Η τρόικα με φτερά αγγέλου...
Ηταν το ΝΑΤΟ εκείνο που μας εξοικείωσε τις τελευταίες δεκαετίες με την έννοια των «παράπλευρων απωλειών», δηλαδή των θυμάτων μεταξύ των αμάχων που έβρισκαν τον θάνατο από τις βόμβες με τις οποίες φιλοδωρούσαν τα «συμμαχικά αεροσκάφη» διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως η Σερβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Λιβύη.
Η έννοια αυτή έχει πλέον...
πολιτογραφηθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο εν καιρώ πολέμου, φαίνεται όμως ότι θα πρέπει να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε και σε καιρούς «ειρήνης».
Φυσικά θα μπορούσαμε να πούμε πως όλα τα θύματα της «ανθρωπιστικής κρίσης» που προκάλεσε και προκαλεί το δόγμα της λιτότητας πανευρωπαϊκά αποτελούν «παράπλευρες απώλειες» της χρηματοπιστωτικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Φτώχεια, στέρηση, διάλυση του Κράτους Πρόνοιας, ανεργία, υποσιτισμός, αυτοκτονίες και πάει λέγοντας. Μια κεντρική πτυχή της σημερινής κρίσης και των καταστροφών που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές ελίτ είναι αυτή της Υγείας, όπως όλο και περισσότερο δείχνουν τα στοιχεία επίσημων εθνικών και διεθνών οργανισμών.
Κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) συνδέει άμεσα τη φτώχεια, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και τα προβληματικά συστήματα Υγείας με την επανεμφάνιση της φυματίωσης. Εκείνης της παλιάς μεταδοτικής ασθένειας που έχει χαρακτηριστεί «αρρώστια της φτώχειας». Κατά μέσον όρο, χίλιοι Ευρωπαίοι προσβάλλονται καθημερινά από την πολυανθεκτική φυματίωση, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να «είναι η περιοχή του κόσμου που έχει πληγεί περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως αναφέρει η έκθεση.
Μόνο το 2013 προκάλεσε παγκοσμίως τον θάνατο 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, ενώ το 85% των ευρωπαϊκών κρουσμάτων καταγράφηκε σε 18 χώρες «υψηλής επικινδυνότητας» που βρίσκονται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Οπως λέει η Μαριέκε φαν ντερ Βερφ, εκπρόσωπος του ECDC, «στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα κρούσματα όταν οι μισθοί είναι χαμηλότεροι και/ή όταν οι εισοδηματικές ανισότητες είναι μεγαλύτερες».
Μια άλλη πτυχή των «παράπλευρων απωλειών» αφορά την ψυχική υγεία, η δραματική κατάσταση στην οποία περιγράφεται θαυμάσια στο βιβλίο του ψυχιάτρου Στέλιου Στυλιανίδη και της ομάδας του «Σύγχρονα θέματα κοινωνικής και κοινοτικής ψυχιατρικής» (εκδόσεις Τόπος).
Μερικά από τα στοιχεία: Ενας στους τρεις Ελληνες μειώνει τις δόσεις των φαρμάκων του λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το 60% των χρονίων ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή βρίσκεται σε λίστα μακράς παραμονής. Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν μειώσει κατά 50% τις δαπάνες τους για την πρωτοβάθμια φροντίδα την περίοδο 2011-2013. Οκτώ στους δέκα Ελληνες αναγκάζονται να περικόψουν την κάλυψη αναγκαίων αγαθών για να διατηρήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Οι νοσηλείες λόγω μείζονος κατάθλιψης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί κατά 50%. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός στα άτομα που ήδη λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή αυξήθηκε στο 22,7% το 2011 σε σχέση με το 4,5% του 2009.
Στις 7 Απριλίου του 1999, σε μια συνέντευξη Τύπου, ο τότε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σέι, έλεγε πως μια γυναίκα της περιοχής τού δήλωσε πως ο θόρυβος των βομβαρδιστικών πάνω από το Κόσοβο της θύμιζε «τον ήχο των αγγέλων». Σήμερα κάποιοι άλλοι μνημονιακοί παράφρονες ακούνε τα φτερά του δικού τους αγγέλου στα πήγαινε-έλα της τρόικας. Μόνο που αυτός είναι άγγελος Θανάτου για όσους μέλλεται να αποτελέσουν τις επόμενες «παράπλευρες απώλειες».
Τάσος Τσακίρογλου
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.