Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης παραδέχτηκε την Τρίτη ότι υποβάθμισε τον βαθμό μετάδοσης της οικονομικής και τραπεζικής κρίσης και τις αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να....
οδηγείται σε προβλέψεις για ισχυρότερη ανάπτυξη απ' αυτή που ακολούθησε στον απόηχο της κρίσης που ξέσπασε το 2008.
Αλλά στην τελευταία του ανάλυση για τις αποτυχημένες προβλέψεις ανέφερε ότι δεν ενστερνίζεται την άποψη του ΔΝΤ ότι η κακή εκτίμηση των επιπτώσεων των περικοπών στην ανάπτυξη ήταν ένα σημαντικό λάθος, με εξαίρεση την περίπτωση της Ελλάδας.
Στα τέλη του 2012 το ΔΝΤ παραδέχτηκε ότι είχε υποτιμήσει την τροχοπέδη στην ανάπτυξη από την περικοπή των δημοσίων δαπανών και ότι οι “δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές” ήταν υψηλότεροι απ’ ό,τι είχε υπολογίσει. Αυτή η παραδοχή προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, σφοδρή κριτική για την λιτότητα στην Ευρώπη και κάποιες βελτιώσεις για τις περικοπές στους προϋπολογισμούς το 2013.
Ωστόσο ο ΟΟΣΑ......σημείωσε ότι τα λάθη στις προβλέψεις του είχαν λίγο να κάνουν με τις εκτιμήσεις του για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, εξαιρουμένης της Ελλάδας. “Ο ΟΟΣΑ δεν υπολόγισε λάθος τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές” είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan. “Ήταν η επαναλαμβανόμενη αξίωση ότι η κρίση στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει με το χρόνο και ότι θα μειωθεί η διαφορά αποδόσεων των ομολόγων, που αποδείχθηκε η πιο σημαντική αιτία του λάθους”, πρόσθεσε.
Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει επίσης πως οι μεγαλύτερες αποκλίσεις στους υπολογισμούς του παρατηρούνται σε χώρες με έντονη εμπορική δραστηριότητα αλλά και σε αυτές στις οποίες δραστηριοποιούνται έντονα πολλές ξένες τράπεζες.
Όσον αφορά τις προβλέψεις του για την Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ έπεσε πολύ έξω αντικατοπτρίζοντας την εκτίμηση ότι μετά την κατακόρυφη άνοδό τους οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της περιοχής θα αποκλιμακώνονταν ταχύτερα.
“Η επαναλαμβανόμενη εμβάθυνση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη μας εξέπληξε, εξαιτίας της ισχυρότερης του αναμενόμενου αλληλεπίδρασης μεταξύ τραπεζικής και δημοσιονομικής κρίσης, γεγονός που μας οδήγησε σε εσφαλμένες προβλέψεις στα πρώιμα στάδια της ανάκαμψης” σημείωσε ο Padoan.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.