Ηδη τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η θέση περί διεθνούς διάσκεψης για το χρέος και περί «κουρέματος» έχει αποσυρθεί, εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση ενίσχυση κοινωνικών ομάδων παραπέμπονται μετά τη νέα συμφωνία με τους εταίρους, ενώ παρέχονται διαβεβαιώσεις πως αποκρατικοποιήσεις που έχουν συντελεστεί δεν θα ακυρωθούν. Παράλληλα, δε, ο «ορυμαγδός» ανακοινώσεων από υπουργούς, όπως κατεγράφη την περασμένη εβδομάδα, μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, έχει κοπάσει με το Μέγαρο Μαξίμου να παραπέμπει στο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων του κ. Αλ. Τσίπρα στην επερχόμενη ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τον πρωθυπουργό.
Η προσεκτική μεταβολή της προεκλογικής ρητορικής της Αθήνας κατέστη επιβεβλημένη, προκειμένου να μην υπάρξουν μεγάλες αναταράξεις στην εγχώρια οικονομία, αλλά πρωτίστως προκειμένου να μην κοπεί κάθε γέφυρα με τους Ευρωπαίους εταίρους και να υπάρξει πεδίο για μία έστω άκρως δυσχερή και επίπονη διαπραγμάτευση. Τα δύο ερωτήματα που ανακύπτουν, βεβαίως, είναι:
• Κατά πόσο οι παρεχόμενες διαβεβαιώσεις από την ελληνική κυβέρνηση και τα σήματα απεμπλοκής από τις προεκλογικές της εξαγγελίες επαρκούν για να μεταστραφεί η στάση των εταίρων και κυρίως του Βερολίνου, που επιμένει στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
• Εάν η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει την παραπάνω στροφή χωρίς έντονες αναταράξεις στο εσωτερικό της.
Σε σχέση με τους εταίρους, είναι γνωστό ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα συναντηθεί αύριο με τον κ. Γ. Βαρουφάκη, τηρεί άκαμπτη στάση. Πάντως, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν πως «η Ευρώπη αρχίζει να αποδέχεται ότι η τρόικα τέλειωσε». Προς τούτο, επικαλούνται «διαρροή» του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ότι «πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση» για την τρόικα. Αλλά και «διαρροές» από το Βερολίνο, σύμφωνα με τις οποίες η Γερμανία «δεν θα επιμείνει στη συνέχιση των ελέγχων από την τρόικα και θα προσπαθήσει να επιβάλει τη συνέχιση της “συνεργασίας” με το ΔΝΤ».
Ως προς τους κραδασμούς που ενδέχεται να ανακύψουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης, ενδεικτικό ήταν ότι ο κ. Δημ. Στρατούλης έσπευσε να αντιδράσει στις προχθεσινές αναφορές του κ. Γ. Βαρουφάκη για το χρέος. Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Γ. Σακελλαρίδης, κάλυψε πλήρως τον υπουργό Οικονομικών. Παράλληλα, αργά χθες, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου υπογράμμιζαν: «Πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, γι’ αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του». Πρόσθεταν, δε, ότι διαγραφή χρέους μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Ενας από αυτούς είναι τα όσα παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκης σε Βρετανούς επενδυτές. Καμία κωλοτούμπα, λοιπόν».
από kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.