Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Κυβερνήσεις μειοψηφίας καθορίζουν τις τύχες μας


Photo: Nick Paleologos / SOOC
Ενα θέμα, το οποίο δεν συζητήθηκε καθόλου στην προεκλογική περίοδο...
Στις δεύτερες εκλογές του 2012 (με σχετικά μειωμένη την αποχή), απ' όπου προέκυψε και η κυβέρνηση που μας οδήγησε ως τώρα, τα κόμματα που αρχικά μετείχαν σ' αυτήν (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), είχαν πάρει αθροιστικά 2.966.580 ψήφους. Αν σκεφτεί κάποιος πως το σύνολο των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ήταν την εποχή εκείνη 9.945.859 άτομα, εύκολα  κατανοεί πως η κυβέρνηση εκείνη είχε ένα ποσοστό μικρότερο του 1/3 του συνόλου των εκλογέων.
   Στην πορεία της, η κυβέρνηση φυλλορρόησε με θεαματικό τρόπο. Δεν αποχώρησε μόνο η ΔΗΜΑΡ, αλλά κατά καιρούς και διάφοροι βουλευτές της εναπομείνασας συγκυβέρνησης. Άλλοι έφευγαν μόνοι τους και άλλους τους διέγραφαν τα κόμματά τους. Αυτό σημαίνει, πως η απερχόμενη κυβέρνηση νομοθέτησε όχι μικρής σημασίας ρυθμίσεις -το αντίθετο- έχοντας θεωρητικά τη στήριξη ακόμα μικρότερου αριθμού πολιτών.
    Ας μην αναφερθούμε στους «προδομένους». Τους πολίτες εκείνους, δηλαδή, που προεκλογικά ψήφισαν εντελώς διαφορετικά προγράμματα από εκείνα που εφαρμόστηκαν στην πράξη και οι οποίοι προφανώς και είχαν αποστασιοποιηθεί από τα κόμματα που είχαν επιλέξει τον Ιούνιο του 2012. Δεν στήριζαν δηλαδή πια την κυβέρνηση. Κι όμως, αυτή η κυβέρνηση, αν δεν μεσολαβούσε η προεδρική εκλογή, θα ολοκλήρωνε τη θητεία της έχοντας ουσιαστικά τη στήριξη από ένα θεαματικά μικρό αριθμό ψηφοφόρων.
    Όλα αυτά -και όχι μόνο, υπάρχουν πολλές ακόμα παράμετροι- αναδεικνύουν ένα θέμα το οποίο δεν συζητήθηκε καθόλου στην προεκλογική περίοδο. Αυτό της αντιπροσωπευτικότητας της Δημοκρατίας και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί. Μειοψηφίες καθορίζουν τις τύχες μας. Και έχει βοηθήσει σ' αυτό το εκλογικό σύστημα, το οποίο όχι απλά δεν είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικό (απλή αναλογική, δηλαδή), αλλα δίνει και το δώρο των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα σ' ένα μειοψηφικό στην κοινωνία κόμμα να κυβερνά και να παίρνει πολύ σημαντικές αποφάσεις.

Απλά, για την ιστορία, γράφεται αυτό το σημείωμα.  Και για όλους εκείνους που την Κυριακή το βράδυ θα βρεθούν στην εξουσία. Ας το έχουν υπ' όψη τους...

Γιάννης Παντελάκης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.