Oι σύμβουλοι και οι δύο κρίσεις
Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Τζέφρι Σακς (αριστερά) και ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ (δεξιά) είναι δύο από τους συμβούλους της κυβέρνησης, που ήταν και παλαιότερα στην Ελλάδα. |
Δεν είναι, όμως, μόνο η Ελενα Παναρίτη που έχει ξαναφέρει ένα άρωμα από τις μέρες του Γιώργου Παπανδρέου στις τάξεις της ελληνικής κυβέρνησης. Υπάρχουν και άλλοι σύμβουλοι –κυρίως ξένοι καθηγητές– που έχει κληρονομήσει από τον πρώην πρωθυπουργό η σημερινή κυβέρνηση.Υπάρχει, για παράδειγμα, η επενδυτική τράπεζα Lazard. Το τμήμα συμβουλευτικής κρατών της τράπεζας, υπό τον Ματιέ Πιγκάς, παλαιότερα διευθυντή του γραφείου του Ντομινίκ Στρος-Καν, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, είχε προσληφθεί το 2010 από τον κ. Παπανδρέου, για να συμβάλει στη διαχείριση του χρέους. Σε μια εποχή όπου ο κ. Στρος-Καν, ως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, είχε πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης, η Lazard είχε καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένο σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους. Στις συνθήκες των ημερών, ωστόσο, η Αθήνα δεν τόλμησε να θέσει το ζήτημα. Δύο χρόνια αργότερα, με τους Γερμανούς να έχουν αλλάξει στάση, η Lazard διαχειρίστηκε το PSI για λογαριασμό της Ελλάδας.
Τον Φεβρουάριο του 2015, προσελήφθη εκ νέου από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Προς το παρόν, ασχολείται με το επείγον έργο της αποτροπής ενός πιστωτικού γεγονότος –λέγεται ότι η ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα 555 εκατ. ευρώ του ΤΧΣ προήλθε από τη Lazard. Αν οι άμεσες χρηματοδοτικές προκλήσεις αμβλυνθούν, θα εστιάσει στην πραγματική της αποστολή: τη -νέα- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε συνέντευξή του στη γαλλική τηλεόραση, που δόθηκε πριν το υπουργείο Οικονομικών επανέλθει στο πελατολόγιο της Lazard, ο κ. Πιγκάς είπε ότι είναι «απολύτως αναγκαίο» να κουρευτεί κατά 50% το ελληνικό δημόσιο χρέος που βρίσκεται στην κατοχή των επίσημων πιστωτών.
Ενας άλλος παλιός γνώριμος από την εποχή του Γ.Α. Παπανδρέου είναι ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου του Τέξας στο Οστιν, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. Ο Γκάλμπρεϊθ, γιος του φημισμένου οικονομολόγου Τζον Κ. Γκάλμπρεϊθ, έχει συνεργαστεί στενά στο πρόσφατο παρελθόν με τον Γ. Βαρουφάκη και είναι ένθερμος υποστηρικτής της νέας κυβέρνησης. Σε επικοινωνία που είχε μαζί του, η «Κ» τον ρώτησε αν βλέπει ομοιότητες μεταξύ του 2010 και του 2015. «Δεν έχω λόγο να πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση εξεπλάγη από τις δυσκολίες της κατάστασης» απαντά. «Εξελέγησαν, άλλωστε, εξαιτίας των δυσκολιών αυτών». Η βασική διαφορά με το 2009, κατά τον Αμερικανό οικονομολόγο, είναι ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εφαρμόσει συμφωνίες σαν αυτές που έγιναν προ πενταετίας». Σχετικά με το τι συμβουλεύει την Αθήνα, λέει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα «έχει πρόγραμμα, δεν χρειάζεται τις δικές μου συμβουλές». «Θα συμβούλευα, όμως, τους Ευρωπαίους εταίρους να δώσουν την απαραίτητη χρηματοδότηση-γέφυρα, να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των τραπεζών και να δημιουργήσουν χώρο για να υπάρξει πρόοδος».
Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται στο πλευρό του κ. Βαρουφάκη και ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, που ήταν επίσης άτυπος σύμβουλος του κ. Παπανδρέου. Μάλιστα, υπάρχει και κοινή φωτογραφία τους στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Paris Match. Στις 19 Φεβρουαρίου, με άρθρο του στους Financial Times, κάλεσε τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας να δώσουν στη νέα κυβέρνηση τον χρόνο να διαπραγματευθεί, καλύπτοντας τις επικείμενες λήξεις δανείων και παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.