Tη θέση των Ευρωπαίων εταίρων ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχισθούν –ιδιαίτερα οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση του δημοσίου τομέα, με παράλληλη αύξηση της αποτελεσματικότητάς του– εισέπραξε εκ νέου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αυτή τη φορά από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στη Φρανκφούρτη. Στη συνάντηση αναγνωρίσθηκε από την πλευρά της ΕΚΤ ότι έχει συντελεσθεί πρόοδος στα δημόσια οικονομικά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, επισημάνθηκε ωστόσο ότι θα πρέπει η προσπάθεια να συνεχισθεί.
Ο κ. Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα της επιλογής του κ. Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, διατυπώνοντας τη θέση ότι η κυβέρνηση όφειλε να διαβουλευθεί πριν λάβει την απόφασή της. Συνεργάτες του κ. Τσίπρα προσέθεταν...
συνέχεια
... ότι η ένσταση για την επιλογή Στουρνάρα ετέθη ως προαναγγελία επανεξέτασης της τοποθέτησής του από μια μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, από την πλευρά της ΕΚΤ ανέφεραν ότι δεν εισέπραξαν από τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα κάποια «απειλή» για αντικατάσταση του κ. Στουρνάρα.
Η συνάντηση με τον κ. Ντράγκι επιδιώχθηκε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται να διαμορφωθούν σταθεροί δίαυλοι επικοινωνίας με τους θεσμικούς εκπροσώπους των οργάνων της Ε.Ε. και να κατατεθούν σε αυτούς επισήμως οι απόψεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλα τα βασικά θέματα που αφορούν την πορεία της χώρας, με πρώτο και βασικό το ζήτημα του χρέους, που αποτελεί την επόμενη μεγάλη διαπραγμάτευση για την ελληνική οικονομία. Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θεωρούν ότι η αποδοχή των αιτημάτων για συνάντηση που υποβάλλουν, όπως έγινε με τον κ. Ντράγκι, από τον οποίο ζητήθηκε ραντεβού πριν από περίπου ένα μήνα, αποτυπώνει την αναγνώριση από πλευράς τους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως θεσμικού συνομιλητή.
Η χθεσινή συνάντηση, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, εστιάστηκε στα θέματα του χρέους και της ανάπτυξης, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στοιχεία για τις επιπτώσεις σε κοινωνικό και ανθρωπιστικό επίπεδο από την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική. Για το θέμα του χρέους, ο κ. Τσίπρας, ο οποίος συνοδευόταν από τον υπεύθυνο για θέματα Οικονομίας, Γιάννη Δραγασάκη, επανέλαβε τη θέση του για διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους, σε συνδυασμό με ρήτρα ανάπτυξης. Επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για ανάγκη προώθησης πολιτικών ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με συνδυασμένες δράσεις από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, υπό την έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κάτι το οποίο, όπως δήλωσε ο κ. Τσίπρας, «θα έδινε τη δυνατότητα για ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο προσανατολισμένο αποκλειστικά σε παραγωγικές επενδύσεις».
Σε σχέση με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ και, κυρίως, όσα αφορούν την ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι, αν και είναι σε θετική κατεύθυνση για την Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, «εξαιτίας του αποπληθωρισμού και της πολύ άσχημης κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, που δεν μπορούν να παρέχουν εγγυήσεις».
kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.