Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες σχολιάζει ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν με άρθρο του στους New York Times, σημειώνοντας πως το μήνυμα των εταίρων ήταν...
«η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί».
«Εντάξει, αυτό είναι καταπληκτικό και όχι με την καλή έννοια. Οι συνομιλίες των Ελλήνων με τους υπουργούς Οικονομικών διεκόπησαν για ένα προσχέδιο, το οποίο οι Έλληνες χαρακτήρισαν «παράλογο» αναφέρει αρχικά ο οικονομολόγος και συμπληρώνει:
«Έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ αυτή είναι η πρόταση – κλειδί: “Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα και τη χρηματοδότηση, προκειμένου να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με τους τόκους που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Επιπλέον, οποιαδήποτε νέα μέτρα θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν και να μην θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική σταθερότητα”».
Ο Κρούγκμαν στη συνέχεια κάνει τη... μετάφραση, βγάζοντας τα συμπεράσματά του από τη στάση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης: «Μετάφραση: Καμία υποχώρηση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 4,5% του ΑΕΠ. Δεν υπήρχε απολύτως κανένας τρόπος ο Τσίπρας και η περί αυτών να υπογράψουν τέτοια ανακοίνωση, η οποία σε κάνει να αναρωτιέσαι τί νομίζουν ότι κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup».
«Υποθέτω ότι είναι πιθανό απλώς να είναι ανόητοι – ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι Ιρλανδία του 2010 και ότι αυτού του είδους ο εκφοβισμός δεν αποδίδει» σημειώνει ο Πολ Κρούγκμαν και προσθέτει:
«Εναλλακτικά -και υποθέτων πιο πιθανά- έχουν αποφασίσει να σπρώξουν την Ελλάδα πέρα από το χείλος του γκρεμού. Αντί να υποχωρήσουν κάπως, προτιμούν να δουν την Ελλάδα να οδηγείται αναγκαστικά σε χρεοκοπία και πιθανά έξω από το ευρώ, με την υποθετική οικονομική καταστροφή να χρησιμοποιείται σαν μάθημα για οποιονδήποτε άλλο σκεφτεί να ζητήσει βοήθεια. Δηλαδή, ετοιμάζονται να επιβάλουν το οικονομικό αντίστοιχο της “Καρχηδόνιας ειρήνης” που η Γαλλία επεδίωξε να επιβάλει στη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο».
«Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη της σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική» καταλήγει ο Αμερικανός οικονομολόγος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.