Άσκησε αγωγή στα δικαστήρια υποστηριζοντας ότι συμμετείχε στην κατασκευή του ξυλουργείου και σιδηρουργείου του Δήμου που κατασκευάστηκε με την προσωπική εργασία όλων των εργατών του Δήμου. Η κατασκευή της σκεπής έγινε από πλάκες αμιάντου (ελενίτ) το όποιο το έκοβαν και τοποθετούσαν χωρίς την λήψη προστατευτικών μέτρων, όπως είναι μάσκες, στολές, κλπ.
Μετά την ολοκλήρωση του ξυλουργείου το 1981 εργαζόταν μέσα, χωρίς ο Δήμος να ενημερώσει για την προστασία των εργαζομένων. Η αντικατάσταση της σκεπής από αμίαντο είχε ζητηθεί από το 1990, αλλά δεν υπήρχε ανταπόκριση από το Δήμο. Το 2000 παρά το γεγονός ότι για τον επίμαχο εργαζόμενο υπήρχε η διάγνωση της αμιάντωσης και την γνωμοδότηση του γιατρού εργασίας για αλλαγή θέσης εργασίας, αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς ο Δήμος αρνήθηκε την αλλαγή θέσης εργασίας.
Δηλαδή εργάστηκε πλέον των 20 ετών κάτω από συνθήκες επιβλαβείς για την υγεία του και υπέστη τελικά βλάβη. Το 2000 όταν εργαζόμενος προσβλήθηκε από φυματίωση, υποχρεώθηκαν όλοι οι εργαζόμενοι να υποβληθούν σε τεστ μαντού και ακτινολογική εξέταση, που έδειξαν ότι είχε πρόβλημα με τους πνεύμονες και εισήχθη στο νοσοκομείου, όπου διαπιστώθηκε η αμιάντωσης. Άλλος εργαζόμενος την ίδια χρονική περίοδο απεβίωσε από έντονα αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς ποτέ να γίνουνε γνωστά τα αίτια θανάτου.Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, απαγορεύεται η εμπορία και χρήση αμιάντου σε κάθε μορφή του. Ο Δήμος υποστήριξε ότι ο επίμαχος εργάτης δεν συμμετείχε στην κατασκευή της σκεπής του ξυλουργείου και ότι ασθένεια του ήταν άσχετη με την κατασκευή της σκεπής από ελενίτ. Τη δίκη τη συνέχισαν συγγενείς του επίμαχου εργάτη, ο οποίος απεβίωσε ενώ η υπόθεση του εκκρεμούσε ενώπιον της Δικαιοσύνης.
matrix24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.