσφεύγουν στη βοήθεια των ειδικών για να καταφέρουν να χαλαρώσουν τα ιντερνετικά δεσμά. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ανάγκη συμβουλών και συμπαράστασης δεν έχουν μόνο τα ανώριμα παιδιά. Και πολλοί τύποις ώριμοι χρειάζεται να θυμηθούν ότι υπάρχει κόσμος και έξω από την οθόνη. Οτι το Ιντερνετ είναι απλώς ένα μέσο. Θαυμάσιο, σχεδόν μαγικό, πλην μέσο. Οχι σκοπός.

Δεν γίνεται, είναι νοσηρό, να βρίσκεσαι σε μια ωραία παραλία και η έγνοια σου να μην είναι το μπάνιο αλλά το πώς θα ενημερώσεις (ή θα πικάρεις) τους «ακολούθους» σου για την «ωραία παραλία», που την καδράρεις και την αναρτάς αλλά δεν την απολαμβάνεις. Δεν μπαίνεις στη θάλασσα γιατί είσαι ήδη ναυαγός στον εικονικό ωκεανό.