Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης επισείει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας





Τον κίνδυνο πολιτικού ατυχήματος, αλλά και πιθανών κοινωνικών εκρήξεων, αναδεικνύει η Αθήνα, καθώς η απόσταση με την τρόικα για το ύψος του δημοσιονομικού κενού παραμένει αγεφύρωτη, ενώ ετοιμάζεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό του 2014 ερήμην των εκπροσώπων των δανειστών.

Του Γιώργου Π. Τερζή




Σε κρίσιμη πολιτική καμπή βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση. Αντιμέτωποι με ένα εμφανές αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, την κόπωση των βουλευτών τους, τα ανοιχτά μέτωπα αντιπαράθεσης στην υγεία και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και σενάρια αποσταθεροποίησης, οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος καλούνται να οδηγήσουν τη δικομματική κυβέρνηση μέσα από ένα οικονομικό και πολιτική ναρκοπέδιο.Παρά το γεγονός ότι ανώτατο στέλεχος του υπ. Οικονομικών διεμήνυε χθες ότι οι πιθανότητες συμφωνίας με την τρόικα είναι «50 – 50», αξιόπιστες πηγές επιμένουν ότι η απόσταση είναι σημαντική: η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί στην απαίτηση της τρόικας για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς κάτι τέτοιο θα κλυδώνιζε την πλειοψηφία των 154 βουλευτών. Το πλέον πιθανό σενάριο είναι ότι ο προϋπολογισμός για το 2014 θα κατατεθεί στη Βουλή χωρίς την έγκριση της τρόικας αλλά εμπεριέχοντας τα «διαρθρωτικά» μέτρα που η Αθήνα αποτιμά σε 1,3 δισ., ενώ χωρίς συμφωνία θα κατατεθεί και ο νέος νόμος για τη φορολογία ακινήτων, την αλλαγή του οποίου απέκλειαν χθες υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου. Μικρές μοιάζουν, εξάλλου, και οι πιθανότητες συμφωνίας επί του Μνημονίου πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, παραπέμποντας επί της ουσίας το σύνολο του ελληνικού προγράμματος για τα τέλη του προσεχούς μήνα, ενδεχομένως δε και για το 2014.
Αυτή την έννοια, άλλωστε, είχε και η χθεσινή επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου και συζητήθηκαν τα επίπεδα ρευστότητας του προϋπολογισμού, δηλαδή για πόσο χρονικό διάστημα επαρκούν τα διαθέσιμα κεφάλαια. Στη συνάντηση αυτή επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα μέχρι τις αρχές του 2014, πάντοτε βέβαια υπό την αίρεση της πορείας των εσόδων, ειδικά σε ό,τι αφορά τα τέλη κυκλοφορίας.Η τρόικα αναμένεται να αποχωρήσει για το Eurogroup και να επιστρέψει πλέον στην Ελλάδα εντός του Δεκεμβρίου. Σήμερα, πάντως, προγραμματίζονται δύο συσκέψεις, στις 9.30 το πρωί με τον υπουργό Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, για το ζήτημα της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο, και στις 12 το μεσημέρι με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, με αντικείμενο όχι μόνον τα δημοσιονομικά (τα μεγέθη του προϋπολογισμού και η απόδοση του «πακέτου Βρούτση» τελούν υπό τον έλεγχο των τεχνικών κλιμακίων), αλλά, κυρίως, τα διαρθρωτικά μέτρα όπως το ζήτημα των πλειστηριασμών.
Σε αυτό το κλίμα και ενώ οι φωτιές της αντιπαράθεσης καίνε στον χώρο της υγείας και, κυρίως, στα ΑΕΙ με επίκεντρο το Καποδιστριακό και το Πολυτεχνείο, το Μαξίμου καλείται να διαχειριστεί τις πληροφορίες αποσταθεροποίησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και τα μηνύματα που στέλνουν γαλάζιοι βουλευτές. Χθες ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρ. Μαρκογιαννάκης επανέλαβε (Alpha) ότι οριζόντια μέτρα δεν περνούν από τη Βουλή, ενώ ο πρώην υπουργός Πρ. Παυλόπουλος προκάλεσε εκνευρισμό στο Μαξίμου καθώς αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα και του νέου σχεδίου νόμου για τη φορολόγηση των ακινήτων, δίδοντας αφορμή να ενταθεί η καχυποψία μεταξύ του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος και των, χαρακτηριζόμενων, «κυβερνητικών στελεχών».                           (Kαθημερινή 20/11/΄13)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.