Στα τέλη του 2010 τοποθετεί το σημείο που το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας μετατρέπεται σε μείζον ευρωπαϊκό ζήτημα, η Τρ. Πειραιώς, η οποία στην ανάλυση του μηνός Ιουνίου που υπογράφει ο επικεφαλής οικονομολόγος, Ηλίας Λέκκος, τονίζει μεταξύ άλλων ότι τα λάθη που έγιναν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρέχουν στην Ελλάδα σημαντικά ...
περιθώρια διαπραγμάτευσης. Η στιγμή που καθόρισε όλες τις μετέπειτα εξελίξεις είναι η αναθεώρηση του χρέους του 2009 από τη Eurostat στα τέλη του 2010 από το 115% στο 127%. Σύμφωνα με την Πειραιώς, στην πρώτη έκθεση του ΔΝΤ το Μάιο του 2010 και ιδιαίτερα του Σεπτεμβρίου 2010, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ήταν θέμα ήσσονος σημασίας.
Ξεκινώντας από τα επίπεδα του 115%, κορυφώνονταν το 2013 στο 144% και στη συνέχεια ο συνδυασμός υψηλής ανάπτυξης, πληθωρισμού και πρωτογενών πλεονασμάτων θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση στα επίπεδα του 111% το 2020.
Η καθοριστική στιγμή όμως η οποία θέτει το θέμα της βιωσιμότητας ως καίριο ζήτημα στο ελληνικό πρόγραμμα και τελικά καθορίζει όλες τις μετέπειτα εξελίξεις είναι η αναθεώρηση του χρέους του 2009 από τη Eurostat στα τέλη του 2010 από το 115% στο 127%.
Από τότε ξεκίνησε και το μεγάλο ζήτημα του χρέους, καθώς η πορεία του ελληνικού χρέους εισέρχεται σε μη βιώσιμα επίπεδα και οι αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων στον επίσημο τομέα και για το κούρεμα του χρέους μέσω PSI καθίσταται αναπόφευκτη.
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.