Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Πωλείται μισοτιμής ο αιγιαλός...

 
Ξεθάβουν από τον αιγιαλό νομοσχέδια εν όψει εκλογών Προς διαβούλευση κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών τρία νομοσχέδια που αφορούν ζητήματα Δημόσιας Περιουσίας, με τα οποία επιχειρείται η πλήρης κατάργηση οποιασδήποτε απαγόρευσης δόμησης και οικονομικής δραστηριότητας δίπλα στη θάλασσα. 
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ...
βάλει τέλος στις μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες με όσους έχουν καταπατήσει δημόσια περιουσία, αλλά και να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, τους δίνει το δικαίωμα να εξαγοράσουν τις εκτάσεις ώστε να πάρουν τίτλους ιδιοκτησίας.
Με το σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον αιγιαλό, το υπ. Οικονομικών αναμένεται, στο βωμό των «αναπτυξιακών δράσεων», να παραχωρήσει τον αιγιαλό σε ιδιώτες, απαλλάσοντάς τους από τις απαγορεύσεις που υπήρχαν έως τώρα. Στόχος του νομοσχεδίου είναι:
συνέχεια :
* Σε σύντομο χρονικό διάστημα (έξι με δώδεκα μήνες), με χρήση νέας τεχνολογίας (ορθοφωτοχάρτες Κτηματολογίου) να οριοθετηθεί το 100% του αιγιαλού, σε όλη την επικράτεια, έναντι του μέχρι σήμερα χαραχθέντος 8%.
* Να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διοικητικές διαδικασίες αδειοδότησης για επιχειρηματικές χρήσεις και έργα εντός του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου και προσαρμογή τους στις νέες επιχειρηματικές ανάγκες, με βασικό κριτήριο την περιβαλλοντική διάσταση.
* Ο επαναπροσδιορισμός, προς το δικαιότερο, του τρόπου υπολογισμού του οφειλόμενου στο Δημόσιο ανταλλάγματος για χρήση αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, με θεσμοθέτηση αντικειμενικών και σαφών κριτηρίων και διαφανούς διαδικασίας.
* Ο συγκεκριμένος καθορισμός των λιμνών και ποταμών που διαθέτουν όχθη και παρόχθια ζώνη, δεδομένου ότι η υφιστάμενη μέχρι σήμερα έννοια των «πλευσίμων ποταμών» και «μεγάλων λιμνών» δημιουργεί πλείστα ζητήματα ερμηνείας.
Με τα νομοσχέδια για τη ρύθμιση της δυνατότητας εξαγοράς από ιδιώτες κατεχομένων ακινήτων του Δημοσίου και την εξωδικαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να δώσει σε ιδιώτες που κατέχουν εκτάσεις του Δημοσίου και βρίσκονται σε δικαστικές διαμάχες, το δικαίωμα εξαγοράς, ώστε να αποκτηθούν νόμιμοι τίτλοι.
Σύμφωνα με στις βασικές ρυθμίσεις προβλέπεται:
* Η λύση σε θέματα μακρόχρονης παράνομης κατοχής δημοσίων κτημάτων από ιδιώτες, καθώς όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι νόμοι.
* Η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου της Δημόσιας Περιουσίας.
* Η διευκρίνιση και η απλοποίηση των προϋποθέσεων ένταξης στη ρύθμιση, σε σχέση με το προηγούμενο νομικό καθεστώς, που απαιτούσε εισοδηματικά κριτήρια.
* Ο ορισμός του τιμήματος στο ύψος της αντικειμενικής αξίας κάθε ακινήτου, σε σχέση με χαμηλότερα τιμήματα προηγούμενων νόμων.
* Η συμβιβαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού Δημοσίου. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει ασκηθεί αγωγή εναντίον του ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να έχει εκδοθεί πρωτόδικη απόφαση.
* Ο τερματισμός της δικαστικής διαμάχης, είτε με την αυτούσια διανομή του επίδικου ακινήτου, κατά 50% μεταξύ των διαδίκων, είτε με την καταβολή σε χρήμα της εμπορικής αξίας του 50% του ακινήτου από τον ιδιώτη στο Δημόσιο.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο για την εξωδικαστική επίλυση ιδιοκτησιακών διαφορών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών προβλέπει:
* Την άμεση επίλυση μακροχρόνιων δικαστικών διαφορών μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου για εκτάσεις με αναπτυξιακή προοπτική.
* Τη δημιουργία ασφάλειας δικαίου ως προς τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα ιδιωτών και Δημοσίου, γεγονός που θα επιτρέψει την αξιοποίησή τους, τόσο από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του Δημοσίου αλλά και από τους ιδιώτες.
* Την άμεση είσπραξη δημοσίων εσόδων.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συστηματική δουλειά που έγινε από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, τα συναρμόδια υπουργεία για τα ζητήματα αιγιαλού: Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Τουρισμού και Ναυτιλίας & Αιγαίου, που συνεργάστηκαν εποικοδομητικά, καθώς και την εταιρεία Κτηματολόγιο Α.Ε., η ηλεκτρονική υποδομή της οποίας αξιοποιείται επωφελώς για όλη τη χώρα. Αξίζει να σημειωθεί και η συμβολή θεσμικών φορέων οι οποίοι συνέβαλαν με τις πολύτιμες απόψεις τους.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.