Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Μαξίμου: Απολύτως εφικτή η λύση

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
 Σταθερά προσηλωμένη στην αναζήτηση αμοιβαία επωφελούς λύσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων παραμένει η κυβέρνηση. Εκφράζει μάλιστα την πεποίθηση ότι η διαμόρφωση της λύσης είναι απολύτως εφικτή, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά οποιαδήποτε τελεσίγραφα.
Πηγές του Μαξίμου σχολιάζοντας το κείμενο που κατέθεσε στο Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρονται στα ακόλουθα σημεία που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση.
-Οι ελληνικές αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ' όψιν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.
-Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και θα εργαστούν, σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό.
-Σε αυτή τη βάση οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν 6μηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος σαν ένα μεταβατικό βήμα.

Αντιθέτως, τα σημεία που θα μπορούσαν να αποτελέσουν για την ελληνική κυβέρνηση βάση συζήτησης στο Eurogroup είναι τα εξής:
-Η ελληνική κυβέρνηση (…) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.
-Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.
-Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

Πηγές του Μαξίμου αναφέρουν επίσης ότι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στις επισημάνσεις του νομπελίστα οικονομολόγου, Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος αναφέρει ότι «η επίτευξη μεγαλύτερων πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα θα την οδηγούσε σε βαθιά ύφεση. Για να επιτύχει επιπλέον αύξηση του πλεονάσματος αυτού κατά 3%, θα κοστίσει στην οικονομία της χώρας όχι 3%, αλλά 8% του ΑΕΠ».
Τέλος, ο πρωθυπουργός κάνει γνωστή την πρόθεσή του να ενημερώνει για τις εξελίξεις όποιον πολιτικό αρχηγό το επιθυμεί. Υπενθυμίζεται ότι σχετική ενημέρωση έχει ζητήσει ήδη το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.
από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.